Bebeğinizi Ne Zaman ve Nasıl Sütten Kesmelisiniz ?
Ne zaman emzirmeyi bırakacağınız: konusunda en doğru kararı verecek kişi sizsiniz ve siz ve çocuğunuz hazır olana kadar bir tarih belirlemeniz gerekmiyor.
Amerikan Pediatri Akademisi annelere en az bir yıl boyunca emzirmelerini öneriyor ve eğer bebek de anne de istekliyse kadınları daha da uzun süre emzirmeye teşvik ediyor. Arkadaşlarınız, akrabalarınız hatta yabancılar ne derse desin, ne zaman emzirmeden kesileceği konusunda doğru ya da yanlış yoktur. Size doğru gelen bir zamanı tercih edebilirsiniz ya da çocuğunuzun büyüdükçe kendiliğinden emmeyi bırakmasına izin verebilirsiniz.
Bebek Kaynaklı Emzirmeyi Kesme: Bebeğiniz emmeye olan ilgisini kaybettiğinde emzirmeyi bırakmak en kolayıdır ve bu ilgi kaybı, çocuk katı gıdalarla beslenmeye başladıktan sonraki (4 ila 6 ay sonra) herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. 12 ay civarında, çeşitli yemekleri denedikten ve bardaktan içmeye başladıktan sonra bazı bebekler katı gıdalarla anne sütünden daha çok ilgilenirler. Yürümeye başlayan çocuklar daha aktif olduklarında ve emzirme için gerektiği kadar uzun süre oturamaya isteksiz olduklarında anne sütüne ilgilerini kaybedebilirler. Eğer çocuğunuz emzirirken huysuz ve sabırsız davranıyor ya da kolayca dikkati dağılıyorsa, size sütü kesmeye hazır olduğunun sinyallerini veriyor olabilir.
Anne Kaynaklı Emzirmeyi Bırakma: İşe geri döneceğiniz için emzirmeyi bırakmaya karar vermiş olabilirsiniz. Ya da zamanının geldiğini düşünüyorsunuzdur. Eğer siz hazırsanız ama çocuğunuz emmeyi bırakmak istediğinin sinyallerini vermiyorsa, onu aşamalı olarak emzirmeyi kesebilirsiniz. Emzirmeyi kesme annenin fikriyse, uzun zaman ve sabır gerektirebilir. Bu ayrıca çocuğunuzun yaşına ve değişimi nasıl karşıladığına da bağlıdır. Çocuğunuzu sütten bir anda kesmekten kaçınmak iyi bir fikir. Örneğin, bebeğinizden uzak bir hafta sonu geçirmek, emzirme ilişkisini sonlandırmanın iyi bir yolu değil. Uzmanlar, aniden kesmenin bebeğiniz için travmatik olabileceğini ve sizin için de süt kanalınızda tıkanmaya ve göğüs enfeksiyonuna yola açabileceğini söylüyorlar.
Nasıl Emzirmeyi Bırakırım?
Yavaş ilerleyin ve bebeğiniz başlangıçta hayal kırıklığı emareleri göstermesine hazırlıklı olun. Geçiş sürecini şu yöntemleri kullanarak kolaylaştırın:
Birer birer azaltın. Emzirmek yerine biberon ya da bir bardak süt verdiğinizde ne olacağına bakın. Haftalar boyunca birer birer emzirme vakitlerini atlamak çocuğunuza uyum sağlaması için zaman verecektir.
Emzirme süresini kısaltın. Çocuğunuzun emerken geçirdiği süreyi sınırlandırarak başlayın. Eğer genelde on dakika emiyorsa, beş dakikayı deneyin. Yaşına bağlı olarak, diğer beş dakikayı sağlıklı atıştırmalıklar vererek geçirin. Katı besinler bebeğiniz bir yaşına gelene kadar anne sütüne eşlik eder. Uyku öncesi emzirmelerin süresini kısaltmak en zorudur çünkü onlar genelde en son kesilirler.
Erteleyin ve dikkatini dağıtın. Eğer günde yalnızca birkaç defa emziriyorsanız emzirme zamanlarını ertelemeye çalışın. Eğer çocuğunuz ikna edebileceğiniz bir yaşa geldiyse bu yöntem daha çok işe yarar. Eğer çocuğunuz emzirilmeyi isterse, yakın zamanda emzireceğinizden emin olmasını sağlayın ve farklı bir aktiviteyle dikkatini dağıtın. Eğer akşamın erken saatlerinde emzirilmeyi istiyorsa, yatma saatine kadar beklemesi gerektiğini açıklayın. Çocuğunuzun biberona geçişini kolaylaştırmak için, biberonu vermeden önce dudaklarına ya da diline birkaç damla anne sütü koymayı deneyin. Emzirmeden birkaç saat sonra ama bebeğiniz sabırsızlanacak kadar acıkmadan önce biberonla az bir miktar anne sütü vermeyi de deneyebilirsiniz.
Çocuğum gerekli besinleri alabilecek mi?
Yalnızca anne sütüyle beslenen çocuklar bile anne sütünün sağlayamadığı fazladan besinlere ihtiyaç duyar, D vitamini gibi. Eğer bebeğinizi ilk doğum gününden önce emzirmeyi keserseniz, bir yaşına gelene kadar anne sütü içmeye ya da demir takviyeli mamalarla beslenmeye devam etmesi gerekir. Çocuğunuz bir kez yürümeye başladığında, büyümesine yardımcı olacak gıdaları içeren daha fazla çeşitlilikte besinler vermeniz gerekir.
Sütten kesme bir mücadele haline geldiğinde ne yapmalı?
Eğer çocuğunuzu emzirmeyi bırakmak çin her şeyi denediyseniz ve hiçbiri işe yaramadıysa, belki de daha zamanı gelmemiştir.
Yakın zamanda işe geri mi döndünüz? Çocuğunuz hala yeni rutine alışmaya çalışıyor olabilir.
Çocuğunuz hasta mı? Bebekler genellikle kendilerini iyi hissetmediklerinde daha sık emmek isterler. Üstelik hasta bir çocuğu emzirmek onun için yalnızca rahatlatıcı değil aynı zamanda da iyi bir besin kaynağıdır.
Ailenizde büyük yaşam değişimleri oldu mu? Taşınmak ya da boşanmak gibi olaylar emzirmeyi bırakmayı zorlaştırır. Bebeğin yeni bir gelişimsel aşamaya geçmesi bile sütten kesmeyi daha zor kılabilir.
Bir ay sonra yeniden deneyin. Er ya da geç, başaracaksınız.