Gebelikte Kabızlık
Hamileyken vücut daha fazla progesteron hormonunu üretir. Bu nedenle vücut atıkları dışarı atmak için çok fazla çalışmaz ve bu da kabızlığa neden olur.
Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Yürüyüş gibi fiziksel egzersizler, su başta olmak üzere bol miktarda sıvı tüketimi, dışkıyı yumuşatan kefir, elma, armut, kuru erik, ıspanak ve yulaf ezmesi gibi lifli sebze ve meyveler ile ılık limonlu su içmek kabızlığa iyi gelir. İncir, elma, portakal, kivi, havuç, üzüm, avokado, kuru erik, kayısı, bezelye, enginar, kefir, yeşil fasulye, mercimek, ıspanak, brokoli, keten tohumu ve tam buğday ekmeği kabızlığa iyi gelen ve önleyen başlıca sebze ve meyvelerdir.
Kabızlığı düzeltmek için uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:
- Kabızlıkta bol su yanı sıra lif kaynağı yeşil smoothie ve elma suyu gibi sıvılar tüketmek
- Elma, incir, avokado, kuru erik, kayısı, keten ve chia tohumu gibi kabızlığı gideren lifli gıdalar ile dışkıyı yumuşatmak
- Sinameki, karahindiba, nane ve yeşil çay gibi bağırsak uyarıcı çaylar içmek
- Daha fazla hareket etmek ve egzersiz yapmak
- Kabızlığa neden olan muz, kırmızı et, pirinç, fastfood ve kızarmış gıdaları tüketmeye ara vermek
- Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi kabızlık önleyici probiyotikler ile bağırsak hareketlerini iyileştirmek
- Laksatif etkiye sahip zeytinyağı yudumlayarak dışkıyı gevşetmek.
Bol su için
Su dışkıyı hacimlendirip, bağırsak hareketlerini iyileştirerek kabızlığı geçirebilir. Kolonun işini yapabilmesi için suya ihtiyacı olduğundan dehidrasyon kabızlığın ana nedeni olabilir. Bağırsakların düzenli çalışabilmesi için su ve life ihtiyacı vardır. Her ikisinide içeren yeşil sebzeler ile hazırlanacak smoothie dışkıların hacminin korunmasına yardımcı olur ve bağırsaklardan kolayca geçebilmeleri için onları yumuşak tutar.
Yürüyüş ve egzersiz yapın
Hareket etmek ve egzersiz yapmak yiyeceğin kalın bağırsaktan geçmesi için gereken süreyi azaltmaya yardımcı olarak kabızlığa iyi gelebilir. Koşmak, bisiklete binmek, 30 dakikalık tempolu yürümek sindirim sisteminizi rahatlatacaktır.
Liften zengin sebze ve meyve tüketin
Elma, kuru incir, avokado, kuru erik, kuru kayısı, gül kurusu, hurma, keten ve chia tohumu, yeşil fasulye, ıspanak, barbunya ve tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar kabızlıkta faydalı besinlerdir.
Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotik etkisi olan gıdalar yiyin
Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler bağırsaklardaki normal bakteri florasının yenilenmesine yardımcı olduğu için kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Sinameki ve karahindiba gibi müshil etkisi gösteren doğal bitki çayları için
Sinameki doğal bir müshil olarak kabızlığı tedavi etmek için kullanılır. Bağırsaklarınızdaki kasları uyarmaya yardım eder. Yeşil çay dışkıya daha fazla su katabileceği gibi, bağırsak hareketlerini hızlandıran bir uyarıcı olan kafein içerir. Karahindiba ve nane çayıda kabızlıkta tercih edilebilir.
Zeytinyağı yudumlayın
Zeytinyağı bağırsakların içini yumuşatmaya yardımcı olarak dışkının kolondan geçişini kolaylaştırır. Aynı zamanda dışkının daha fazla su tutmasını ve daha yumuşak kalmasını da sağlar. Sabahları aç karnına alınan bir çorba kaşığı zeytinyağı sağlıklı ve yetişkin bireylerde kabızlığı giderebilir.
Kabızlığa neden olan muz, pirinç ve fastfood tüketimine ara verin
Olgunlaşmamış veya yeşil muzlarda yüksek düzeyde nişasta içerir. Nişasta dışkıyı katılaştırıp kabızlığa neden olabilir. Yine kırmızı et ve fastfoodlar da yağ oranı yüksektir ve sert protein liflerine sahiptirler. Bu nedenle sindirim sisteminin bu tür gıdaları işlemesi daha uzun sürer.