Çocuğun Sosyal Gelişimi için Faydalı Mini Oyunlar!
Çocuk gelişiminde oyunların, onlar için rolünün öneminin farkındayız. Minikleri sosyal ve fiziksel açıdan geliştirebilecek ve beraberinde küçük yaşlarda gelişimlerine çok destekçi olabilecek birçok oyun fikri var.
Oyunlar miniklerin eğlenceli ve rengarenk dünyasını en iyi şekilde özetleyen faaliyetlerden birisi. Çocuk gelişiminde oyunların, onlar için rolünün öneminin farkındayız. Minikleri sosyal ve fiziksel açıdan geliştirebilecek ve beraberinde küçük yaşlarda gelişimlerine çok destekçi olabilecek birçok oyun fikri var. Onları bu yaşlardayken gelişimini destekleyici oyunlarla tanıştırmamız gerektiğini biliyoruz. Bu oyunlar onları daha çok düşünmeye, hareketlenmeye ve dinamik olmaya ittiği için her anlamda tüm duyularını ve becerilerini aktif hale getiriyor. Bu sebeple “Oyun olsun da ne olduğu fark etmez.” şeklinde düşünmemeli, ona daima katkıda bulunacak oyunları öğretmeye ve öğrenmesine yardımcı olmalıyız.
Bizler bu yazımızda sizlere, çocuğun sosyal gelişimi için faydalı olabilecek 5 oyun önerimizi paylaşacağız. Sosyal gelişim, çocuğunuzun çevresiyle ve arkadaşlarıyla iletişim halinde olması, kendini ve istediklerini doğru bir şekilde anlatabilmesi ve farklı ortamlara ayak uydurabilmesi gibi becerileri edinebileceği konuları kapsıyor.
Şimdi, miniğinizin sosyal açıdan gelişebilmesi için size önerebileceğimiz oyunları anlatmaya başlayalım.
Haydi, yazımızı okumaya devam edin.
• Müzik Açın ve Dans Edin!
Bu oyunda çocuğunuzu yanınıza alın. Birlikte eğlenerek dans edebileceğiniz bir şarkıyı açın. En rahat hissettiğiniz kıyafetinizi giyin ve ardından eğlenceye doyum olmayacak biçimde dans etmeye başlayın. Burada, bazı kısımlarda müziği durdurarak aranızda konuşmalar yapabilirsiniz. Örneğin belirli bir süre dans ettikten sonra müziği durdurup tanışma oyunu oynayabilirsiniz.
Tanıştıktan sonra müziği tekrar açıp yapmakta en çok zevk aldığınız şeyleri karşılıklı anlatabilirsiniz. Bu şekilde müziği aç kapat yaparak devam ederek onun konuşma ve iletişim becerilerinin daha çok gelişmesine yardımcı olacaksınız. Birbirinize fobilerinizi anlatabilirsiniz. Gezmek istediğiniz yerlerden bahsedebilirsiniz. Bu oyunun hiç sınırı yok. İstediğiniz kadar konuşabilirsiniz. Burada sınır sizin hayal gücünüz olacak. 😊
• Şimdi Yazar Olma Zamanı!
Sırada çok eğlenceli, hem iletişim hem konuşma becerilerini geliştirirken yaratıcılık konusunda da miniğinizin harikalar yaratabileceği bir oyun önerimiz var. Hatta belki de birlikte saçmalayacaksınız. Ama bu oyunun sonunda her anlamda çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunacağınızdan emin olabilirsiniz.
Şimdi gelelim bu oyunu nasıl oynayacağınıza;
İçerisinde farklı karakterler, resimler, objeler barındıran bir kitap edinebilirsiniz. Eğer böyle bir kitap edinme imkânınız yok ise bu resimleri sizler çizebilirsiniz. Ardından çocuğunuzun gözünü kapatarak 5 tane sayfa seçmesini isteyeceksiniz. Bu sayfada gördüğü objeleri aklında tutmasını ve o objelerle bir hikâye yazmasını söyleyeceksiniz. Aynı adımları siz de yapacaksınız ve birlikte yazar olacaksınız. Sonrasında hikayelerinizi birbirinize anlatacaksınız.
