Hamilelikte idrar kaçırma nedir?
Sık idrara çıkma hamileliğin en erken belirtilerden biridir. İdrar sızıntısı veya idrar kaçırma, hamilelik sırasında ve sonrasında yaygın olarak görülen bir semptomdur.
Hamile kadınların yaklaşık % 54,3’ünde, seyahat zamanı da dahil olmak üzere, yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir. Bebek büyüdükçe ve doğumdan birkaç hafta sonra semptomlar artabilir.
Birkaç çeşit idrar kaçırma vardır:
- Strese bağlı idrar kaçırma: Mesane üzerindeki fiziksel baskıya bağlı idrar kaçırma.
- Sıkışmaya bağlı idrar kaçırma: Sık idrara çıkma ihtiyacı nedeniyle idrar kaçırma, sık sık mesane kasılmalarına neden olur.
- Karışık idrar kaçırma: Stres ve sıkışmaya bağlıdır.
- Geçici idrar kaçırma: İdrar yolu enfeksiyonu veya kabızlık ilacı gibi geçici bir durum nedeniyle idrarın geçici olarak kaçırılmasıdır.
İdrar mı yoksa amniyotik sıvı mı?
Sıvıyı test etmek için hastaneye gitmek yerine, sıvının nasıl sızdığını kontrol edebilirsiniz. Aralıklı olarak ve daha küçük miktarlarda geliyorsa, büyük ihtimalle idrardır. Amniyotik sıvı sızdığı zaman, çok daha büyük miktarlarda gelir (genellikle “fışkırma” olarak tanımlanır) ve sürekli olarak devam eder. Beyaz mumsu veya koyu yeşil bir maddenin varlığı da amniyotik sıvının göstergesidir.
Hamilelikte idrar kaçırma neden olur?
Mesaneniz pelvis kemiklerinin hemen üzerine oturur ve pelvik tabanınız tarafından desteklenir. Gün boyunca mesaneye idrar dolarken, sfinkter kası organınızı kapalı tutar ve tuvalete gidip de rahatlayana kadar sızdırma yapmaz. Hamilelikte ve doğum sonrasında pelvik taban kaslarınızı, kendiniz test edebilirsiniz. Hamilelikte idrar kaçırmanın yaygın nedenleri şunlardır:
- Basınç: Öksürdüğünüz, hapşırdığınız, egzersiz yaptığınız veya güldüğünüzde sızıntı yapabilir. Bu fiziksel hareketler, idrar kaçırmaya neden olur çünkü mesanenize ekstra baskı yapar. Bebeğiniz daha da büyüdükçe mesanenizde fazladan baskı oluşur.
- Hormonlar: Değişen hormonlar, idrar torbanızın ve idrar yolunuzun yüzeyini etkileyebilir.
- Tıbbi durumlar: İdrar kaçırmaya neden olan bazı tıbbi nedenler arasında diyabet, multipl skleroz, anksiyete ilaçları veya inme geçmişi bulunmaktadır.
- İdrar yolu enfeksiyonları (İYE): İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmeyen kadınların % 30 ila % 40’ında gebelik sırasında semptomlar gelişir. İdrar kaçırma, bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisidir.
Hamilelikte idrar kaçırma için tedavi seçenekleri nelerdir?
Uygulayabileceğiniz ilk tedavi yöntemi yaşam tarzı değişiklikleri ve mesane kontrolüdür. İşte mesanenizi kontrol etmek için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları:
- Kegel egzersizi: Pelvik tabanınızı güçlendirmek için Kegel egzersizi yapmalısınız. Hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması güvenli ve etkili bir egzersizdir. Kegel yapmak için idrarınızı tutmak için kullandığınız kaslara odaklanmalısınız. Rahatlamadan önce on saniye boyunca sıkın. Her gün bu egzersizi 5 set halinde yapmayı hedefleyin. Pelvik taban kontrolünü öğrenmek doğum sırasında ve sonrasında yardımcı olabilir.
- Bir mesane günlüğü oluşturun: En fazla sızıntı ne zaman oluyor? Bunu belirlerseniz, gezilerinizi planlayabilirsiniz. Bu ayrıca mesanenizi yeniden eğitmenin ilk adımıdır.
- Karbonatlı veya kafeinli içeceklerden kaçının: Gazlı içecekler, kahve veya çaydan kaçının. Bu içecekler, idrara çıkma hissinizi artırabilir. Daha fazla su veya kafeinsiz içecekler içmeyi deneyin.
- Geceleri sıvı tüketmekten kaçının: Sık sık tuvalete gitmemek ve geceleri idrar kaçırmayı önlemek için akşam sıvı tüketimini sınırlayın.
