Çocuklarda tik ve takıntılardan kurtulmanın yöntemleri
Çocuklarda dönem dönem çeşitli tik ve takıntılar görülebiliyor. Bunlar çeşitli psikolojik durumlardan kaynaklanabileceği gibi çevresindeki insanlardan öğrendiği davranışlar olarak da ortaya çıkabiliyor.
Tik: Tik vücudumuzdaki bazı kasların, istemsiz bir şekilde kısa süreli olarak kasılmaları sonucu oluşan ses ve hareketlerdir. Motor tik (göz kırpma, burun oynatma) ve ses tikleri (boğaz çekme, burun çekme ses kısa) olarak ikiye ayrılır. Çocuk, tikleri bir süre baskılayarak engelleyebilir ve sonra devam edebilir.
Takıntı: Takıntı ise kişinin zihnine istemediği halde giren ve onu düşünceler ve hayaller olarak tanımlanabilir. Genellikle takıntısı olan kişiler bundan kurtulmak için birtakım davranışlar yapar.
Tik ve takıntı farklı olsalar da ikisinin de oluşumunda beyinde benzer bölgeler rol oynuyor ancak ikisinin tedavileri farklıdır.
Tik neden oluşuyor?
Uzmanlar görülen ve görülmeyen gerginliklerin tiklerin başlamasına neden olabildiği belirtiyor. Genetik nedenleri de var ama ilk olarak stres bunları tetikliyor. Tik ve takıntısı olan çocuklar incelendiğinde aile içinde hissedilen gerginliklerden kaynaklandığı görülüyor. Örneğin evde anne baba ayrılığı olan ve çocuktan saklanılan durumlarda çocuk evde bir gerginlik olduğunu hissediyor ve tik geliştiriyor. Yani gerginlik çocuğa direkt söylenmemiş ama hissetmiş olabiliyor.
Tik oluşumunun diğer nedenleri:
-Aile tutumu tiklerin gelişimine neden olabilir.
-Çok eleştirilir ve kontrol edilirse oluşabilir. Bu durumlarda iç huzursuzluk artar.
-Yüksek beklenti de tik oluşumuna neden olabiliyor.
-Kayıplar ve yaslar da tik oluşumuna neden olabiliyor.
-Genetik olarak model alma sonucu da oluşabiliyor.
Tiki olan çocuk özgüven problemi yaşar mı?
Tik, çocuğun vücuduna zarar vermez. Organlara zarar veren ve kötü sonuçlar veren bir hastalık değildir. Tikleri olan çocukta çevresel faktörler ona zarar verebilir. Arkadaşları dalga geçebilir ya da büyükleri tarafından dikkat çekmek için yapıldığı söylenebilir. Bunlar ona psikolojik zarar verebilir.
Tik nasıl tedavi edilir?
Genelde stres ve kaygı bozukluğu nedeniyle kaynaklanan tikler onu ortaya çıkaran nedenler yok edilirse azalarak yok olabilir. Bir diğer tedavi yöntemi ise uzmandan alınan psikolojik destek olabilir.
Takıntı nasıl tedavi edilir?
Takıntı tedavisinde ilk olarak ailenin bilgilendirilmesi ve çocuğa karşı takınacakları tavrı belirlemeleri gerekir. Tedavide aile, doktor ve okuldaki uzmanların birlikte çalışmaları gerekmektedir. Medikal tedavi de gerekebilir. Eşlik eden hastalıklar da varsa onlar da tedavi edilebilir. İlaç ve psikolojik tedavi de denenebilecek diğer yöntemler olarak sıralanabilir.