Emzirme Döneminde Göğüs Pompası Kullanımı
Emzirme döneminde göğüs pompası kullanımı konusu en çok merak edilenler arasında. Emzirirken göğüs pompası kullanmalı mı yoksa emziren annenin göğüs pompası kullanması zararlı mı?
Emziren Anneler Göğüs Pompası Kullanmalı mı?
Son yıllarda bebek ihtiyaç listeleri maddelerinde ilk sıraya konan göğüs pompaları, anne sütünü her durumda bebeğe ulaştırmak gibi önemli bir işleve sahip. Anne, bebeğinin yanında olamadığında da sütü sağarak saklayabiliyor. Böylece bebek de annesi yanında olmadığında da anne sütü ile beslenebiliyor. Ancak görğüs pompası kullanımı konusunda da bazı ikilemler ve farklı görüşler var. Emziren annenin süt sağma makinesi kullanması doğru mu yanlış mı konusuna geçmeden önce göğüs pompası nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır konularından bahsedelim.
Göğüs Pompası Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Anne sütünün ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Anne sütünü bebeğe ilk altı ay vermemiz şart. Bu ilk altı ay boyunca bebeğin temel besini anne sütü olmalı. Daha sonrasında da bebek emiyorsa bir buçuk – iki yaşına kadar anne sütü alması öneriliyor. Ancak çalışan bir anne için tüm bu süre boyunca bebeğinin yanında olmak çok zor. Bu süreçte göğüs pompası ya da çok bilinen adıyla süt sağma makineleri büyük bir kolaylık sağlayabiliyor.
Göğüs pompası çeşitleri, çalışma şekline göre, elektrikli olması veya olmamasına göre, ikili ve tekli olmasına göre farklılaşabiliyor. Ancak temelde anne memesindeki sütü vakumlayarak toplamak prensibiyle çalışıyorlar. Göğüs pompası kullanımında aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekiyor:
- Vakumun ağzını temiz tutmak ve her kullanımdan sonra kaynar suya sokup çıkarıp temiz bir bez üzerinde kurutmak.
- Her iki göğüsten de sağım yapmak
- Sağım yaparken konforlu bir şekilde oturmak ve iyi hisler içinde olmak
- Sağım yaparken bebeği düşünmek
Göğüs Pompasının Emzirmeye Zararı Var mı?
Göğüs pompası ile süt sağmanın emzirmeye engel olacak bir etkisi olduğu saptanmamış. Aksine emme refleksini tekrar ettiği için ve göğüsleri sürekli uyardığı için süt üretimine destek olduğu biliniyor. Ancak burada sadece görğüs pompası ile sağım yapmanın yanlış olacağını temelde bebeği emzirmek gerektiğini söylemek gerek. Bu nedenle yoğun bir şekilde emzirmek ve bebeğin yanınızda olamadığınız durumlarda pompa kullanmayı tercih etmek önemli. Burada önemli olan detayları şöyle sıralamak faydalı olabilir:
- Özellikle sezeryan doğum sonrasında sütün gelmesi için göğüs kanallarını açmaya yardımcı olmak üzere pompa kullanımı, anneyi rahatlatabilir.
- Sağılan süt, hemen anne sütü saklama poşeti ya da süt saklama kabına alınmalı, üzerine sağım tarihi yazılarak buzdolabına konmalıdır.
- Sağılan anne sütü, ocakta, mikrodalga fırında vs ısıtılamaz. Sadece ılık su içinde ılıması sağlanabilir.
- Sağılan anne sütü, buzdolabında 2 gün, dondurucuda 4 gün bekleyebilir.
Hangi Durumlarda Göğüs Pompası Kullanmalı?
- Göğüs kanalında biriken ve ağrıya neden olan fazla sütü sağmak için
- Mastit gibi sorunlar varsa göğsü rahatlatmak için
- Annenin bebekte ayrı kaldığı durumlarda da anne sütü bebek için saklamak için
- Yarıkdamak gibi durumlarda da bebeğin anne sütünden yararlanmasını sağlamak için
- Annenin ilaç kullandığı durumlarda sütün devamlılığını sağlamak için
Göğüs Pompası Nasıl Seçilmeli?
Manuel göğüs pompası mı elektrikli göğüs pompası mı sorusu çok popüler.
- Elle çalışan göğüs pompaları
Manuel meme pompası kullanırken anne eli ile sağım yapar. Bu, bazen biraz yorucu olabilir. Ancak anne, genellikle bebeğinin yanında ise ve nadiren süt sağmaya ihtiyaç duyuyorsa manuel göğüs sağma aleti kullanılabilir.
- Elektrikli göğüs pompaları
Bunlar, daha konforlu bir sağım sunarlar. Annenin bileği yorulmadan sağım yapan bu cihazlar, düşük vakum ve yüksek vakum gibi farklı ayarlar sunarlar. Eğer sıklıkla bebekten uzak kalacaksanız sıklıkla sağım yapmanız gerekeceği için elektrikli göğüs pompası ürünlerini tercih edebilirsiniz.