Çocuk Parmak Emme Alışkanlığı ve Çözüm Yolları
“Parmak emme alışkanlığı uzun süre devam ettiğinde “açık kapanış” denen, üst ön dişlerin alt ön dişleri yeterince örtmediği durum ortaya çıkıyor.
Çocuklarda parmak emme kaç yaşa kadar devam eder?
Küçük çocuklar özellikle kendilerini çok savunmasız hissettiklerinde 8 yaşına kadar ya da biraz daha uzun bir süre parmak emmeye devam edebiliyorlar.
Çocuklarda parmak emme en fazla bağımlılık ve bağımsızlık çatışmasının yoğun olduğu zamanlarda görülüyor. Çocuğun kendini kötü hissettiğinde, sıkıldığında veya kötü havalarda bu alışkanlığına sarılabilir.
Bu durumda üst ön dişlerin daha önde, alt çenenin ise normalden daha geride konumlanma, üst çenede daralma ve buna bağlı olarak dişlerde çapraşıklıklar meydana geldiğini söyleyen uzmanlar, bu nedenle çocuklara parmak emme alışkanlığının bir an önce bıraktırılması gerektiği konusunda uyarıyor.
Parmak emmeyi bıraktırma yöntemleri nelerdir?
Parmak emme tedavisi genellikle 5 yaşın üzerindeki çocuklara uygulanır.
Parmak emmeyi bıraktırmak için öncelikle çocuğun bu alışkanlığına devam etmesine neden olabilecek ağır duygusal ya da stresle bağlantılı problemlerinin araştırılması gerek. Aynı zamanda çocuk da bu alışkanlığı bırakmak istemeli ve seçilen tedaviye doğrudan katılmalı.
Çevrenden parmak emmeyi engellemek için emzik kullanman yönünde tavsiyeler duyabilirsin. Ancak bu sadece emme alışkanlığının yerine bir başkasının geçmesini sağlar.
- Öncelikle gün içinde miniğine parmak emdiği sıralarda çeşitli hatırlatmalar yapmalısın. Bu alışkanlıktan kurtulmak için bir ekip gibi hareket etmeniz ve onunla problemi hakkında güzelce konuşman önemli.
- Miniğinin parmak emdiği zamanlarda bunu engelleyecek aktiviteler hazırlayarak ona yardım edebilirsin. Parmak boyası, sallanan ata binmek, yakalamaç oynamak, ekmek hamuru yoğurmak gibi iki eli birlikte kullanmayı gerektiren aktiviteler işe yarayabilir.
- Ona bol bol sevgi ve ilgi göster. Çocuğunun yeterince dinlediğinden ve uyuduğundan emin ol.
- Yaptığın konuşmalar, hatırlatmalar ve aktiviteler işe yaramıyorsa çocuğun da bu alışkanlığını bırakmaya çalışıyorsa bazı doktorlar son çare olarak caydırıcı tedavi yöntemlerini öneriyorlar. Bir hatırlatıcı olma niteliği taşıması için tasarlanan bu yöntemlerde çocuğun parmağı bir bandajla sarılıyor ya da parmak koruyucuyla kapatılıyor.
- Ciddi diş bozukluklarının söz konusu olduğu ve bahsettiğimiz tekniklerin başarısız olduğu nadir durumlarda, bazı diş hekimleri çocuğun ağzının içine parmak emmeyi engelleyen aparat yerleştiriyorlar. Böylece parmakların diş ya da damak üzerine baskı yapması engelleniyor.