Çocuğunuz bu oyunları sadece sizinle oynamak zorunda değil. Bu oyunları arkadaşlarıyla oynaması için de ona öğretebilirsiniz.
• Farklı Rolleri Üstlenmeye Ne Dersiniz?
Çocuklar genelde küçük yaşlardan itibaren taklit ederek öğrenmeye açıktırlar. Bu nedenle pek çok şeyin onların hafızasında yer etmesi için önce taklit ederler. Bu konuda çocuğunuzun sosyal gelişimini destekleyebilmeniz için bir önerimiz var.
Biliyorsunuz ki toplumda birçok meslek, görev ve roller mevcut. Çocuğunuzla birlikte veyahut çocuğunuz arkadaşlarıyla birlikte farklı roller üstlendiği oyunlar oynayabilir. Öğretmencilik, doktorculuk, komşuculuk, evcilik ve benzeri birçok rolü üstlenebileceği oyunları oynaması, onun farklı rolleri üstlenerek toplumsal hayatta böyle rollerin olduğunu daha yakından öğrenmesine ve onun sosyal gelişimi, dil becerileri gibi konularda gelişimine destekçi olur.
• Duygu Kartları
Çocuğunuzun sosyal hayatta kendini ve duygularını ifade edebilmeyi öğrenmesi önem vermeniz gereken konulardan birisi. Onun bu özelliğini geliştirmeye yönelik oyun tercihleri yapmanız fayda sağlayacaktır. Peki nasıl bir oyun oynayabilirsiniz?
Birbirinden farklı duygu ifadelerini kartlara çocuğunuzla beraber çizin. Dilerseniz bu kartları hazır olarak da edinebilirsiniz. Mutlu, üzgün, karamsar, heyecanlı, korkmuş, pişman, yorgun, sevinçli ve benzeri birçok duyguyu resmedin. Ardından gözlerinizi kapatarak bir kart seçin. Seçtiğiniz karttaki duyguları sesli bir şekilde söyleyerek o duyguların taklidini yapmayı deneyin. Çıkan karttaki duygulara uygun cümleler kurmaya çalışın. Bu oyunun sonunda da hoşuna gidecek bir ödül koyun. Bu şekilde hedefe ulaşmak için daha da çabalayacak, bu sayede çok daha gelişecektir.
• Sorumluluk Oyunu
Sosyal hayatımızda birçoğumuzun sorumlulukları var. Bu sorumlulukları edinebilmek ve yerine getirmek hayatımızda önemli bir yere sahip. Çocuğunuzun da sosyal anlamda gelişebilmesi ve buna adapte olması için sorumluluklarını bilmesi gerekli. Bunu ise en güzel öğretebileceğiniz yol oyunlardan geçiyor. Burada çocuğunuzla birlikte birçok sorumluluk oyunu oynayabilirsiniz.
Örneğin malzemeler ve eğlenceli süsler alıp onunla birlikte bir çim adam yapabilirsiniz. Hem yaparken çok eğlenecek, öğrenecek ve devamında çim adamının büyümesini isteyecektir. Birlikte onun çim adamına bir isim bulabilirsiniz. Çocuğunuz onu zaman zaman sulayacak ve onunla ilgilenecektir. Devamında çim adamının büyüdüğünü gördüğünde sorumluluklarını yerine getirerek güzel sonuçlar elde edebileceğini öğrenecektir.
Bu oyun önerilerinin yanında, çocuğunuz yalnız başına oyun oynamak istediğinde onu özgür bırakın. Dağıttığında kızmayın ve ona nasıl toplayabileceğini sakin bir dille öğretin. Yapmaması gerekenleri tane tane anlatın. Gerekirse siz de onunla bu işlemleri yapın. Bu sayede, örneğin çocuğunuz su ile oynamak istediğinde ve her yeri ıslattığında bunun böyle kalamayacağını ve toplaması gerektiğini güzel bir dille anlatarak hem onun özgürce oyun oynayıp kendini ifade edebilmesine destek olacaksınız hem de ona toplaması gereken kısımları göstererek sorumluluklarını yerine getirmesi için yardımcı olacaksınız.