Çocuklar Ne Zaman Spor Yapmaya Başlamalı?
Spor yapmak çocuklar için neden önemli? Spor yapmanın çocuk gelişimi açısından faydaları nelerdir? Bu sorular ile diğer merak edilenleri Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Ersöz’e yönelttik.
Sporun çocukların yaşamındaki önemine dair bilgiler veren Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Ersöz, çocukların 3 yaşından itibaren yapılandırılmış fiziksel aktivitelere katılması gerektiğini söyledi.
Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Ersöz, çocukların hangi yaşlarda hangi sporların yapmaları gerekliği konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Gözde Ersöz, “Çocuklar organize spor değil yapılandırılmış spor aktiviteleri yapmalılar.” dedi.
Çocuklar Ne Zaman Spora Başlamalı?
Prof. Dr. Gözde Ersöz, hareketsizlik ve fiziksel aktivite eksikliğinin, çocuklarda ne gibi zararlara neden olabileceğini anlattı. Prof. Dr. Ersöz, “Çocukların günde 60 dakika orta veya yüksek şiddette fiziksel aktivite yapması gerekli. Çocuklarda hareketsizlik sebebiyle obezite de çok arttı.” dedi.
Dünyada ve Ülkemizde Çocuklar Yeterince Aktif mi? .
Prof. Dr. Gözde Ersöz, spor ve fiziksel aktivitelerin çocuğun fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimine etkilerine dikkat çekti. Prof. Dr. Ersöz, “Beyin de aynı kas gibi spor yaptıkça büyür. Sporun çocuklara psikolojik – duygusal, fiziksel, bilişsel, sosyal anlamda katkıları var. Çocukların özgüveni gelişiyor, spor ile kurallara uymayı ve saygı duymayı öğreniyor. Spor çocuğun karar verme, problem çözme yeteneğini geliştiriyor.” diye söyledi.
Spor ve Fiziksel Aktivitelerin Çocuğun Gelişimine Etkileri Nedir?
Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Ersöz, çocukların hangi yaşlarda hangi spor dallarına yönlendirilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Ersöz, “Çocuklar küçük yaşlardan itibaren jimnastik, yüzme gibi temel sporlara yönlendirilmeli. Takım sporlarına başlama yaşı ise 7 olarak düşünülebilir. Çocukların yanında onları yarıştıran rekabetçi konuşmalar yapılmamalı.” diye vurguladı.
Çocuk Hangi Yaşta Hangi Spor Dallarına Yönlendirilmeli?
Prof. Dr. Gözde Ersöz, çocukların fiziksel, ergenlik dönemi, çevresel faktörlere bağlı olarak spora başlamadığını ya da bıraktıklarını belirtti. Prof. Dr. Ersöz, “Bireysel olarak çocuğun spora başlama, spor yapma motivasyonu olmayabilir. Çocukların en çok ergenlik döneminde sporu bıraktıkları gözleniyor.” diye konuştu.
Çocukların Spor Yapmama veya Sporu Bırakma Nedenleri Nelerdir?
Prof. Dr. Gözde Ersöz, çocuklarda spor alışkanlığının oluşmasında aile ve eğitimci desteğinin önemli olduğunu belirterek, “Çocuğu, ilgi ve yeteneklerine uygun aktivitelere yönlendirmek önemli.” dedi.
Aile ve Eğitimciler, Çocuğun Spor Yaşamını Sürdürmesini Nasıl Destekleyebilir?
Prof. Dr. Gözde Ersöz, spora başlama ve sürdürmede sosyo-ekonomik durum ve cinsiyet gibi faktörlerin belirleyici olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Güzde Ersöz, kız ve erkek çocukların cinsiyet ayırt etmeksizin her tür sportif aktivitelere katılımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Çocuğun Spor Yaşamını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Prof. Dr. Gözde Ersöz, spor yapan çocukların günlük yaşam düzeninin önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Gözde Ersöz, “Spor yapan çocukların su tüketimi, uyku düzenleri önemli. Ailelerin bu konuda destek olmaları gerekiyor” dedi.
Spor Yapan Çocukların Günlük Yaşamında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Ersöz, organize spor yaşamı olan bireylerin daha verimli olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Gözde Ersöz, “Spor demek disiplin demek. Spor, bireylerin hem mesleki hayatına hem de özel yaşamına önemli bir katkı sağlıyor.” diye ifade etti.