Gebelikte Folik Asit Kullanımı & Folik Asit İçeren Besinler Neler ?
Öncelikle gebelikte beslenme konusunda önemli 2 nokta vardır. Biri demir diğeri folik asittir. Bunların mutlaka takviye şeklinde alınması gerekmektedir.
Çünkü beslenmeyle ne kadarının alındığı tam olarak bilinemez. Bu durum sonucunda acaba günlük almam gerekeni aldım mı? Sorusunun riskine girmemek için hamilelik dönemi içerisinde dışarıdan takviye edilmesi yerinde bir karar olacaktır. Folik asit bir çeşit vitamin türevi olduğu için fazla alınması halinde vücuttan idrarla atılacaktır. Bu durumda eksik olması halinde bebekte ciddi sorunlara yol açtığı için beslenme de yeterli oranda folik asit aldığınıza inansanız bile gebelikte ve gebeliğin 1 ay öncesinden başlanarak günlük 400microgram folik asit hap olarak alınmalıdır. Folik aside ilaç olarak bakmak yanlıştır çünkü folik asit bir B vitamini türüdür.
Folik Aside Ne Zaman Başlanmalı?
Bu konuda (artık) pek çok doktor aynı şeyi söylüyor diyebiliriz. Folik asit gebe kalmadan en az 1 ay önce başlanmalıdır. 2-3 ay önce başlandığında da zararı olmayacaktır. Plansız olan hamileliklerde ise hamile olduğunun anlaşılmasının ardından derhal folik asit alımına başlanması tavsiye edilir. Farklı markalarda folik asit ürünleri ile karşılaşabilirsiniz. Bir kısmı sadece içeriğinde folik asit barındırırken bazıları da annenin ihtiyacı olan vitaminlerin karışımı şeklinde satılabilir. Bu konuda doktorunuz size en doğru folik asit markasını tavsiye edecektir.
Folik Asit Nedir?
Folik asit nedir, neden önemlidir? Önce bu soruya yanıt verelim:
Folik asit yaygın olarak folat (suda çözünebilen bir B vitamini ) ve B9 vitamini olarak da bilinen bir vitamin türüdür. Onu bu kadar özel kılan ise bağışıklık sistemine olan etkisidir. Besinlerin hemen hepsinde farklı oranlarda folik asit bulunur. Folik asitçe en zengin besinler ise baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et şeklinde özetlenebilir.
Folik Asit İçeren Besinler Listesi
Folik asit içeren besinler listesi arayanlar için folik asitçe zengin besinleri listeleyelim:
- Kuru Fasulye
- Kuşkonmaz
- Brokoli
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Bamya
- Brüksel lahanası
- Karnabahar
- Pancar
- Turunçgiller
- Avokado
- Mercimek
- Fasulye
- Bira mayası
- Yumurta
- Tahıllar
- Badem-fıstık
- Ispanak
- Yosun
- Maydanoz-nane
- Bezelye
- Kereviz
- Muz
- Ayçekirdeği
- Karaciğer
- Elma, üzüm gibi meyveler
- Kırmızı ve beyaz et türleri
- Lahanagiller
Folik Asit Neden Gerekli?
Yetişkinlerin ve çocukların folik asite ihtiyacı var. Ancak gebelik döneminde hücre bölünmesi içi bebeğin oldukça fazla miktarda folik asite ihtiyacı var. Folik asitin insan vücudundaki fonksiyonlarından bazıları şöyle:
- Normal amino asit sentezine, hücre bölünmesine ve kan oluşumuna etkisi var.
- Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonu ile çalışması için gerekli.
- Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunduğu belirtilmektedir.