Tüp Bebek Tedavisinde PRP
PRP yani pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazma tedavisi, tüp bebek tedavilerinin başarı oranlarının artmasına destek olan yardımcı tekniklerden bir tanesidir ve her ne kadar yaraların iyileşmesi, cildin gençleştirilmesi gibi pek çok estetik operasyonda bir süredir kullanılıyor olsa da, artık tüp bebek tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kendisine yer buluyor.
Özellikle embriyonun rahme yerleşmesinin zor olduğu vakalarda ve yumurtalık rezervine dair problemler yaşandığında, gebelik ihtimallerini hayli arttırıyor ve henüz çok yeni bir yöntem olsa da bu uygulama ile güzel sonuçlar alınabiliyor. Ayrıca Bknz: Tüp bebek tedavisinde prp
Tüp bebek tedavisi ise günümüzde diğer kısırlık tedavilerinin başarı gösteremediği koşullarda başarı ile gebelikler elde edilmesini sağlıyor ve başarı oranları günümüzde oldukça yükselmiş durumda. Fakat yine de tüp bebek tedavisinin standart uygulaması tüm vakalarda iyi sonuçlar alınmasını sağlayamıyor ve destekleyici PRP gibi yöntemlere ihtiyaç duyuluyor.
PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?
PRP uygulamasında, hastadan alınan az miktardaki kan özel bir cihaz kullanılarak ayrıştırılır. Ayrıştırılmış olan bu kandaki trombosit yanı pıhtılaşma hücreleri, daha sonra uygulamada kullanılmak üzere depolanırlar. Bu hücrelerin yapısında bulunan özel büyüme faktörleri, transfer edildikleri dokunun çok daha hızlı bir şekilde tamir ve gelişimine katkıda bulunurlar.
Bu hücreler vücudumuzda ortaya çıkan hasarlı dokulara otomatik olarak yönlendirilirler ancak konsantre miktarlarda olmadıkları için etkileri sınırlıdır. Halbuki PRP uygulamasında trombositler bol miktarda toplanarak küçük bir bölgeye yoğun şekilde gönderilirler. Bu da onların etkinliklerinin artmasına yardımcı olur.
Uygulamada kullanılan kan miktarının düşük olması ve başarılı sonuçların düşük maliyetler ile elde edilebilmesi, onu son dönemlerin gözde yardımcı tedavilerinden birisi haline getirmeyi başarıyor.
Başarısız Tüp Bebek Tedavilerinin Sebepleri
Tüp bebek tedavilerinin başarı oranlarını etkileyen çok sayıda faktör mevcut ve bunda hem kadının hem de erkeğin büyük bir rolü var.
Bazı durumlarda kadınlardaki yumurta adetleri yetersiz olabiliyor veya yumurta kalitesi düşük olabiliyor. Erkeklerde ise spermlerin yetersiz adetlerde olmaları veya düşük kaliteli olmaları sorun oluşturuyor. Bunlara ek olarak hormonal değişimler, embriyonun rahim zarına tutunamaması gibi pek çok başka problem de tedavideki başarısızlıkların sebepleri arasında.
Unutmayın ki tüp bebek tedavisi, normal yollarla veya diğer yardımcı yöntemler ile gebelik elde edemeyenler için bir umut ışığı olsa da, onun da zayıflıkları mevcut ve herkeste yüksek başarı oranları yakalamak mümkün olmayabiliyor.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tüp bebek tedavisini çok fazla teknik detaylara girmeden anlatmak gerekirse;
- Anne adayına çok sayıda yumurta üretmesini sağlayacak bir tedavi uygulanır
- Anne adayının oluşan yumurtaları toplanırlar
- Anne adayı ile aynı günde baba adayının spermleri toplanır
- Sperm ile yumurtalar birleştirilerek döllenmiş embriyolar oluşturulur
- Embriyo veya embriyolar rahme aktarılırlar ve yerleşmenin gerçekleşmesi beklenir
- Gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir
- Gebelik oluşmadıysa tedavi tekrarlanır
Tüp bebek tedavisinde ilk seferde başarı elde etmek her zaman mümkün olmayabilir ve bu nedenle birden fazla uygulama yapılabilir. Özellikle embriyo dondurma gibi teknikler, her defasında tekrar yumurta ve sperm toplanması aşamasının atlanmasına yardımcı olabiliyorlar.
PRP ise özellikle embriyonun rahim zarına yapışamadığı vakalarda veya yumurta kalitesinin düşük olduğu vakalarda başarı ihtimalini arttırıyor.
Rahim Zarı Kalınlığını Arttırma
Embriyonun rahme tutunması, gebelik elde edilmesi için bir şart. Çünkü rahim dokusundan beslenmeye başlıyor ancak zarın yeterince olgun olmaması maalesef bu tutunmayı engelliyor ve gebelik daha başlamadan sona eriyor.
PRP tedavisinde, elde edilen trombositler rahim zarının olgunlaşıp kalınlaşması için bölgeye aktarılıyorlar ve bunun sonucunda başarı oranlarında ciddi bir artış meydana gelebiliyor. Tedavide kişinin kendi kanının kullanılıyor olması ve herhangi bir sentetik maddeye gerek duyulmaması, onu bu konuda hassas olanlar için de uygun hale getiriyor.
Yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisinde rahim zarının PRP ile kalınlaştırılması durumunda başarı şansının %60’lara kadar artış gösterebildiğini ortaya koyuyorlar.
Yumurta Kalitesini Arttırma
PRP tedavisi sadece rahim zarının kalınlığını ve olgunluğunu arttırmak için değil, aynı zamanda AMH ve FSH düzeyleri kötü olan ve bir yıldan uzun süredir adet görmeyen kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarının da iyileştirilmesini sağlayarak yumurta kalitesini yükseltiyor. Bu sayede yumurta toplama aşamasına gelindiğinde çok daha yüksek kaliteli yumurtalar elde ediliyorlar ve embriyo oluşumu daha kolay hale geliyor.
PRP Uygulaması Herkese Uygun mu?
PRP uygulaması gelişigüzel uygulanmıyor ve belli şartların karşılanması bekleniyor. Çünkü tüp bebek tedavisine fazladan maliyet ekliyor ve çoğu vakada bu maliyetlere katlanmadan başarı elde etmek mümkün oluyor. PRP şu koşullarda uygulanma eğiliminde:
- Menopoz dönemine gelmek üzere olan kadınlar
- Yumurtalık rezervleri çok düşük olanlar
- 35 yaş üzerindeki kadınlar
- Yumurtalık problemleri yaşayanlar
- Rahim zarı kalınlığı ve olgunluğunda problemleri olanlar
- Tüp bebek tedavisinde arka arkaya başarısızlıklar yaşamış olanlar
PRP Süreci
PRP tedavisinin uygulanması için ilk olarak rahim ve yumurtalıkların durumları tespit ediliyor ve PRP’nin işe yarayıp yaramayacağı değerlendiriliyor.
Ardından etki görmek için 3-4 aylık gibi bir zaman dilimi mevcut. Günümüz teknolojisi ile sekiz aya kadar yumurta üretimine katkı sağlayabiliyor ancak tekrar edilmesi bir risk oluşturmadığı için başarısız olması halinde yeniden denemekte bir sakınca bulunmuyor. Fakat kullanılan kök hücreler de anne adayı ile birlikte yaşlandıkları için yaş ilerledikçe başarı ihtimalinin azaldığını da unutmamak gerekir.