Çocuklara Şiddet ve Psikolojik Etkileri
Çocuklara şiddet uygulamanın, çocuklar üzerinde bir çok psikolojik etkileri bulunur. Bu şiddet durumu; dövmek, yara almalarının yanında çocukların anne ve babaları tarafından hafifçe vurma olarak adlandırılan disiplin yaptırımı da çocuklarda çeşitli psikolojik etkileri beraberinde getirir. Bu durum çocukların psikolojik gelişiminde olumsuz ve zararlı bir rol oynar.
Eski zamanlarda çocukların dayakla disiplin edilmesi çocuk yetiştirmede sıklıkla kullanılırdı. Geçmiş zamanlarda anne baba ya da öğretmenin çocuklara uyguladığı disiplin adı altındaki şiddet eylemi cennetten çıkma olarak kabul edilirdi. Günümüzde ise çocuklara uygulanan şiddet ya da günümüzdeki adı ile fiziksel istismar, psikolojik açıdan çocukların negatif yönde etkiler.
Anne ve babalar çocuklarına uyarmak, disiplin vermek amacı ile hafifçe vurma olarak adlandırılan disiplin uygulamalarına yönelirler. Planlayarak çocuk sahibi olmuş, sosyo ekonomik durumları son derece iyi ve eğitimli olan ebeveynlerde bile bu davranışlar görülebilir. Anne ve babalar çocuklarına sinirlendiklerinde, çocukların hatalı ya da yanlış bir davranışta bulunmaları halinde, çocukların kendilerine zarar verebilecek hareketler yapması, oyunları oynaması, dokunulmaması ya da oynanmaması gereken nesne ya da malzemelerle oyun oynamaları gibi davranışlarda ebeveynler uyarmak, bu davranışları tekrarlamaması adına önlem almak ve korkutma yöntemi olarak hafif vurma eylemi gerçekleştirirler.
Ebeveynler çocuklarının canlarını yakmadıkları için çocukların bu durumdan olumsuz etkilenmediğini düşünebilir. Ancak çocuklar bu durum olumsuz ve kötü bir şekilde etkilenirler. Anne ve babanın hafif vurma eylemi hatalı bir davranış olduğu için çocuklarla konuşarak, anlatarak iletişim kurulması son derece önemlidir.
Çocuklara Yanlış Mesaj Verilmemesinin Önemi
Çocuklara bu hayatta öğretilecek birçok duygu, davranış ve eylem vardır. Bu konulardan bir tanesi de öfke dürtülerinin kontrol edilmesidir. Anne ve babanın gerçekleştirmiş olduğu vurma eylemi bu hareketin çocuklara kabul edilebilir bir davranış olduğunu öğretebilir. Çocuklar en basit tabirle bu davranıştan, büyüklerin çocuklara, güçlülerin ise zayıflara vurmasının doğru bir davranış olduğunu öğrenirler. Ancak yapılan bu hareket doğru bir yönlendirme ve öğreti değildir.
Çocuklar, anne ve babalarını ve varsa eğer abi ve ablalarını örnek alırlar. Anne ve babalarını ya da abi ve ablalarını rol model olarak alan çocuklar ebeveynlerinin taklit etmekte, gördükleri davranışları, duydukları söz ve cümleleri uygulamaktadır.
Örneğin bir erkek çocuk babasının duruşu, bakışı gibi gözle görülebilecek davranışlarını incelemekte, babası gibi yürümeye, bakmaya çalışmaktadır. Bir kız çocuğu ise annesinin saçlarını nasıl tarayarak ördüğünü görmesiyle kendisi de aynı saç modelinin yapılmasını isteyebilir. Bu örneklerden de yola çıkarak anne ve babalar da görülen vurma eylemi, çocuklar da bu davranışı doğru zannederek onaylayarak, uygulamalarına neden olur. Çocuklar da aynı şekilde problemlerin kaba kuvvet ile çözümlenebileceğini düşünebilir. Yapılan araştırmalara göre dayakla büyümüş olan çocuklar yetişkin birer birey olduklarında çocuklarını büyütürken yine aynı yönteme yönelirler. Bu sebeple bu kısır döngü nesiller boyunca devam eder.
Çocuklarınızın bu düşünceleri edinmemesi, kaba kuvvetin hatalı ve yanlış bir davranış olduğunu öğrenmesi adına çocuklarınıza karşı davranış ve öğretilerinizde ile doğru yönlendirme yapmalısınız.
