Doğum Gecikmesi Nedenleri
Her şeyden önce eğer doktor annenin ve bebeğin sağlığının yerinde olduğun tespit ettiyse endişe edecek birşey olmadığını bilmek gerekiyor. Annenin tek yapması gereken sakin kalmak ve beklemek. Tabii bu arada beklerken heyecanı ortadan kaldırmak için yapılacaklar da var.
Doğum gibi büyük bir heyecanın yanı sıra kendine has stresleri de barındıran durumlar karşısında akıllarda birçok soru işareti belirmektedir. Bu sorulardan biri olan doğum gecikmesi ve bu durum karşısında ne yapılması gerektiği konusu anne adaylarını her duruma karşı hazırlıklı olmaya iter. Siz de tarihi gecikmesine rağmen gerçekleşmeyen doğumun nedenleri ve bu durumda ne önerildiğini yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Geç Doğum Nedenleri Nelerdir?
Birçok farklı etmene bağlı olarak tarihi gelmesine rağmen gerçekleşmeyebilen doğum, bebeğin oksijensiz kalması ya da besin kaynaklarının azalması gibi hayati sonuçlar doğurabileceği için merak edilen bir konudur. Konuya haklim olmanın yanı sıra gerekli önlemleri almak adına geç doğum nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak anne adayları için faydalı ve rahatlatıcı olabilir.
Her on anneden üçünün karşılaştığı bir durum olan doğumun gecikmesinin nedenleri şu şekilde listelenebilir:
Tarihin Yanlış Hesaplanması
Uzmanlar hamileliğin son menstruasyonu takip eden 14. günden itibaren başladığını varsayarak doğum tarihini hesaplar. Ancak oldukça az sayıda bir kadın nüfusunun menstruasyon döngüyü tamamlaması tam 28 gün sürmektedir. Doğum en geç ne zaman olur sorusunu soran annelere, uzmanlar 28 gün üzerinden hesaplama yaparak yanıt vermekte, ancak bu da kesin tarih hakkında karışıklık yaşanmasına yol açabilmektedir.
İlk Kez Anne Olmak
Anneliği ilk kez tadacak olanlar için genelde hamilelik süresi 40 haftayı bulmaktadır. Çünkü ilk defa doğuma hazırlanan rahmin aşina olmadığı bu süreç karşısındaki adaptasyonu diğer gebeliklerdekine göre daha uzun sürmektedir.
Endişe ve Stres
Çevresindeki anneliği tatmış olan kadınların kötü anılarını dinleyen anne adayları, bu senaryolar karşısında stres ve paniğe kapılabilir. Ancak yaşanan bu kaygı duygusu doğumun gecikmesinin nedenleri nelerdir sorusunun yanıtı olabilir. Bu nedenle hamilelikte gevşemenin önemi ön plana çıkmaktadır.
Progestin Takviyesi
Erken doğum ya da düşük yapma riskinden kurtulmak adına progestin hormonu takviyesi alan anneler için doğum tarihinde gecikmeler söz konusu olabilir.
Geç Doğumun Riskleri Nelerdir?
Doğum tarihinin geçmiş olması beraberinde anne ve bebek için bazı riskleri getirmekle birlikte geç doğumun sonuçları şu şekilde olabilmektedir:
- Bebeğin boyutunda meydana gelen artışa bağlı olarak sezaryen gerekliliği
- Amniyotik sıvıda azalmaya bağlı olarak plasentada aşınma ve bebeğe yeterli hava ve besinlerin taşınamaması
- Bebeğin kalp hızında anormalilere bağlı olarak fetal problemler
- Bebeğin ilk dışkısını (mekonyum) rahimde yapması ve mekonyumun aspire edilmesi zorunluluğu
- Ölü doğum ( doğumun gecikmeye bağlı ölümle sonuçlanması oldukça nadir bir durum olmakla birlikte 42. haftaya girilmesiyle risk artmaktadır)
1- Yemek yiyin:
Bebeğin doğumu geciktiyse, size güç verecek yiyecekler yemeyi ihmal etmeyin. Özellikle ananas yemeyi tercih edin. Taze ananas doğum sırasında ve doğum sonrasında gerekli olacak enzimleri vücudunuza depolamanızı sağlayacaktır. Ananas suyu aynı etkiyi yaratmaz.
2- Bulmaca çözün:
Dikkatinizi bebeğinizin doğumunun neden geciktiğinden uzaklaştırmak için özellikle akşamları sizi oyalayacak faaliyetler geliştirmelisiniz. Bunun için en iyi seçeneklerden birisi yapboz olacaktır. Bebeğinin doğumunu beklerken, birkaç haftada iki adet 1000, 2 adet 500 ve bir adet 1500 parçadan oluşan yapboz bitiren anneler olduğunu unutmayın.
3- Oturun ve dinlenin:
Hamileliğin son dönemlerinde annenin ayakları iyice şişecektir. Geciken doğumu beklerken ayakların daha da şişmesini önlemek için anne adayları mümkün olduğunca oturmalı ve dinlenmeli. Aksi taktirde, ayakların şişliği iki katına çıkabilir.
4- Aynada kendinize bakın:
Anne adaylarının özellikle hamileliklerinin üçüncü döneminde bebeğin büyümesi nedeniyle doğum izleri artabilir. Üstelik bebeğin doğumunun gecikmesi bu doğum izlerinin artmasına da neden olabilir. Aynada doğum izlerinin artıp artmadığını kontrol edin ve doğal yağlarla masaj yapmaktan asla vazgeçmeyin.
5- Yürüyün:
Yürümek, vücudunuzu doğuma hazırlayacaktır. Ancak tabii ki bunu kimse garanti edemiyor. Yürümenin geciken doğum nedeniyle annenin artan endişesini yatıştıracağını kesin olarak söylemek mümkün. Ama unutmayın, kendinizi aşırı yormamalısınız.
6- Panik yapmayın:
Bebeğin doğumunun gecikmesi annenin zaman zaman panik atak geçirmesine de neden olabilir. Anne sanki bebeğinin hep karnında kalacağını düşünebilir. Ancak asla panik yapılmamalı. Hiçbir bebek sonsuza kadar annesinin karnında kalmayacaktır.
7- Yatarken mümkün olduğunca yön değiştirin:
Anne adayının iyice büyüyen vücudu gece uyumayı da zorlaştıracaktır. Gece uyuşan bir el ya da ayakla uyanabilirsiniz. O nedenle mümkün olduğunca yattığınız yönü değiştirmeye çalışın. Ancak yatarken yön değiştirmek de acı verebilir. O zaman da uyuşan elinizi hafifçe sallamaya ve üzerinize yattığınız ayağınızı esnetmeye çalışın. Eğer hala acı hissediyorsanız o halde yön değiştirmeniz gerekecektir. İşte o anda eşinizden yardım istemekten asla çekinmeyin.
8- “Hayır” demeye alışın:
Bebeğinizin doğumunun gecikmesi nedeniyle aile üyelerinden ve yakın arkadaşlarınızda günde yüzlerce telefon alabilirsiniz. Herkes merakla bebeğin gelip gelmediğini soracaktır. O nedenle bu gelen telefonlara “hayır” demeye alışın.
Bebeğinizin doğumu geciktiğinde en önemli yapmanız gereken şey ise, doktorunuzla sürekli olarak irtibat halinde olmak.