Serviks Yetmezliği ve Tedavi Yöntemleri
Rahim ağzı yetmezliği, tedavisi olan nadir düşük nedenlerindendir. Genellikle ağrısız bir şekilde rahim ağzı açılması yaşayan gebeler rahim ağzı yetmezliği yönünden değerlendirilmelidir.
Riskli durumlarda önlem alınmadan hamile kalınırsa 12 -22 haftalar arasında düşük oluşabiliyor. Bazı hamilelikler de 24 – 32 haftalar arasında erken doğumla sonuçlanabiliyor.
Bu nedenle daha önce düşük yaşamış anne adaylarının, bir sonraki hamilelikleri öncesinde detaylı olarak değerlendirmeleri ve rahim ağızlarının incelenmesi gerekiyor.Rahim ağzı yetmezliğinin tedavisinde rahim ağzına dikiş atılarak erken doğum ve düşük engellenebiliyor. Böylece anne adayı uygun zamanda doğum yapabiliyor.
Belirtiler
Rahim Ağzı Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
Erken doğumun önüne geçmek ve bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için, erken doğumun belirtilerini bilmek ve zamanında hekime başvurmak gerekiyor.Rahim ağzı yetmezliği sonucu oluşan erken doğumun belirtileri ise şunlardır:
- Karın ağrısı
- Vajinal akıntı artışı
- Kanlı ve sümüksü bir akıntı olması
- Berrak sıvı gelmesi
- Vajinal bölgede baskı ve dolgunluk hissi
Günümüzde gebelik takibindeki değerlendirmeler ve rahim ağzı yetmezliği tedavisi ile, buna bağlı erken doğum ve düşük riski en aza indirilmiş durumda.
Erken doğumun ilk sinyalleri yani erken doğum belirtilerini ayrıntılı olarak şöyle açıklayabiliriz;
Karın Ağrısı
Aralıklı gelen, nedeni anlaşılamayan ve çok az rahatsızlık yaratan karın ağrısı gebelerde erken doğum sinyali olabilir. Bu belirti varsa mutlaka kadın doğum doktoru ya da perinatolog’a başvurulmalı.
Vajinal Akıntıda Artış
Gebelikte artan hormonlara bağlı olarak vajinal akıntı da artar ve bu durum normaldir. Gün içinde ped değişimi sıksa bu durum erken doğum belirtisi olabilir.
Kanlı ve Sümüksü Bir Akıntı Olması
Çoğu zaman akşamları, tuvalette ya da ani ayağa kalkılınca açık pembemsi ya da kahverengi, sümüksü bir akıntı gelebilir. Rahim ağzından gelen bu akıntı erken doğum sinyali de olabilir. Bu tarz bir akıntı görüyorsanız zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Berrak Sıvı Gelmesi
Vajinadan aşırı miktarda ve renksiz bir sıvı geliyorsa acilen doktora başvurulmalıdır. Çünkü hamilelik kesesi açılmış olabilir. Gelen sıvı ise bebeğin suyudur.
Geç kalındığında anne-bebeğin hayatını tehdit eden enfeksiyon riski oluşabilir.
Baskı ve Dolgunluk Hissi
Doğumun beklenmediği bir zamanda rahmin alt kısmında bir baskı ve dolgunluk yaşıyorsanız, bu durum erken doğum sinyali olabilir. Rahim kasılırken bebek, başı aşağı şekilde doğum kanalından ilerler. Bu da dolgunluk ve baskı şeklinde hissedilir. Bu durumda da hemen doktora başvurularak erken doğum önlenmelidir.
Tanı Yöntemleri
Rahim Ağzı Yetmezliği Tanısı
Rutin gebelik takibinde, gebeliğin ilk üç ayında rahim ağzı vajinal ultrason ile ölçülüyor, ayrıca basit ve ağrısız bir muayene yapılıyor. Bu tetkikler sonrası rahim ağzı 25 mm.’nin altındaysa rahim ağzı yetmezliğinden şüpheleniliyor.
Ölçümlerde sadece rahim ağzı boyu değil, ek olarak yapısı da göz önüne alınıyor. Çünkü bazı anne adaylarında rahim ağzının boyu yeterli olsa da yapısının bozuk olması nedeniyle düşük veya erken doğum gelişebiliyor.
Hamileliğinin ikinci üç ayında (2. Trimester) düşük öyküsü olan anne adaylarında, rahim ağzı yetmezliğindenkesinlikle şüpheleniliyor.
Tedavi Yöntemleri
Rahim Ağzı Yetmezliği Tedavisi
Doğru tanı ve sonrasında zamanında uygulanacak olan rahim ağzı yetmezliği dikişi veya peserleri ile gebeliklerin devamı sağlanabiliyor.
Medikal, yani ilaç ile tedavisi, pesser denilen plastik halkalarla tedavi veya rahim ağzı dikişi (vajinal ya da karın bölgesinden) günümüzde uygulanan ana tedavi yollarını oluşturur. Rahim ağzı yetmezliğinde hangi tedavi yöntemine başvurulacağına anne adayının mevcut durumu, daha önceden başarısız rahim ağzı dikişi geçirip geçirmediği ve rahim ağzının şu anki yapısına bakılarak karar verilir.
İlk hamileliği olan veya daha önce erken doğum hikayesi olmayan anne adaylarında ilk tercih ilaç tedavisi olur. Başarılı sonuç alınamazsa rahim ağzı dikişi yöntemine başvurulur. Plastik halkalar ise rahim ağzı yetmezliğinin önlenmesinde denenir.Rahim ağzı dikişi uygulaması farklı nedenlerle, farklı gebelik haftalarında da uygulanabiliyor. Genellikle 12-14’üncü haftalarda yapılan rahim ağzına dikiş işlemine, daha ileriki haftalarda rahim ağzının erken açılması durumunda acil olarak da başvurulabilir.
Rahim ağzına dikiş uygulaması ameliyathane şartlarında, genel anestezi altında veya belden uyuşturulduktan sonra yapılır. Ortalama olarak 15-20 dakika süren bu işlemde 5 mm genişliğinde, vücutta emilmeyen özel bir dikiş malzemesi, rahim ağzının en içerideki kısmına yerleştirilir. Dikiş, açılan rahim ağzını çepeçevre gezerek bir torba ağzı gibi sıkıştırır. Böylece rahim ağzının doğumdan önce açılması önlenir. Rahim ağzı dikişinin başarısı, dikişin konulduğu hamilelik haftası, rahim ağzının yapısı ve hamileliğin mevcut durumuna göre yüzde 30-70 arasında değişkenlik gösterir.
Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler Merkezi‘mizde rahim ağzı dikişi ve yetmezliği tedavisi hizmeti veriliyor.