Epidural Sezeryan Doğum
Sezeryan esnasında uygulanan epidural annenin belden aşağısına uygulanan bir işlemdir. Burada acının hissedilmesini engellemektir amaç.
Böylece anne tüm doğum boyunca uyanıktır ama hiçbir şey hissetmez. Böylece bebeğinin ilk çıkış anını görür ve onu çıkınca koklayabilir. Ayrıca doğum sonrası sezeryanın yarattığı ağrıları da hafifletmek amacı ile de kullanır epidural.
Etrafınızda genelde bu tarz doğum yapan pek çok kadına rastlarsınız. Çünkü artık tüm doğum boyunca uyumak yerine, uyanık kalmayı tercih etmektedir anneler. Ayrıca narkoz uyandığınızda sizde sersem bir etki yarattığı için de ayıldığınızda biraz daha bir şeyler zorlaşabilir. Oysa epiduralde hep ayıksınızdır. Epidural sezeryan doğum hikayelerine baktığınızda ise genelde konu aynıdır. Anneler bebeklerinin ilk çıkış anının görebilmenin mutluluğu yaşarlar.
Epidural sezeryan doğum sonrası
Anestezi altında yapılan sezeryan doğumda anne tamamen uyur ve doktor narkoz bebeğe geçmesin diye biraz hızlı davranır. Fakat epidural sezeryan doğumda anne uyanıktır, bilinci yerindedir, konuşur ve görür. Her sezeryan doğum sonrası bir miktar ağrılı süreç vardır. Bu kişiden kişiye değişir. Tamamen ağrı eşiği ile alakalıdır. Bazı kadınlar bu süreçte saçını başını yolarken, bazı kadınlar 2. gün ayağa kalkıp iş yapmaya başlarlar. O yüzden başkalarının doğum hikayeleri sizi korkutmasın. Bu tarz durumlar tamamen kişiseldir. Elbette dünyanın hiç bir yerinde kolay bir doğum şekli yoktur.
Ağrısız normal epidural doğumda bile adı ağrısız doğum olmasına rağmen annenin belli bir miktar doğum sancısı çekmesi gerekmektedir. Sezeryande de sonrası biraz zahmetli olabilir. Ancak burada hastanede kaldığınız ilk bir kaç gün epiduralin size olan avantajlarından faydalanabilirsiniz. Doğum sonrası anneden epidural katedrali çıkarılmaz ve buradan anneyi doğum sonrası rahatlatacak ilaç enjekte edilir. Böylece ilk bir kaç gün daha rahat geçer.
Epidural sezeryan yan etkileri – Epidural sezeryan riskleri
Öncelikle epidural anestezi genel anesteziye oranla hem anne hem de bebek için çok daha güvenlidir. Çok nadir olmakla beraber bazı annelerde epidural anestezi tutmamaktadır. Bunun nedeni hamilelik sürecinde annenin gereğinden fazla kilo almış olmasıdır. En sık görülen şikayet ise epidural verilen annede ani tansiyon düşmesi ve bulantı, kusma şikayetidir. Ancak bu şikayetler kadın doğum uzmanı tarafından hemen kontrol altına alınır.
Diğer bir zararsız olup sık görülen şikayet ise doğumdan ortalama 24 saat sonrasında başlayan baş ağrısı şikayetidir. Bu şikayetin nedeni beyin omurilik sıvısının sızmaya devam etmesidir. Ancak bu şikayet bir kaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Son günlerde epidural sezeryan doğum en çok tercih edilen doğum şekillerinden biri haline geldi. Bunun nedeni ise hem anneye sağladığı konfor, hem de narkozun yan etkilerinden muaf kalmak adına.