Bebeklerde Yabancı Cisim Yutulması
Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve bebekler genellikle cisimleri ağızlarına koyarak keşfeder ve öğrenir. Yabancı bir cisim yutan çoğu çocuk 3 yaşın altındadır.
Çocuğun gözetimsiz bırakılması halinde potansiyel olarak tehlikeli bir şeyi yutma riski artar.Yeni yürümeye başlayan bir çocuğun ağzına sığabilecek her şeyi mümkün olduğunca ondan uzak tutmalısınız. Buna rağmen her çocuk kaşla göz arasında saniyeler yabancı cisim içinde bunu başarabilir .
Yabancı bir cisim yutulduğunu nasıl anlarım?
Yutulmuş yabancı bir cismin semptomlarını anlamak genellikle zordur. Nesne hava yolunu bloke ederse semptomları hemen fark edeceksiniz. En yaygın semptomlar şunları içerir:
- boğucu
- nefes almada zorluk
- öksürme
- hırıltılı
Çocuğunuz bir nesneyi kolayca yuttuysa ve boğazına takılmadıysa, herhangi bir acil semptom olmayabilir. Nesne zaten sindirim sisteminde. Doğal olarak geçecek veya vücut nesneyi eritmekte zorlanıyorsa semptomlar daha sonra ortaya çıkacaktır.
Bir madde yemek borusunda veya bağırsakta sıkıştığında ortaya çıkabilecek olası semptomlar şunlardır:
- kusma
- salya
- geğirme
- göğüs veya boğaz ağrısı
- yemeyi reddetmek
- karın ağrısı
- ateş
Çocuğunuz yabancı bir nesneyi yutmuşsa doktora danışmanız önemlidir geçebileceğine inansanız bile…
Manyetik bir nesneyi yutmak tıbbi bir acil durumdur. Siz veya tanıdığınız biri manyetik bir nesneyi yutarsa derhal tıbbi yardım alın. Doktorlar tanı koyarken diğer semptomları da dikkate alırlar. Yabancı bir nesnenin yutulduğundan şüphelenmenize neden olan durumları doktorunuza doğru aktarmanız çok önemli.