Pamukçuk Enfeksiyonu
Hamilelik süresince vajinal enfeksiyonlara oldukça sık rastlanılır ve pamukçuk enfeksiyonların arasında en yaygın olan.
Bu enfeksiyon candida albicans adı verilen ve hepimizin vücudunda taşıdığı bir mantar sebebiyle gerçekleşir.
Vajinal akıntınız beyaz, kremsi ve yoğunsa; farklı kokuyorsa, kaşınma ve ağrı hissediyorsanız; cinsel birleşme sırasında canınız yanıyorsa ya da idrarınızı yaptığınızda vajinal bölgeniz iğneleniyor gibi hissediyorsanız pamukçuk ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Pamukçuğu, pamuklu iç çamaşırı giyerek engelleyebilirsiniz, bazı kadınlar parfümlü banyo ürünlerinin kullanılmamasının da pamukçuğu engellemede işe yaradığını söylemektedir. Eğer pamukçuk ile karşı karşıyaysanız bu durumu hamilelik durumunuza göre en doğru tedavi tavsiyesini verebilecek olan ebenize ya da doktorunuza bildirin.
Hamilelerde enfeksiyon riski daha mı fazla?
Hamilelik dönemi çok özel bir süreçtir. Gebelik döneminde bebeğin anne adayı tarafından reddedilmesini önlemek amacıyla anne vücudunda hücresel immünite denilen azalır. Gebelik öncesinde vücudun virüs, bakteri ve mantarlara karşı olan tam bağışıklığı gebelik döneminde bir miktar bozulur. Bu durum bebeğin reddedilmesini önlemek amacıyla olan bir durumdur.
Hümereal immünite denilen kana bağlı immünite yani vücut direnci olduğu gibi devam eder. Hamilelik döneminde bebeği korumak adına hücresel direncin bir miktar ortadan kalkması neticesinde anne adaylarında enfeksiyona eğilim özellikle virüs, mantar ve bakteri enfeksiyonlarına eğilim artar.
Anne adaylarında anatomik değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerin yarattığı enfeksiyon riski de gebelerde görülen enfeksiyonları artırır. Gebelerde çok fazla üriner enfeksiyon görülür. Büyüyen rahim böbrek idrar torbasına giden idrar yollarına baskı yaparak durağanlık meydana getirir. Aynı şekilde gebelik hormonları da idrar yollarında durağanlık yaratarak idrar yolu enfeksiyon riskini artırır.
Beta hemolitik streptokok denilen komplikasyonlar normal şartlarda kadınlarda rahimde bulunur. Vajen de özellikle pH’ın değişmesiyle bunların koloni halinde olması anne adayının sağlığını çok fazla tehdit etmese bile vajinal doğum yapan annelerde bebeğin sağlığını ciddi oradan etkiler.
Vajinal enfeksiyonlar anne adaylarında çok sık görülmez. İmmün direnç düştüğü zaman özellikle âdet öncesinde ya da gebelik döneminde vajen pH’ı değişti için çok çabuk vücuda bulaşabilir.