Çocuklara Vurma Eyleminin Özgüven Üzerindeki Etkisi
Aileleri tarafından sevgiyle, huzur ve konuşma ortamında büyütülen çocuklar öz benlik ve özgüven gelişimi açısından büyük ilerleme yaşarlar. Aileler çocuklarını sevgiyle büyütmenin yanında hafif vurma eylemiyle disiplin vermeye çalışmaları halinde çocuklar bu durumdan olumsuz etkilenir ve öz benliklerinin yanında özgüvenleri de sarsılır. Çocukların öz benlik ve özgüven duygularının sarsılmasının yanında gördükleri şiddet içerikli yaklaşım çocukların anne ve babalarına duydukları güveni de sarsar.
Korkarak hareket eden, bir şeye dokunmak istediklerinde anne ve babasının gözünün içine bakarak korkarak onay almak istemeleri, dokundukları anda ebeveynlerinin kendisini vuracağını düşünerek çekingen tavırlar sergilemeleri ve hem de ev ortamı hem de sosyal hayat ortamında çekingen korkak çocuklar haline gelmelerine neden olur.
Ebeveynlerin davranışlarının yanında çocuklarına kurdukları cümleler ve sözcükler de oldukça önemlidir. Ebeveynlerine göre hatalı bir davranış sergileyen çocuklara aileleri böyle yaparsan seni bırakırım, bir daha bunu yaparsan sana doktor abla yine yapar gibi sözlerle çocukların bilinçaltında bırakılma korkusu, doktor korkusu gibi birçok korku, özgüven zedelenmesi gibi sonuçları da beraberinde getirir.
Psikolojik açıdan düşünüldüğü zaman şiddetin hafifi ya da ağırı olmaz. Fiziksel açıdan da durum aynı şekilde değerlendirilir. Hafif dayak yönteminin kullanılmaya devam etmesi halinde çocuklar atık sözel olarak kontrol edilemediği için bu durumun şiddeti gittikçe artabilir. Bu gibi durumlarda anne baba hangi noktada dayak şiddetini arttırdığını kendisi de fark edemez.
Bunun yanında bu durumun bir de etik kısmı vardır. Yetişkin ya da çocuk olsun her bireyin vücudu kendisine aittir. Anne baba olmak çocuğun vücuduna sahip olmak ve bu vücuda istediğini yapabilmek anlamı taşımaz. Çocukların vücutlarının da kendisine ait olduğunun bilincinde olmak gerekir. Bu nedenle çocukların vücutlarını en güzel şekilde kullanmaları kendilerinin hakkıdır. Küçük ayakları, elleri, vücutları dayak için değil çevreyi keşfetmek için vardır.
Hafif Vurma ve Kaba Kuvvet Aslında Bir Çözümsüzlüktür
Çocuklara verme amacıyla uygulanan hafif vurma eylemi, acılı olmasa bile çocukların hak etmediği bir disiplin yöntemidir. Çocuklara doğru ve yanlış anlatılmak ve öğretilmek istenirken farklı yöntemler uygulanması mümkündür. Çocuklarına vurarak eğitmeye çalışan ebeveynlerin yöntemlerini gözden geçirmesi son derece önemlidir. Şiddet eğilimi olan anne ve babaların öncelikle kişilik yapıları ve şiddet eğilimi altında yatan nedenleri düşünmeleri önemlidir. Bu şekilde dürtülerine hakim olamayarak sergilenen davranışların da önüne geçilmiş olur. Çocuğun dönemsel gelişimleri ve kapasitelerinin anne ve baba tarafından bilinmesi son derece önemlidir. Çoğu ebeveyn dayak hafif olduğunda zaar vermez gibi yanlış bir düşünceye kapılabilir. Ancak bu gibi durumlarda dayakla çocuk yetiştirmeye son dererek profesyonel yardım alınması son derece önemlidir. Bu şekilde çocuklarınızla ilgili sorunlarınızı saygı ve sevgi içerisinde çözebilirsiniz. En etkili ve en doğru yöntem çocuklarla konuşmak , altta yatan nedenleri bularak bu nedenler için doğru çözüm yollarına ulaşmaktır.
Çocuklarınıza doğru ve yanlışı öğretirken hangi davranışlarda bulunmanız ve hangi söz ve sözcükler kurmanız gerektiğini, öz benlik ve özgüvenlerini nasıl kuvvetli hale getirebileceğinizi, çocuklarınıza konuşurken ve bir öğreti verirken hangi adımlar ile çocuklarınıza doğru yönlendirme yapacağınız gibi çocuklarla etkili iletişim kurmak açısından danışmanlık almak önemlidir.