İkili test nedir ne zaman nasıl yapılır (2’Li̇ tarama testi̇)
İkili test, adından da anlaşılacağı gibi iki aşamada yapılan ve bebeğin ense kalınlığının ölçüldüğü ve bebeğe dair DOWN SENDROMU ’nun olup olmadığı ve TRİZOMİ 18 ismiyle bilinen kromozomal bir farklılığın olup olmadığının belirlendiği bir testtir.
Bebeklerin enselerinde bir miktar sıvı bulunur ve aslında bu sıvı fazla olduğunda ense kalınlaşır. 2’Li̇ tarama testi̇ ile enseyi ölçtüklerinde, rakamların normalden fazla çıkması ensenin kalın olduğunu yani buradaki sıvının fazla olduğunu gösterir.
İkili Test Ne Zaman Yapılır
İkili tarama testleri hamileliğin 11+0 ve 13+6 haftaları arasında yapılır.
İkili Test Nasıl Yapılır
İkili test, anne karnındaki bebeğin, ultrason yardımıyla ense kalınlığının ölçülmesi ile yapılır. Bununla birlikte anneden kan örneği alınır. Bu test, kanınızdaki hamilelikte değişen 2 hormon düzeyini kontrol etmek için kullanılır (serbest B-hCG ve PAPP-A). Ultrasonografi yapan kişi de, gelişmekte olan bebeğinizin gebelik süresini (haftalar ve günler) hesaplamak için bazı ölçümler alacaktır.
Bu bilgisayar programı, daha sonra bebeğinizin Down sendromu, Trisomy 13 ve Trisomy 18 riskini tanımlamak için bu test sonuçlarını ve tam yaşınızı, ağırlığınızı ve bebeğinizin doğru gebelik dönemini göz önünde bulundurarak hesaplama yapar. Ultrason ve kan sayımı örneği ile belirtilen şartlarla birlikte bir değerlendirme yapılır ve Down sendromu olup olmadığı olasılığı saptanır.
İkili Testlerde Çıkan Ense Kalınlığı Normal Değerleri Nedir?
Normal bir bebeğin anne karnındaki, ense kalınlığı normal ölçüleri 2.5 mm dir. Bundan daha az da olabilir. Bu da normal bir değerdir.
Eğer 5.5 mm den daha fazla bir ense kalınlığı ölçümü yapıldı ise bu Down sendromu olabilir.
İkili Tarama Testi Sonuçları
Sonuçlar bebeğinizin risk altındaki grupta olup olmadığını gösterecektir;
- ‘Yüksek risk altında değil’, Down sendromlu bir bebeğe sahip olma riskinizin çok düşük olduğu anlamına gelir (risk, 300’de 1’den az veya% 0,0033). Farklı bir doğum kusuru hala mevcut olabilir, ancak bu risk de düşüktür.
- ‘Yüksek risk altında’, Down sendromlu bir bebeğinizin olma riskinin 300’de 1’den büyük olduğu anlamına gelir (risk 2’de 1 ile 300’de 1 arasındadır). Bebeğiniz risk altındaysa, bebeğinizin Down sendromu olup olmadığını doğrulamak için bir tanı testi yapılacaktır.