Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
Anne babalar için bebek sahibi olmak heyecan verici bir süreçtir. Bebeğin cinsiyetinin belli olması da bu heyecanı artıran faktörlerden biridir.
Ultrasonda belirlenen cinsiyete göre bebeğinizin kıyafetlerini almaya başlayabilirsiniz. Bu yazı ile bebek cinsiyetinin belirlenme süreci hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Bebeğin Cinsiyetini Kim Belirler?
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin zihnindeki sorulardan biri bebeğin cinsiyetini kimin belirlediğidir. Bu konu, kadın ve erkek açısından ayrı ele alınabilir. Her iki cinsiyetin de genetik yapılarına bakmamız gerekir. Genetik yapıları “46 XX” şeklinde olan kadınlar tüm hücrelerinde X kromozomu taşır. Erkeklerin genetiği ise “46 XY” kromozomlarını barındırır.
Yumurtayı Y kromozomu taşıyan bir sperm döllediği takdirde bebeğin cinsiyeti erkek olurken, X kromozomuna sahip bir hücre döllediğinde bebek kız olur. Buradan bebeğin cinsiyetini belirleyen kişinin baba olduğu sonucuna varılır. Tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerden alınarak yumurtaya enjekte edilen spermin genetiğine bakılmasının ise neredeyse imkansız olduğu söylenebilir. Ülkemizde cinsiyet seçiminin, sadece tıbbi sebeplerden dolayı yapıldığını da eklemeliyiz.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Anne rahmine düştüğü andan itibaren bebeğin cinsiyetinin nasıl anlaşılacağı ayrı bir merak konusudur. Anne karnına yerleşen bebeğin cinsiyeti, aslında ilk günden itibaren bellidir. Sadece ebeveyn adaylarının bunu öğrenebilmesi adına gebeliğin ardından belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Hamileliğin 8. haftası itibarıyla hem kız hem de erkek bebeklerin genital organlarında farklılaşmalar başlar. Cinsiyeti kız olan bebeklerde genital organ dudaklara ve klitorise dönüşür. Erkek bebeklerde ise penis belirginleşmeye başlar.
Bebeğin Cinsiyeti En Erken Kaçıncı Haftada Belli Olur?
Tıp dünyasında, bebeğin cinsiyetini hamileliğin ilk 3 ayında belirleyebilmek adına çeşitli bilimsel çalışmalar yapıldığı bilinir. Ancak gebeliğin 16. haftasından önce cinsiyeti tam anlamıyla belirleyebilecek yansılanım tekniği ne yazık ki yoktur. Sonuç olarak; 16 hafta dolmadan yapılan ultrason cinsiyet tahminleri %100 doğru değildir.
Bebeğin Cinsiyeti Kesin Olarak Ne Zaman Anlaşılır?
Günümüzde bebeğin cinsiyetini görebilmek için en yaygın kullanılan yöntem şüphesiz ultrasondur. 16. haftanın bitiminde karın bölgesinden bakılan ultrasonla bebeğin cinsiyeti kolaylıkla tespit edilir. Muayene sırasında erkek bebeklerin penislerinin izlenmesi sonucunda cinsiyet anlaşılabilir. Cinsiyet belirlemede bebeğin bulunduğu pozisyonla beraber, ultrason işlemini gerçekleştiren doktorun tecrübesi ve cihazın kalitesi de önem taşır. Alanında uzun yıllardır tecrübe sahibi olan kadın doğum uzmanlarının cinsiyet tespitinde hata yapma ihtimali daha azdır.
Bebekler Arasında En Çok Hangi Cinsiyette Yanılma Olur?
Hem anne hem de baba adayları için bebeğin geliş sürecinin son derece heyecanlı olduğu söylenebilir. Ebeveynler bu süreçte bebekleri için çeşitli hazırlıklar yapar. Bebek kıyafetleri ve bebek mobilyaları seçiminde de yine bebeğin cinsiyeti ön plana çıkar. Bu yüzden bebeğin cinsiyetinin doğru zamanlarda belirlenmesi önem taşır.
Hazırlıklar, genellikle 16. haftada tespit edilen cinsiyet baz alınarak başlar. Fakat ultrason yöntemiyle cinsiyet tespitinde hata olabilir. Kız olarak belirlenen bebeklerde yanılma oranının erkek bebeklere göre daha fazla olduğu bilinir. Çünkü, erkek bebeklerin dış genital organlarını görebilmek çok daha kolaydır. Kız bebeklerde ise genital bölgede yer alan, iç ve dış budak olarak adlandırılan bölüm kontrol edilir. Yapılan muayeneler sonucunda bebeğin dış genital organları yorumlanır ve tahmin yürütülür. Muayene sırasında göbek kordonunun bebeğin bacakları arasına gelmesi de erkek bebeklerdeki yanılsama oranını önemli ölçüde etkiler.
İlk ultrason kontrolünde bebeğin cinsiyetini tam olarak anlamak güçtür. Ailelerin 16. hafta bitimine kadar sabırlı davranmaları gerekir. İlk üç aylık dönemde, anne karnındaki bebeklerin cinsiyet tespitinde 3D ultrason yönteminden yararlanılabilir. Bu yöntemle doğru tespitin %85 oranında seyrettiği belirtilir. Geriye kalan %15’lik tespit edilememe durumu, yapılan muayene esnasında bebeğin duruşunun uygun olmaması ile ilişkilidir. Sonuç olarak, bebek ultrason cihazında erkek olarak görünüyorsa, yanlışlık ihtimali daha azdır.