Yenidoğan Doğum Lekesi
Tüm bebeklerde doğum lekesi yoktur . Bununla birlikte, bazen somon lekeleri olarak adlandırılan pembe veya kırmızı alanlar yaygındır ve genellikle ilk yıl içinde kaybolur. En sık boyun arkasında veya burun, göz kapakları veya kaş köprüsünde bulunur (bu nedenle hayali takma adlar “leylek ısırığı” ve “melek öpücüğü”), cildin herhangi bir yerinde, özellikle açık tenli bebekler.
Doğum lekelerine ne sebep olur?
Doğum lekeleri önlenemez ve hamilelik sırasında yapılan veya yapılmayan hiçbir şeyden kaynaklanmaz. Yaşlı eşlerin, annenin yaptığı veya yediği bir şeyin neden olduğu “lekeler” hakkındaki hikayelerinde hiçbir gerçek yok. Çoğu doğum lekesinin nedeni bilinmemektedir. Kalıtsal olabilirler, ancak genellikle değildirler. Tipik olarak doğum sırasında cilt travmasıyla ilgili değildirler.
Doğum Lekeleri Türleri
Farklı nedenleri olan iki ana doğum lekesi türü vardır. Vasküler (kan damarı) doğum lekeleri, kan damarları doğru şekilde oluşmadığında meydana gelir – ya çok fazla vardır ya da normalden daha geniştir. Pigmentli doğum lekeleri, ciltte pigment (renk) oluşturan hücrelerin aşırı büyümesinden kaynaklanır.
Vasküler Doğum Lekeleri
En yaygın vasküler doğum lekeleri, maküler lekeler, hemanjiyomlar ve porto şarabı lekeleridir:
Maküler lekeler. Somon lekeleri, melek öpücükleri veya leylek ısırıkları olarak da adlandırılan bu soluk kırmızı lekeler, en yaygın vasküler doğum lekesi türüdür. Genellikle alın veya göz kapaklarında, boynun arkasında veya burun, üst dudak veya başın arkasında bulunurlar. Bebek ağladığında daha belirgin olabilirler. Çoğu zaman, bir çocuk 1 ila 2 yaşına geldiğinde, bazıları yetişkinliğe kadar devam etse de, kendiliğinden kaybolur.
Hemanjiyomlar. Hemanjiyomlar cilt yüzeyinde göründüklerinde yüzeysel (“çilek izleri”) ve cilt yüzeyinin altında daha derinde bulunduklarında derin olarak sınıflandırılırlar. Hafifçe kabarık ve parlak kırmızı olabilirler ve bazen bebek doğduktan birkaç gün veya birkaç haftaya kadar görünmezler. Derin hemanjiyomlar, cildin daha derin katmanlarındaki kan damarlarını içerdikleri için mavimsi olabilir.
Hemanjiyomlar yaşamın ilk 6 ayında hızla büyür, ancak genellikle bir çocuk 5-10 yaşına geldiğinde küçülür ve kaybolur. Bazıları, özellikle daha büyük olanlar, küçüldükçe küçük bir plastik cerrahi ile düzeltilebilecek bir iz bırakabilir. Çoğu, vücudun herhangi bir yerinde olabilmesine rağmen baş veya boyundur ve konumları görme, beslenme, nefes alma veya diğer vücut işlevlerini engelliyorsa sorunlara neden olabilir.
Porto şarabı lekeleri . Bunlar, vücudun bir bölgesine, çoğunlukla yüz, boyun, kollar veya bacaklara şarap dökülmüş gibi görünen renk değişimleridir. Port-wine lekeleri her boyutta olabilir, ancak yalnızca çocuk büyüdükçe büyür. Zamanla koyulaşma eğilimindedirler ve tedavi edilmedikçe orta yaştaki yetişkinlikte kalınlaşabilir ve çakıl taşı gibi hissedebilirler. Asla kendi başlarına uzaklaşmazlar. Göze yakın olanların gözle ilgili olası sorunlar açısından değerlendirilmesi gerekir.
Doktor Ne Zaman Aramalı
Doğum lekesi kanarsa, ağrırsa, kaşınırsa veya enfeksiyon kaparsa doktora başvurun. Kanamanın olduğu herhangi bir yaralanmada olduğu gibi, yarayı sabun ve suyla temizlemeli ve kanama durana kadar bölgeye gazlı bezle sıkı bir baskı uygulamalısınız. Kanama durmazsa doktoru arayın.
Açık yaralar bazen hemanjiyomlarla oluşur ve enfekte olabilir. Pigmentli doğum lekeleri nadiren başka sorunlara neden olur, ancak normal olabilecek veya cilt kanseri belirtisi olabilecek boyut, renk veya dokudaki değişiklikler için yaşam boyunca kontrol edilmelidir.