Gebelik Döneminde Beslenme
Gebelikte ilk 3 ay beslenme, hamilelikte son 3 ay beslenme, hamileliğin ilk aylarında ne yenmeli, hamileliğin ilk aylarında ne yenmemeli.
Hamileliğin İlk Aylarında Neler Yenmeli?
- Hamilelik döneminde omega-3 ihtiyacını karşılamak için ağır metal içermeyen balıklar haftada 2-3 gün tüketilebilir.
- Gebelikte protein alımı çok önemlidir. Çocuğun gebelik döneminde sinir gelişiminin oluşması için B grubu vitaminlerine ihtiyacı vardır. Özellikle B12 ve B6 bebeğin sinir gelişimi için çok önemlidir. Hamileler gün içinde mutlaka düzenli olarak protein tüketmelidirler. Bu proteini kaliteli protein kaynaklarından seçmelidirler. Örneğin; et, süt, yumurta.
- Vücut için en önemli yakıt karbonhidratlardır. Anne adayları kilo alırım korkusuyla günlük beslenmesinde kısıtlama yapmamalıdır. Karbonhidratları tamamen kesmek yanlış. Tam tahıl ürünlerini tercih etmelisiniz.
- Hamilelik döneminde boş enerji kaynakları yerine pekmez gibi kan yapıcı enerji kaynaklarından yardım alınmalıdır.
- Folik asit bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Ceviz, ıspanak, brokoli, mercimek ve semizotu ise folik asit değerleri yüksek yiyecekler arasında.
- Gebelik döneminde sıvı desteği oldukça önemlidir. Bu sebeple su tüketimini ihmal etmeyin. Günde en az 10-12 bardak su tüketmeye çalışın.
Gebeliğin İlk Aylarında Neler Yenmemeli?
- Gebelik döneminde öncelikle kafein alımınızı minimum seviyeye indirmeniz gerekiyor. Yeşil çayın içerisinde de kafein olduğunu unutmamalısınız.
- Siyah çayı yemekler ile birlikte tüketmek demir emilimini olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple siyah çayı yemeklerle birlikte tüketmemeliyiz.
- Sigara ve alkol gebelik döneminde kesinlikle bırakılmalıdır.
- Çiğ ve az pişmiş yumurta hamilelik döneminde yenmemesi gerekir.
- Sakatatlar bakteriye çok açık olduğu için kesinlikle gebelikte uzak durulmalı.
- Ağır metal içeren balıklar gebelik dönemi boyunca tüketilmemelidir. Örneğin, köpek balığı, ton balığı,kılıç balığı.
- Asitli içecekleri gebelik döneminde tüketmemelisiniz.
- Pastörize edilmemiş peynir türleri ve sütler tercih edilmemelidir.
Hamileliğin İlk Aylarında Nerelere Dikkat Edilmeli?
- Gün içerisinde az az sık sık öğünler beslenilmelidir.
- Gün içerisinde 3 ana 2 veya 3 ara öğün tüketilmelidir.
- Hamilelik döneminde sıvı desteği çok önemlidir. Bol bol su içmeye özen gösterin.
- Öğünlerinizin saatlerini her gün aynı saatte olacak şekilde planlayın.
- Boş enerji kaynaklarından uzak durun.
- Gebeliğin ilk aylarında bulantılarınız çok şiddetlenir ve çok hızlı kilo kaybı yaşanırsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Gebelik döneminde bulantınıza iyi gelecek besinleri öğrenmek isterseniz 2. ay gebelikte beslenme yazımızı okuyabilirsiniz.
(1. Trimester) Hamileliğin İlk 3 Ay Döneminde Beslenme
Hamile olduğunuzu öğrendiniz, tebrikler! ?
Hamilelik 3 ayrı dönemden oluşur. Birinci trimester gebeliğin ilk üç ayını, ikinci trimester ikinci üç ayını, üçüncü trimester ise son üç ayını kapsar.
Gebelik döneminin ilk üç ayında öncelikle kendinize bir beslenme planı oluşturmalısınız. Yeterli ve dengeli beslenme hayatınızın her döneminde önemlidir. Gebelik döneminde ise sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak daha büyük önem taşır. Gebelikte beslenme düzenimi nasıl oluşturmalıyım hamilelik döneminde kaç kilo almalıyım, hamileliğimin 1. ayında neler yemeliyim diye merak ediyorsanız 1. ay gebelikte beslenme yazımızı inceleyebilirsiniz.
