33. Hafta Gebelik
Artık uyumak biraz zorlaştı değil mi? Bebeğiniz sizi kendisine hazırlıyor. 🙂
33. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 33. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin ağırlığı 2000 gramı bulabilir ve boyu yaklaşık 43 cm!
Peki bu haftada bebeğinizde neler olur?
- Bebeğiniz rahminizin içerisinde oldukça büyüdüğü için fazla hareket edebileceği alan kalmamıştır. Bu nedenle hareketleri azalabilir ancak tekme atarak sizi uyarmaya devam edecektir. ?
- Bu haftada bebeğinizin gözleri tamamen gelişmiştir.
- Bebeğinizin kemikleri de sertleşmeye başladı, yalnızca kafatasındaki kemikler çok sert olmayacak. Bunun mucizevi sebebi ise, normal doğumda kolayca vajinadan çıkması için olmasıdır. ?
- Bebeğiniz hızla büyümeye başlar, günde yaklaşık 25 gr alır. Bu dönem yaklaşık olarak 36. haftaya kadar devam edecektir. Bebeğinizin iri mi yoksa küçük mü olacağı ise, bu haftalardaki takiplerde netleşecektir.
Anneye Sağlık Önerileri – 33. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin gelişiminde yedikleriniz tabii ki önemlidir ama asıl önemli olan bebeğe giden kan dolaşımıdır. Bu dönemde her fırsatta istirahat etmenizi öneriyoruz. Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak, hem bacak ve bel ağrılarının hem de rahim kasılmalarının artmasına neden olabilmektedir.
Günde 4-5 defa düzensiz kasılmalar olması veya rahminizde sertleşme hissetmeniz normaldir. Bu kasılmalar düzensizdir ve 2-3 tanesi arka arkaya gelmesine rağmen, sonradan kaybolur. Kasılmaların düzenli bir hal aldığından şüphe ederseniz, bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.
İkiz hamileliklerde 28-29. haftalardan itibaren haftalık kilo artışı, tekiz bebeklere göre biraz yavaşlar. Fakat bu kabul edilebilir sınırlardadır. Günlük hareketlerinde ise azalma olmaz.
Anneye Beslenme Önerileri – 33. Hafta Hamilelik
İştahınız giderek artıyor, kendinize engel olamıyorsunuz ve sürekli canınız karbonhidrat çekiyor değil mi? Hamilelik ve sonrasında karbonhidratlar çok önemlidir. Vücut için en önemli enerji kaynağıkarbonhidratlardır. Burada önemli nokta karbonhidratın kompleks ya da basit olması ve sıklığıdır. Her gün tatlı, beyaz ekmek, beyaz un, poğaca gibi besinleri tüketmek hem bebek hem anne için çok sakıncalıdır.
Normal Doğuma Hazırlık Nasıl Yapılır?– 33. Hafta Hamilelik
Vajinal doğum planlıyorsanız, bu dönemde doğum öncesi egzersizler ve nefes alma egzersizleri yapmalısınız. İdeali, bunları eşinizle birlikte yapmanızdır. Ayrıca yürüyüşler ve yer egzersizleriyle adelelerinizi doğuma hazırlayabilirsiniz.
Hamilelikte Bacağa Kramp Girmesi- 33. Hafta Hamilelik
Bu haftalarda bacağınızda kramp sorunları yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi hem kan dolaşımınızın hareketleri hem de vücudunuzun ağırlaşmasıdır. Kramp girdiği zamanlarda dinlenmeyi, ayaklarınızı yukarı doğru uzatmayı deneyebilirsiniz.
Anneye Alışveriş Önerileri – 33. Hafta Hamilelik
Bebeğiniz için hala doğum çantası hazırlamadıysanız, artık çanta hazırlıklarını tamamlamanız gerekir. Peki doğum çantanızda neler olmalı?
- Yenidoğan Hastane Çıkışı Seti (Battaniye, eldiven, şapka olan bir set)
- Müslin Ağız Bezi
- Yedek Bebek Zıbını
- Yenidoğan Bebek Bezi
- Yenidoğan Islak Mendil
- Pişik Kremi
- Lohusa Pijaması
- Lohusa Pedi
- Emzirme Sütyeni
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 33. haftamızdan merhaba!
Bu hafta biraz daha kilo aldım. Ben kilo aldıkça annemin karnı da büyüyor. Bu arada annem bakımını ihmal etmediği için karnı çatlamayacak. Bu hafta biraz daha az gezip dinlenmeye daha çok vakit ayırmaya karar verdik. 33. haftamızda en çok annemle birlikte nefes egzersizleri yapmayı sevdim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?