- Yüksek oranda lif içeren besinler tüketin: Kabızlıktan kaçınmak için lif bakımından zengin besinler yiyin, kabızlık pelvik tabanınıza daha fazla baskı uygular.
- Kilonuzu koruyun: Özellikle karın çevresinde ekstra ağırlık, mesanenizin üzerindeki basıncı artırır. Doğumdan sonra kilo vermek, hamilelikten sonraki idrar kaçırmaya yardımcı olabilir.
Kendiniz ve bebeğiniz için en iyisini yaptığınızdan emin olmak için doktorunuza danışın. İlaç kullanımı ve cerrahi de bir seçenektir.
İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için ipuçları
Şunları yapın:
- Bol su için, günde sekiz bardak kadar
- Seks yapmadan önce ve sonra idrar yapın
- İdrara çıktıktan sonra önden arkaya doğru silin
- Mümkün olduğunca pamuklu çamaşır ve gevşek kıyafetler giyin
- İç çamaşırınızı her gün değiştirin
- İdrar yolu enfeksiyonu olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuza görünün. Tedavi edilmemiş idrar yolları enfeksiyonu, erken doğum ve düşük doğum ağırlığına da neden olabilen bir böbrek enfeksiyonuna yol açabilir.
Şunları yapmayın:
- İdrar yolu enfeksiyonu varken cinsel ilişkide bulunmayın
- Meyve suları, kafein, alkol ve şeker içeren sıvılar mesaneyi tahriş edebileceğinden, tüketmeyin
- İdrarınızı uzun süre tutmayın
- Güçlü sabunlar, vajinal spreyler veya jeller kullanmayın
- Aynı iç çamaşırını bir günden fazla giymeyin
İdrar yolu enfeksiyonunda, 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik kullanılır. Bu tedavi bebeğiniz için güvenlidir. İlaçlarınızı aldıktan sonra ateş, titreme veya kramp gibi yan etkileriniz varsa doktorunuzu arayın.
Bazı kadınlar gebelikte idrar kaçırma riski altında mıdır?
Aşırı aktif mesane veya sıkışmaya bağlı idrar kaçırma sorunu olan kadınlarda hamilelik sırasında devam eden veya kötüleşen belirtiler olabilir. Diğer risk faktörleri şunlardır:
- Yaşlılık
- Aşırı kilolu olmak
- Önceki vajinal doğum
- Pelvik cerrahi geçmişi
- Kronik öksürüğe yol açan sigara kullanımı
Doğumdan sonra idrar kaçırma neden olur?
Doğum yapmak, hamilelikten sonra idrar kaçırmaya neden olabilir. Vajinal doğum sırasında kas ve sinirler yaralanabilir. Uzun doğum veya uzun süreli ıkınma, sinirlere zarar verme olasılığını da artırabilir. Amerikan Obstetrisyenleri ve Jinekologlar Kongresi, sezaryen doğumun ilk yıl boyunca idrar kaçırma ihtimalini azalttığını kabul etmektedir. Ancak, faydaları doğumdan iki ila beş yıl sonra ortadan kalkar.
Hamilelikte idrar kaçırma nasıl teşhis edilir?
İdrar kaçırıyorsanız doktorunuza söyleyin. Bazı durumlarda, idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir ve antibiyotik kullanımı gerekebilir. Hamileliğinizin sonuna yaklaşıyorsanız, amniyotik sıvı ile karıştırabilirsiniz. Tam olarak nedenini bilmek için, doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Doğum ve enfeksiyon ihtimali ortadan kalkarsa, doktorunuz başka testler yapabilir. Ultrason ile mesane taraması, mesanenin tamamen boşalıp boşalmadığını görmeye yardımcı olabilir. Mesane stres testi, doktorunuzun öksürdüğünüzde veya eğildiğinizde sızıntı olup olmadığını görmesini sağlar.
Doktorunuz idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenirse, muhtemelen laboratuvar testi için idrar örneği isteyecektir. Doktorunuz ayrıca, kaçırılan sıvının su gelmesi olup olmadığını kontrol etmek için özel testler de yapabilir.
Bebek doğduktan sonra idrar kaçırma düzelir mi?
Bazı kadınların idrar kaçırma belirtileri, bebekleri doğduktan sonraki günlerde veya haftalarda ortadan kaybolur. Diğerleri için, sızıntı devam eder veya daha da kötüye gidebilir. Bununla birlikte, Kegel egzersizleri, mesane kontrolü, kilo kaybı ve egzersiz gibi birinci basamak tedaviler ile yönetilebilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri işe yaramıyorsa veya doğumdan altı ya da daha fazla hafta sonra hala idrar kaçırıyorsanız endişelerinizle ilgili olarak doktorunuzla konuşun. Hamileliğinizden sonra ilaç ve ameliyat gibi diğer tedavileri düşünebilirsiniz.