İlk üç ay bebeğiniz oldukça minik olduğu için normal beslenmenize devam ettiğiniz sürece hamileliğiniz sağlıklı devam edecektir. İlk üç ay mide bulantıları, kusmalar, yemek reddi gibi durumlar yaşayabilir kilo kaybedebilirsiniz, endişelenmeyin. Bu gibi durumlar hamileliğin ilk üç ayı için normal karşılanır ancak durum gereğinden fazla şiddetlenirse doktora danışmanızda fayda var. Besin gruplarını nasıl beslenme düzeninize ekleyeceğiniz merak ediyorsanız 3. ay gebelikte beslenme yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gebelik hakkında bilgiler – hamileliğin 1 trimesterında beslenme konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
(2. Trimester) Hamileliğin İkinci 3 Ay Döneminde Beslenme
İkinci üç aylık dönemde mide bulantılarınız yavaş yavaş azalmaya, iştahınız ise artmaya başlayabilir. 2. trimesterda bebeğin ve annenin ihtiyaçları artar. Gebelik döneminde artan ihtiyaçları karşılamak için tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda almak önemlidir.
Proteinden, liften, kalsiyumdan, kompleks karbonhidratlardan ve bol posadan zengin besinleri beslenme planınıza eklemelisiniz.
İkinci üç aylık dönemde de sıvı desteği oldukça önemlidir. Bu dönemde de bol bol su içmeye gayret edin. Gebelikte sıvı desteği ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz 5. ay gebelikte beslenmeyazımızı inceleyebilirsiniz.
(3. Trimester) Hamileliğin Son 3 Ay Döneminde Beslenme
Hamilelik döneminizin son üç ayına girmiş bulunmaktasınız. Bu dönemde iştahınız daha çok artmaya başladı ve kilo alımınız hızlandı. Hızlı büyüme dönemine girdiğiniz için beslenmenize daha da dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamilelik dönemindeki en önemli nokta yediklerinizin miktarını değil kalitesini arttırmaktır.
Hamileliğin son üç ayında günlük beslenmenizde protein değeri yüksek, lifli ve bol posalı besinleri tüketmeye özen gösterin. Bu dönemde beslenmenize ek ortalama 450 kalori kadar eklenebilir.
Gebeliğin son dönemlerinde ödem gibi şikayetleriniz oluşabilir veya oluştuysa artabilir. 8. ay gebelikte beslenme yazımızı inceleyebilir ödem atmanıza yardımcı besinleri öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Son 3 Ay Beslenme
- Gebeliğin son 3 aylık döneminde de rafine buğday unu yerine tam buğday unundan yapılmış ürünleri tercih edin. Piyasadaki tahıl ürünlerinin çoğu rafine veya beyaz undan yapılmaktadır.
- Gebeliğin son aylarında mide ekşimesi, kabızlık, mide yanması gibi problemler yaşayabilirsiniz. Bu sorunlarla başa çıkmanın yolları ve kabızlığa iyi gelen besinleri öğrenmek için 7. ay gebelikte beslenme yazımızı okuyabilirsiniz.
- Gebelik döneminde sık karşılaşılan problemlerin başında da demir eksikliği gelir. Bu sebeple gebelik döneminde kan yapıcı besinler tüketmeniz gerekmektedir. Örneğin, pekmez, kuru üzüm, yumurta, kırmızı et.
- Gebelik döneminde çeşitlilik ve denge çok önemlidir. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral, lif, su ve bebeğinizin sağlığı için çok iyi olan diğer besin öğeleri ile yüklüdür. Çeşitlilik katmanın en basit yolufarklı renkleri bir araya getirmektir. Meyve ve sebzelere renk veren pigmentler aynı zamanda farklı besin öğelerini de sağlar.
- Her gün koyu yeşil yapraklı sebzelere yer verin. Hamilelik döneminde görülen A vitamini eksikliği ve diğer birçok mineral eksikliğinin önüne geçerler. Örnek olarak; ıspanak, pazı ve marul verilebilir.
- Hamilelikte vücudun su ihtiyacını karşılamak vücudunuzdan bebeğinize besin öğelerinin aktarılmasında ve susuzluğun neden olduğu kabızlık ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olacaktır. Gün boyu su ihtiyacınızı karşılamak için elinizin altında su bulundurun ve 2.5-3 litre su içmeye gayret edin.
Sevgiler ?
Diyetisyen Beyza Uyan