Tummy Time Nedir? Ne Zaman Başlanmalı?
Bebekler için en az beslenme ve uyku kadar önemli bir diğer gelişim basamağı da kasların hareketliliği. Bebeklerin ilk haftalarda günde 18 saati bulan uyku süreleri gün içinde kasların yeterince çalışmasını desteklemediğinden henüz motor becerileri ve hareket kabiliyetleri gelişim sürecinde olan bebeklerin uyanık olduğu zamanlarda hareket etmesi sağlanmalıdır. Karın üstü bebek egzersizleri olarak da adlandırılan tummy time bu bakımdan önemlidir. Tummy time hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Tummy Time Nedir?
Tummy time nedir? Karın üstü bebek egzersizleri olarak da adlandırılan tummy time uzmanların bebeklerin bedensel gelişimi adına önerdiği ve bebeklerin uyanıklık döneminde karın üzerinde geçirilen zamanı ifade eder. Görsel, duyusal ve motor gelişimin yanı sıra bebekleri aynı zamanda emekleme ve yürümeye de hazırlayan tummy time, bebeklerin ilk egzersizlerinden biridir.
Tummy Time Egzersizleri Faydaları Nedir?
Tummy time faydaları aşağıdaki gibidir:
- Tummy time ile bebeklerin omuz, sırt ve boyun gibi merkez kasları güçlenir. Böylece bebek boynunu sabit tutma, destek almadan oturma, emekleme gibi önemli gelişim basamaklarına kolay ulaşır.
- Tummy time ile erken dönem motor aktivite gecikmeleri önlenir ve buna bağlı yaşanabilecek pozisyonel boyun eğriliği ile düz kafa sendromu azalır.
- Tutunma, sürünme, dönme gibi motor becerileri gelişir.
- Bebeğin emekleme süreci hızlanır.
- Bebeğin sürekli sırt üstü yatmasını önlediğinden bebeğin baş arkasının yassı şeklini alma riskini düşürür.
Tummy Time Ne Zaman Başlanmalı?
Bebeklere özel hareketler fiziksel sağlığı olumlu yönde destekler ancak bu hareketlerin yaptırılmasında doğru zamanı yakalamak önemlidir. Bu bakımdan karın üstü etkinliği için en doğru zaman 2 haftalık dönemdir. Bu dönemde aktiviteye 30 saniye ile 1 dakika arasında kısa seanslarla başlayabilirsiniz. 2.aydan itibaren de 3 seans şeklinde 5 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. 4.aydan sonra bebeğiniz karnı ile kolaylıkla yuvarlanmaya başlayacaktır. 5-6 aylık dönemde bebeğiniz karnını kullanarak dönmede, kollarını kullanmada ustalaşacaktır.
Tummy Time Nasıl Yapılır?
Tummy time yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar aşağıdaki gibidir:
- Doğru Zemin Seçimi: Tummy time için bebeğin karın üstüne yatırıldığı zeminin düz ve sert olması önemlidir. Yumuşak yüzey bebeğin başını kaldırırken zorlanmasına ve kas gelişiminin engellenmesine neden olabilir.
- Doğru Oyuncaklar Seçimi: Bu süreçte bebeğin ilgisini çeken oyuncaklar kullanılmalıdır. Böylelikle bebeğin dikkati oyuncaklara kayar ve tummy time oyuncak pozisyonunda daha uzun süre kalabilir.
- Doğru Süre: Tummy time uygulanırken bebeğin sürekli karın üstü yatırılması önerilmez. Bebeğin karın üstünde kalma pozisyonu için 2-3 dakikayla başlanmalı ve zamanla bebeğin gelişimine göre süre artırılmalıdır.
Tummy Time İçin Uygulanabilecek Pozisyonlar Nelerdir?
Karın üstü zamanlarda uygulanabilecek pozisyonlar aşağıdaki gibidir:
- Destekli yöntem: Karın üstü pozisyonda yatan bebek kollarının altına rulo yapılarak havlu konulması ile desteklenir.
- Göz hizası: Bebek yerde karın üstü pozisyondayken anne de karşısına yatar.
- Karın karına: Bebek anne karnına yatırılarak yanlardan desteklenir.
- Karın üstü taşıma: Annenin bir kolu bebeğin bacağından geçirilir, anne diğer koluyla bebeği omuz ve başından destekler.
- Kucakta: Bebek annenin dizlerinde gaz çıkarma pozisyonunda olduğu gibi yatırılır.
Tummy Time Oyuncakları Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tummy time egzersizleri zamanında bebeğinizin ilgisini çekecek oyuncaklar kullanabilirsiniz. Bu oyuncakları seçerken aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
- Tummy time aynası, bebeğin kendini görmesini sağlayarak dikkatini çeker. Böylelikle bebeği başını kaldırmaya teşvik eder. Aynada kendini gören bebekte sosyal gelişim ve kendini tanıma da gelişir.
- Tummy time oyun halısı ile bebeğinizin karın üstü yatarken etrafındaki oyuncaklarla kolay bir şekilde etkileşime geçebilir.
KAYNAK: https://kidshealth.org/en/parents/tummy-time.html