Ergenlik döneminde kilo alımını önlemek için
Kadınlık sürecinde çocukluktan sonra ergenlikle başlayan hormonel, fiziksel ve duygusal değişimin beslenme ihtiyaçlarının da farklılaştığı bir dönem olduğunu anlatan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Ergenlik dönemi,büyümenin hızının arttığı,biyolojik değişimle birlikte cinsel ve yapısal olgunlaşmanın tamamlandığı,çocuğun erişkin görünümüne girdiği özel bir süreçtir.
Bu dönemden hem kızlar hem de erkekler etkileniyor.Her iki cinste ergenlik başlamadan önce genellikle vücut yağ oranında artışa bağlı olarak kilo alınıyor. Fakat kızlar erkeklerden önce ergenliğe adım atıyor ve bu nedenle onlarda kilo problemleri daha çok görülüyor. Ergenlikte kızların yükselen östrojen hormonu seviyesi yağ depolanmasını kolaylaştırarak kilo alımını daha kolay hale getiriyor.
Zaten bayan vücudu erkek vücuduna göre yağlanmaya daha yatkındır.Genç kızlarda vücudun değişen hormon dengesi ile iştah artışı da beraber geliyor.Bu dönemde yanlış beslenme ile de kilo problemleri ortaya çıkıyor.Duygusal dünyanında çalkantıya girdiği ergenlik dönemi,hiç yememeye yol açabileceği gibi aşırı yeme isteğine de sebep olabiliyor. Beslenmede yapılan bu tip hatalar genç kızların hızlı kilo almasıyla son bulabiliyor.Genç kızlarda görülen kilo sorunları sadece dış görünüm açısından sıkıntılı kalmamakla birlikte aynı zamanda sağlıkları ile ilgili bazı problemlere de neden olabiliyor.
Bunların başında adet düzensizliği,polikistik over sendromu,bağışık sisteminde zayıflık,hipoglisemi,erişkinlik dönemin de kısırlık gibi… Genç kızlar ergenlik döneminde kilo sorunu yaşamamak için; Öncelikle sağlıklı beslenerek vücudun alması gereken vitamin,protein,karbonhidrat ve yağ alımını dengelemeliler,öğün atlamadan beslenmeliler,kalorisi fazla yağlı yiyeceklerden ve atıştırmalardan uzak durmalılar,hareketsiz kalmaktan kaçınarak her gün düzenli spor-egzersiz yapmalılar,kendi başlarına kulak duyma bilgilerle diyet uygulamaktan kaçınmalılar ve mutlaka uzman desteği ile kilo sorunlarından kurtulmalılar” şeklinde konuştu.
Ergenlik döneminde kilo alımını önlemek için…
1. Alınan besin miktarı sağlıklı vücut ağırlığını koruyacak şekilde olmalıdır.
2. Besin çeşitliliğinin sağlanıp; sebze, meyve ve lifli besinlerin yeterince tüketilmesi gerekmektedir.
3. Aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.
4. Hamur işleri, yağda kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma, çikolata ve salamura ürünler, meyve suları, kola ve kremalı içecekler tüketilmemelidir.
5. Günde 2,5-3 saatte bir beslenmeli ve 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
6. Asla 4 saatten uzun süre aç kalınmamalı ve metabolizmayı daha da hızlandırabilmek için mutlaka uyandıktan sonra ilk yarım saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır.