Uyku gerilemesi, uyku regresyonu nedir?
Uyku Gerilemesi, Uyku Regresyonu,Anne baba olmanın en zor yanlarından biri tabiî ki uykusuz gecelerdir.
Doğumdan sonra gece gündüz ayrımını bilmeyen yenidoğan bebekler genellikle 2. aydan sonra gece gündüz ayrımını öğrenmeye başlar ve geceleri daha uzun uyur. Hatta pek çok anne baba gece uyuyan bebeklerini aç kalacak korkusuyla uyandırıp uyandırmama konusunda tereddüt eder.
İşte bu dönemde tam her şey iyi gidiyor bebeğim çok güzel uyuyor derken maalesef birden bebeğinizin uyku düzeninde aniden değişiklikler olur. Anne babalar da genellikle bebeklerinin bir hastalığı olduğunu düşünür. Bu durum aslında bu bir uyku gerilemesidir.
Uyku gerilemesi bebeğin uyku düzeninde aniden gelişen bir değişikliktir ve maalesef bebeğiniz büyürken özellikle ilk iki yıl içinde pek çok kez bu durumu yaşamanız kaçınılmazdır. Bebeğinizin uyku düzeninde oluşan bu değişiklikleri bilmeniz tanımanız ve bu süreçte doğru şekilde davranmanız bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak en önemli şeydir.
Uyku gerilemesi belirtileri nelerdir?
- Gündüz ve gece uykuya dalmakta zorlanma ve direnme,
- Gündüz uykularını çok kısa yapma,
- Geceleri sık sık uyanma ve ağlama,
- Genel bir huzursuzluk ve sinirlilik hali olması,
- Anneye karşı aşırı kucağa gelme ve yakın durma isteği,
- Sürekli emme memede kalma isteği.
Uyku Gerilemesi Neden Olur?
Yapılan çalışmalar uyku gerilemesinin özellikle bebeklerin gelişim ataklarının olduğu dönemlerde meydana geldiğini göstermektedir. Tabi farklı nedenlerde de uyku gerilemesi olabilir ama gerileme dönemi bebeğin bir hastalığı ile ilişkili değildir.
Genel olarak uyku gerilemesine neden olan bazı durumları şöyle sıralanabilir;
- Gelişimsel basmakların (dönmeye başlama, emekleme, yürüme, konuşma vb.) olması,
- Bebeklerin büyüdükçe gündüz uyku sayılarının azalması,
- Ayrılık kaygıları,
- Bağımsızlaşma istekleri,
- Yaşam koşullarında değişme tuvalet eğitimi, kardeş olması, yatak değişikliği veya kendi odasına geçiş gibi nedenler olabilir.
Uyku gerilemesi dışında bazı durumlar yine uyku bozukluklarına neden olabilir. Yetersiz beslenme, diş çıkarma, reflü gibi hastalıklar veya bebekte normal uyku düzeninin oluşturulamaması sonucunda gelişen uyku sorunları da uyku gerilemesi gibi algılanabilir. Ama bu durumlar uyku gerilemesi nedenlerinden değildir.
Uyku Gerilemesi Hangi Aylarda Olur?
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir. Hatta bazı bebekler belirgin bir uyku gerilemesi belirtileri göstermeyebilir.
Uyku Gerilemesi Ne Kadar Sürer?
Uyku gerilemesinin süresi değişiklik gösterebilir. Bazen birkaç gün bazen de birkaç hafta devam edebilir.
Çok nadiren 6 hafta kadar süren uyku gerilemesi olabilmektedir. Ama sonunda bütün uyku gerilemeleri geçicidir. Sadece 4 ay uyku gerilemesinde oluşan değişiklikler geçici olmaz. Çünkü 4 ay uyku gerilemesi aslında bebeğinizin uyku düzeninde oluşan bir değişikliktir.
Bebeğinizin Uyku Gerilemesi İle Nasıl Baş Edebilirsiniz?
Uyku Gerilemesi Olduğunu Anlayın: Öncelikle bebeğinizin uyku gerilemesi yaşadığını anlamanız gerekir. Çünkü ailelerin pek çoğu bebeklerinin uyku düzeninde olan değişikleri fark etmiyor ve anlamıyor. Bu da ailelerin bebeklerinin sakinleşmesine sağlamak için uygun olmayan uyku alışkanlıklarına başlamasına neden oluyor.
Uyku Gerilemesinin Geçici Olduğunu Bilin: Uyku gerilemesinin geçeceğini bilirseniz buna dayanmanız daha kolay olur. Bu durumda yapmanız gereken şey öncelikle sakin olmanız ve sabırlı davranmanız gerektiğidir. Aslında bu gerileme nedeniyle bebeğinizin de yorgun ve huzursuz olduğunu unutmayın. Eğer bebeğinizin uyku gerilemesi belirtileri 6 haftadan uzun bir süre devam ederse o zaman mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Çünkü belki bebeğinizin başka sorunları olabilir.
Bebeğinizi Sakinleştirici Yöntemler Kullanın: Uyku gerilemesi nedeniyle zaten çok yorgun huzursuz ve mutsuz olan bebeğinize uyku öncesi kullanılan sakinleştirici yöntemleri deneyin. Bebeğinizi rahatlatmak için banyo yaptırmak, masaj yapmak, müzik dinletmek gibi yöntemleri kullanın.
Mutlaka rutinlerinize sadık kalmaya çalışın.
Uyku Belirtilerini Takip Edin: Bebeğinizin uyku ipuçlarını yakından takip edin. Çünkü bebeğinizi doğru zamanda uykuya götürmeniz onun uykuya daha kolay geçmesini sağlayacaktır. Eğer biraz erken ve biraz geç uykuya götürürseniz bebeğinizin uykuya geçişi zor olacaktır. Çünkü aşırı yorulan bebeklerin uykuya dalması oldukça zor olur.