Krep tarifi 12 ay ve sonrası
Malzemeler
- 1 su bardağı un
- 1,5 su bardağı süt
- 1 yumurta
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ (Pişirmek için)
Hazırlanışı
- Derin bir kaseye yumurta, un, süt konulur.
- Tüm malzeme pürüzsüz bir boza kıvamı alana dek çırpılır.
- Ardından hamur buzdolabında 5 dakika kadar dinlendirilir. Dolaptan alındıktan sonra tekrar çırpılır.
- Tavaya 1 tatlı kaşığından biraz az yağ konulur.
- Kepçe ile alınan boza kıvamındaki hamur tavaya dökülür. tava hafif sallanarak hamur yayılır.
- Orta ateşte yaklaşık 3 dakika içinde bir yüzü pişecektir. Bir spatula yardımıyla arkası çevrilerek diğer yüzü pişirilir. Bir tarafın pişip pişmediğini anlamak için spatulayla hafifçe tavadaki krep kaldırılarak altında kahverengimsi benekler oluşup oluşmadığına bakılabilir. hamur yırtılmadan çevrilecek kadar pişmelidir. Erken çevrilirse yırtılabilir.
Not: İsterseniz hamurun ikinci yüzü pişerken üstüne beyaz peynir ya da kaşar peynir rendesi koyabilirsiniz. Krebi sararak rulo şeklinde tavadan alabilirsiniz. Üzerine hafif bal veya şekersiz marmelat gezdirerek servis edebilirsiniz.
Doç.Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Krep tarifi süt ve tam yumurta içerdiğinden 1 yaş sonrası için uygundur. Yanında birkaç zeytin biraz peynir ile güzel ve farklı bir kahvaltı seçeneği olarak çocuklara verilebilir. Peynir, zeytin gibi gıdalar ülkemizde oldukça tulu üretildiğinden bunlar önceden suda bekletilerek fazla tuzdan arındırılması daha iyidir. Özellikle küçük çocuklara tuz fazla verilmemeli. Böbrekler açısından ilerde sorun olabilir. Yumurta protein açısından önemli bir gıdadır. Aynı zamanda fiyat olarak da uygun olması bu besini daha da ulaşılabilir kılar. Gün içinde yıpranan kaslar, spor yapanların zedelenen kasları, çocukların büyüyen vücudu yumurtadan elde edilen protein sayesinde vücudumuz tarafından tamir edilir veya gelişimi sağlanır. Özellikle spor yapanların ve gelişme çağındaki çocukların daha fazla proteine ihtiyacı vardır. Bu noktada yumurta iyi bir hayvansal protein kaynağıdır.