9. Hafta Gebelik
Bebeğinizin vücudu yavaş yavaş şekilleniyor ve bir insana benzemeye başlıyor.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 9. Hafta
- Bu haftanın kol ve bacak gelişimi için kritik bir dönem olduğunu ve kolların uzayıp, ayak parmaklarının ortaya çıkmaya başladığını söyleyebiliriz.
- Bebeğinizin dirsek ve bilekleri de belirginleşmeye başladı.
- Ultrasonografi ile bakıldığında bebeğinizin vücut, kol ve bacak hareketlerini görmeniz, hatta kafasının vücuduna göre oldukça büyük olduğunu görmeniz de mümkün. ?
- Bu dönemde bebeğinizin karın kısmı ve akciğerleri gelişmeye devam ederken; karaciğer, safra kesesi, dalak ve adrenal bezler haline gelecek yapılar da özelleşmeye başlayacaktır.
Annede Görülen Değişiklikler – 9. Hafta
Peki bu dönemde anne olarak siz nelere dikkat etmelisiniz?
- Uzun yürüyüşlerden veya akşam yemeklerinden sonra hafif kasık ağrıları hissedebilirsiniz, uzandığınız takdirde bu ağrıların azaldığını göreceksiniz. Ayrıca bu dönemde sık sık idrara çıkmakgayet normaldir. Rahim hızla büyüdüğü için idrar torbanıza baskı yapmaktadır, anne adayının sık sık idrara çıkmak istemesinin sebebi budur.
- Midenizle ilgili herhangi bir sıkıntınız yoksa, bulantı hissetmiyorsanız doktorunuzun tavsiyesiyle multi-vitamine başlayabilirsiniz. Multi-vitamin haplarında folik asit, B vitamini, çinko, bakır ve demir bulunmaktadır ve bu dönemde anne için çok gereklidir.
Hamilelikte Araba Kullanma – 9. Hafta
Bu dönemde rahminizin büyüklüğü yaklaşık olarak bir armut kadar ve hamileliğiniz henüz dışarıdan belli olmuyor. Hamileliğinizin bu döneminde araba kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamakta fakat mutlaka emniyet kemeri kullanmanız gerekmektedir. 5. aydan sonra ise emniyet kemerini, büyümüş olan karnınızın alt kısmındangeçirmenizde fayda var.
Hamilelikte Vücut Değişiklikleri – 9. Hafta
9. hafta itibariyle, hamilelik hormonları vücudunuzda pigment adı verilen renk hücrelerinde artış olmasına sebep olacaktır. Bununla birlikte yüzünüzde lekelenmeler de oluşabilir. Aynı şekilde göğüs uçlarınız koyulaşabilir ve uçlarında küçük çıkıntılar görebilirsiniz.
Zaman geçtikçe, karnınızın ortasında koyu renk bir çizginin oluşması da gayet normaldir. Hamilelik bittikten sonra bu lekelerde azalma olacaktır ama tamamen kaybolmaları bazen 1-2 yıl sürebilir.
Anneye Sağlık Önerileri – 9. Hafta
Hamilelik öncesinde, mide ülseri veya gastrit gibi problemler yaşadıysanız özellikle hamileliğinizin ilk aylarında ve daha sonra da 5. ve 6. aylardan sonra benzer şikayetler baş gösterebilir. Bununla ilgili bazı tedbirler almanızda fayda var. Acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun ve yiyeceklerinizi seçerek yiyin.
9. haftada, doktorunuza danışarak gebeliğin sonuna kadar uygulanabilecek emniyetli bir spor seçmek çok faydalı olacaktır. Yürüyüş, yüzme ve yoga, hamile kadınların yapabilecekleri en sağlıklı aktivitelerdir.
Bu dönemde, hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklar sizi tedirgin edebilir. Ama endişelenmenize gerek yok. Eğer evcil hayvanınız düzenli olarak veteriner kontrolüne gidiyorsa, gerekli muayenelerden geçiyorsa ve aşıları tamsa size zarar vermeyecektir. Dolayısıyla, minik dostlarınıza hamilelik döneminde başka bir ev bakmanıza gerek yoktur.
Anneye Beslenme Önerileri – 9. Hafta
Anne adayları gün içerisinde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde almalıdır. Sağlıklı beslenmeye devam ettiğiniz sürece rahatlıkla hamileliğiniz devam edecektir. Öğle yemeğinde sebze tükettiyseniz akşam yemeğinde mutlaka et grubu tüketmelisiniz. Ara öğünlerde besleyici değeri yüksek besinleri tercih edebilirsiniz. Bu dönemde detoks, tek yönlü beslenme yada kalori kısıtlı diyetler kesinlikle yapılmamalıdır. Kişiye özel en az 1400 kalorilik bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Anneye Alışveriş Önerileri – 9. Hafta
Bebekten Not:
İleride sizi neler mi bekliyor ? 10. Hafta Gebelik