Doğum Sonrası Depresyonu İle Başa Çıkma
Doğum sonrası depresyonu genellikle doğumdan 3 hafta sonra başlamakla birlikte, bebeğinin doğumundan aylar sonra daha belirgin olarak ortaya çıkar. Nasıl hissetmen gerektiğine dair belli bir süre ya da formül yoktur.
Kendini diğer insanlardan izole etmen de doğum sonrası depresyonunun bir parçası olarak görülür. Yeni bir bebeğe sahip olduğunda dışarı çıkmak ve arkadaşlarınızla temas içinde olmak zor olabilir.
Ya da dışarı çıktığınızda, herkes gözüne senden daha iyi bir durumdaymış gibi görünür, kendini olduğundan da kötü hissedebilirsin.
Suçluluk duygusu ve hayal kırıklığı da depresyonunun bir parçası olabilir. Kendini, bebeğini sevmen gerektiği kadar çok sevemediğini düşünürken bulabilirsin. Ya da anne olmanın mükemmel olacağını düşünürken aslında o kadar da olmadığını…… Bir annenin annelik göreviyle başa çıkamadığını hissetmesi için birçok sebep olabilir.
Bazı uzmanlar bu durumun değişmekte olan hormonlarınla bağlantılı olduğunu düşünür. Doğum sonrası depresyonuna sahipseniz şu duygu durumlarını yaşayabilirsin.
– Uzun bir uyku sonrasında bile yorgun uyanıyorsan,
– Ne kadar yorgun ve tükenmiş hissedersen hisset uyuyamıyorsan,
– Kendini bir şeye odaklanmakta zorlanıyor hissediyorsan ve basit görevleri bile yerine getirmekte güçlük çekiyorsan,
– Basit şeyler gözünde büyük önem kazanıyorsa ve bunları belli bir bakış açısına oturtamıyorsan,
– Anne olarak başarısız olduğunuzu hissediyorsan,
– Yaşadıkların bir başkasının başına geliyormuş gibi çok fazla bir şey hissedemiyorsan,
– Kendini gözü yaşlı buluyor ve bazen de sebebini bilmediğin hâlde ağlıyorsan,
– Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyor, saatler geçmesine rağmen ne yapıyor olduğundan emin olamıyorsan,
Bu belirtilerden herhangi biri seni endişelendirecek kadar sık başına geliyorsa yardıma ihtiyacın var demektir. Herkes zaman zaman kendisini yorgun, üzgün, gözü yaşlı hissedebilir ancak bu durum senin için genel bir hâl almışsa, doğum sonrası depresyonu geçiriyor olabilirsin.
Kimden yardım isteyebiliriz?
Bebek sağlık merkezleri, doğum sonrası depresyon yaşayan kadınlara destek vermek üzere eğitilmiştir. Daha ilerleyen safhalarda seni profesyonel bir yardıma yönlendirebilir ya da doktorundan tavsiyeler alman için yardımcı olabilir.
Profesyonel yardım aldığın doktorun sana antidepresan verebilir. Eğer emzirmeye devam ediyorsan bu konuyu onunla konuşman, tedavini buna göre düzenlemen gerekmektedir. Ailen, arkadaşların ya da eşin sana yardımcı ve destek olabilir. Bu dönemde çok fazla desteğe ihtiyaç duyduğundan kendini ne kadar kötü hissettiğini etrafından saklama. ‘Konuşma Terapisi’ doğum sonrası depresyonu için en verimli terapi olarak görülmektedir. Önemli olan, doğru yardım ile doğum sonrası depresyonunun baş edilebilir ve tedavi edilebilir olmasıdır. Bebeğin de senin kendini iyi hissetmene ihtiyaç duyar, bu sebepten gerektiğinde yardım istemekten çekinme.