Hamileliğin Son Dönemlerinde Kanama Nedenleri
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kanama yaşanması durumunda her zaman doktora başvurulmalıdır. Her kanama tehlike olmamakla birlikte kanamanın aşağıdaki nedenlerden birinden kaynaklanma ihtimali her zaman vardır ve en doğrusu doktorunuza başvurmaktır.
- Plasentanın erken ayrılması (Ablasyo plasenta)
Plasentanın rahim duvarından ayrılmasını ifade eden bu durum, hamileliğin son dönemlerinde kanamaya neden olur ve genellikle bu kanamaya bir ağrı eşlik eder. Ablasyo plasenta, bebeğe oksijen gitmemesine neden olacağı için acil müdahale gerektirir.
- Plasenta previa
Plasentanın rahim ağzını kapatması olarak bilinen bu durumun farklı çeşitleri vardır. (Linke tıklayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.) Plasentanın rahim ağzını ciddi oranda kapatması halinde kanama da görülebilir ve doktorunuz sezaryene karar verebilir.
- Servikal değişiklikler
Gebeliğin son haftalarına yaklaştıkça bedeninizdeki değişimler de hız kazanacaktır. Özellikle bebeğin büyümesi nedeniyle duyduğunuz ağrılar ve organlar üzerindeki bası artar; tabii servikal değişiklikler de. Bu nedenle hamilelik kanaması yaşayabilirsiniz. Çok yoğun olmadığı ve kısa süreli olduğu sürece endişe edilecek bir durum değildir.
- Nişan gelmesi
Hamileliğin son dönemlerinde (özellikle doğuma 3 hafta kala) sümüksü kanlı bir akıntı ‘nişan’ olarak adlandırılır. Bu kanama çeşidi aslında doğumun yakında gerçekleşeceğini gösterir. Eğer gebeliğinizin zaten son dönemlerindeyseniz endişelenmeniz gerekmez; normaldir. Ancak, eğer henüz doğumunuza çok varsa ve nişan geldi ise erken doğum riskine karşı doktorunuza başvurmalısınız.
- Vasa previa
Hamileliğin son dönemlerinde yaşanan kanamaların en tehlikelilerinden biri vasa previa’dır. Basitçe bebeğe giden kan damarlarının rahim ağzındaki zarlaran geçmesi olarak açıklanabilir. Doğumun hemen öncesinde (su gelmesi ile) ya da doğum esnasında gerçekleşir ve şiddetli kanamaya neden olur.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Doğum Öncesi Bakım Programı’na göz atarak hamileliğiniz boyunca hafta hafta geçmeniz gereken kontrolleri görebilirsiniz.
Hamileliğin Son Dönemlerinde Kanama Tehlikeli Midir?
Evet. Hamileliğin son dönemlerindeki kanamalar, ilk 3 ay kadar yaygın görülmez. (nişan gelmesi hariç) Bu nedenle, gebelikte bir şeylerin ters gittiğinin habercisi olabilir. Kanamanın boyutuna ve yoğunluğuna bakılmaksızın doktorunuza başvurmanız ve gerekli kontrollerden geçmeniz tavsiye edilir.
Hamilelikte Kanama Doğumun Geldiğini Mi Gösterir?
Son dönemlerde gerçekleşen kanamalar hamilelikte bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi olabilir. Bu nedenle doktora başvurulmalı ve kontrolden geçilmelidir.
Ancak hamileliğin son 1 ayında gerçekleşen sümüksü kıvamda kanlı kanama ‘nişan’ adı verilen kanamadır ve doğumun yaklaştığını gösterir. Nişan gelmesinden yaklaşık 3 hafta sonra doğum beklenir.
Hamilelik Kanaması Ne Kadar Sürer?
Öncelikle belirtmek isteriz ki bu durum kanamanın nedenine göre değişir. Ancak ilk 3 ayda kısa süreli, lekelenme şeklinde, hafif ve ağrısız kanamalar normal kabul edilir. Aksi halde doktorunuza başvurmanız önlem almak için gereklidir.
Ancak, son dönemlerde gerçekleşen hamilelik kanamalarında yoğunluk, uzunluk ya da ağrı olup olmamasına bakılmaksızın acilen doktorunuza başvurmanız gereklidir.
Hamilelikte Kanama Düşük Belirtisi Midir?
Hamilelikte kanama nedeni her zaman düşük değildir. Ancak düşüğün en büyük belirtisi kanamadır ve bu nedenle gebelikte kanamaları ciddiye almak, hamilelik kanamaları hakkında bilgili olmak önemlidir.
Eğer;
- kanamanın rengi koyu kahverengiyse
- parlak kırmızıysa
- vajinadan su da geliyorsa
- eşlik eden karın, sırt ya da bel ağrısı varsa kanamanın nedeni düşük olabilir.
Bu nedenle lekelenme şeklinde olmayan tüm kanamalarda acilen doktorunuza başvurmalısınız