Anne adaylarındaki aşırı kilo, doğurganlığı etkiler mi?
AŞIRI ZAYIFLIK YA DA AŞIRI KİLO DOĞURGANLIĞI ETKİLER Mİ?
Vücudun olması gerekenden çok ya da az kilo adet düzensizliğine yol açar. Az ya da fazla kilo yumurtlama fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek gebe kalmayı zorlaştırabilir.
İdeal kiloda kalmak ve bu kiloyu sabitlemek gebe kalmak için oldukça önemlidir. Aynı zamanda beslenme bozuklukları da gebelik dönemini etkileyen faktörler arasındadır. Bu nedenle ideal kiloya ulaşabilmek için sağlıklı bir diyet yapmak ve uzman kişilerden yardım almak çok önemlidir. Diyet yaparken kafein içerikli içeceklerden uzak durmak da yarar vardır. Erkekte oluşabilecek sperm bozuklukları da gebeliği engelleyen faktörler arasında yer almaktadır. Sperm sayısı az olan erkekler magnezyum içerikli ürünler ile beslenmelidir. Magnezyum içeren besinler ( fındık, fıstık, tahıl ve ceviz gibi) sperm sayısının artmasında etkili olan besinler arasındadır.
STRES GEBELİĞE ENGEL OLUR MU?
Stres yumurtalıkları baskılayabileceğinden gebeliğe engel olmaktadır. Kısırlık nedenleri arasında sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Stresi azaltmak gebelik şansını olumlu yönde etkilemektedir. Stres aynı zamanda yardımcı üreme tedavisi olan tüp bebek tedavilerinin de başarısını oldukça olumsuz etkilemektedir.
GEBE KALABİLMEKTE UYKUNUN ÖNEMİ VAR MIDIR?
Geç saatlere kadar uyanık kalıp günün büyük bir bölümünü yatak da geçirmek yumurtlama fonksiyonunda bozukluklara neden olmaktadır. Aynı zamanda uyku bozukluğu stres ve yorgunluğa yol açarak vücudun halsiz kalmasını sağlar. Bu nedenle adet düzensizliği oluşur. bu durum da gebe kalmayı engeller. Sağlıklı bir gebelik için uyku düzenine dikkat etmek gerekir.
ALKOL VE SİGARA GEBE KALMAYI NE ORANDA ETKİLER?
Sigara hem kadın hem de erkek üreme organlarında olumsuzluklara neden olmaktadır. Sigara ve alkol üreme fonksiyonunda azalmaya yol açar. Sigara kullanımı tüp bebek tedavilerinin de başarısızlık ile sonuçlanmasına yol açmaktadır. Tüp bebek tedavisi uygulatacak olan çiftlerin tedaviye başlamadan en az üç ay önce sigara kullanımını bırakması gerekmektedir. Sigaranın kadınlar üzerinde bir diğer olumsuz etkisi ise erken menopoza sebep olmasıdır. Oluşan gebeliklerde kullanılan sigara ile erken doğumlar, düşükler, ani bebek ölümleri ve gelişim gerilikleri gözlenmektedir.
Aşırı alkol tüketen erkeklerde ise, sperm sayısı ve kalitesi azalabilir. Anne adaylarında gebe kalmayı engeller ve doğumda kusurlarının oluşma olasılığını artırır.
GEBE KALABİLMEK İÇİN EN İDEAL YAŞ SINIRI KAÇTIR?
Gebe kalmaya en müsait yaşlar 20 – 30 yaşlarıdır. 35 yaşını geçmiş olan anne adaylarının gebelik dönemlerinde sorunlar oluşabilir. İleri yaşın yanı sıra çok erken yaşlarda gebe kalmış olan anne adaylarında ise ölü doğum ve düşük yapma riski oldukça fazladır. İlerleyen yaşlarda uygulanan tüp bebek tedavilerinde de yaşın ilerlemesi ile başarı şansında düşüşler yaşanabilir. Erken menopoz riskini de göz önünde bulundurarak gebe kalma zamanını ilerleyen zamanlara ertelememek de yarar vardır. yaş ilerledikçe anne olma şansıda azalmaktadır.