Parmak Emme Alışkanlığı
Daha anne karnında kazanılmaya başlanan parmak emme alışkanlığı, bebeklikte doğal bir davranış olarak kabul edilir. Ancak çocukluk döneminde de devam ediyorsa bu konuda önlem almalısınız.
Parmak emme alışkanlığının, ilk yıllarda bebekte görülen emme refleksinin bir sonucu olduğu düşünülerek doğal kabul edilebilir.
Parmak emme yaşı
Hemen her anne-baba çocuklarının sürekli parmak emmelerini gördüklerinde “Acaba bir sorun mu var?” kaygısına kapılır. Toplumdaki yaygın kanının aksine parmak emme alışkanlığı, olağan bir durumdur. Ancak dikkatli olmakta yarar var, çünkü parmak emme bazı durumlarda psikolojik bir soruna da işaret edebilir! Parmak emme çocuklarda psikolojik bir etken olmaksızın 3-4 yaşına kadar görülen ve olağan kabul edilen bir durumdur. Yüksek oranda beslenmeye bağlı değildir ve açlıktan kaynaklanmaz. Ağızdan haz alındığı için parmak emme, psikolojik doyum da sağlar. Bu nedenle 1 yaş civarı çocukların hemen hemen yarısı parmaklarını emer. 18. ayda parmak emme sıklaşır ve 3-4 yaşında normal kabul edilir.
Çocuk 4-5 yaşına geldiğinde parmak emme alışkanlığı devam ettiği takdirde bu davranışının çocukça olduğunun ona, anlayabileceği bir dille anlatılması gerekir. Çocuklar bu yaşlarda büyükleri taklit etme eğiliminde olur. Ancak eğer çocuk 5-6 yaş sonrasında hala parmak emme alışkanlığını devam ettiriyorsa veya birden parmak emmeye başlamışsa, hayatında ne gibi kaygı etmenlerinin bulunduğunun iyi araştırılması gerekir. Bunun için mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Çünkü ilgili uzmana başvurulmaz ve altta yatan etmen tespit edilemezse ilerleyen dönemlerde çocukta daha ciddi psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle annebabalar mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.
Ceza ile önlemeye kalkmayın!
Parmak emme, çocuklukta uyumu etkileyen bir davranış değildir. Anne-babalar parmak emmenin bir hastalık olmadığını ve diş deformasyonuna yol açmadığını bilmelidir. Çünkü buna inanan anne-baba ve aile büyükleri, çocuklarını kötü bir alışkanlık olarak düşündükleri parmak emmeden vazgeçirmek için çok şiddetli tedbirlere başvurabilir. Parmaklara acı biber sürmek, elleri-kolları bağlamak veya dayak atarak, onlara unutamayacakları acılar verecek cezalar uygulayabilir. Oysa bu alışkanlığı terk etmek için alınan uygunsuz tedbir ve cezalar, çocukta uyum problemi yaratabilir.
Parmak emmesini önlemek için…
Çocuklarının parmak emme alışkanlığını sonuca kavuşturamayan anne-babalar, sürekli farklı yöntemler denemeye çalışır. Ama bazen, yapılan işlemler çok fazla bir fayda sağlamaz. İşte size bu dönemde yol gösterecek öneriler: Çocuğu uygun pozisyonda besleyin. Bebeği emzirirken veya biberonla beslerken göğsün sıcaklığını duyacak şekilde kendinize yaklaştırın. Böylelikle bebek kendini güvende hissedecektir. Ayrıca yemek verirken hırpalamaktan ve azarlamaktan da kaçının. Memeden erken kesmemeye çalışın. Ona uygun çeşitli faaliyet olanakları ve oyun ortamı yaratarak meşgul olmasını sağlayın. Çocuğunuzun psikolojisini olumsuz yönde etkileyecek davranışlarınızı düzeltin. Şiddet uygulamayın ve onu batıl fikirlerle korkutmayın. Parmak emmesini terk etme arzusunu harekete geçirmek için onu ödüllendirin. Parmağını ağzına götürdüğü zaman zararsız acı mayi sürülebilir veya ellerine eldiven takılabilir. Ona kendi kendini kontrol edebilmesi için isterse bu alışkanlığı terk edeceği inancını kazandırın.