Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
Annelerin sağlıklı bir gebelik geçirmeleri ve sağlıklı bebek doğurmaları için gebelikleri boyunca belirli dönemlerde belirli testleri yaptırmaları gerekir
Hamilelik döneminde yapılması gereken testler hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı oluyor, gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağlıyor.
. ay
Aşı kontrolleri ve usg ile takip yapılmalıdır.
3. ay
2’li test (down sendromu testi), hemogram takibi, usg takibi, gerektiğinde CVS, 3’lü test, gecikmiş vakalarda 4’lü test, gerekirse amniyosentez, kordosentez yapılmalıdır.
5. ve 6. ay
2. düzey usg doppler, ogtt 50/100 gr testi (kan şekeri yüksekliği tanı testi) yapılmalıdır.
7. ay
Gerekirse indirek cooms testi yapılmalıdır.
8. ve 9. ay
Usg ve nst takibi yapılmalıdır.
Ve Son Haftalar
Gebeliğin son aylarında hem annedeki sancı durumunu hem de bebeğin kalp atışlarını değerlendirmek amacıyla NST yapılır. NST gebeliğin 32-34. haftalarında uygulamaya başlanır. Ancak erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili risk faktörlerinin varlığında daha erken haftalarda başlanabilir. 35-37 haftalar arasında B grubu streptokok için vagen ve anüsten kültür alınır. Tüm gebelik boyunca anne adayının şikâyetlerine göre tam kan sayımı ve idrar tahlili tekrarlanır.
Testlerin özelliği ve yapılış şekli
Testler kan alımıyla, idrar alımıyla, anne karnından girilerek bebeğin kordon kanının ve amniyon sıvısının alınmasıyla, yine anne karnından girilerek plansental parçaların alınmasıyla ve nst, usg cihazlarının kullanılmasıyla yapılır.