Çocuğunuza Kardeşi Olacağını Nasıl Söylemelisiniz?
Çocuğunun bir kardeşi olacağını öğrenmesi, özellikle bu duyguyu ilk defa yaşıyorsa farklı duygu-durum bozukluklarına yol açabilir. Bu gelişme karşısında çocuklar ebeveynlerine ilginç sorular yöneltebilir, tedirgin olabilir ve ilgi çekmek amacıyla birtakım istenmeyen davranışlarda bulunabilir. Bu noktada ebeveynleri, çocuklarına kardeşi olacağını söylemeden önce birtakım sorumluluklar bekliyor. Çocuğuna bir kardeşi olacağını nasıl söylemen gerektiği konusunda ipuçlarını bu yazımızda senin için kaleme aldık.
Haberi başkasından almamalı
Çocukları en erken hamileliğin riskli dönemi olan ilk 3 aydan sonra, en geç ise fiziksel değişikliklerin başladığı andan itibaren bilgilendirmelisin. Bu noktada çocuğun kardeşi olacağını anne ve babadan birlikte duyması gerekiyor. Bu haberi doğrudan sen vermeli ve bir başkasının bu işi yapmasını engellemelisin. Aksi takdirde bu haberi başkasından hazırlıksız bir şekilde alan çocuk farklı reaksiyonlar geliştirebilir. Bir aile olduğunu unutmamalı ve bu büyük değişim konusunda bilgilendirmeyi doğrudan sen yapmalısın.
Sorulardan kaçmamalısın
Çocuklar kardeşi olacağını öğrendikten sonra, özellikle de bu duyguları ilk defa yaşıyorsa farklı sorularla karşına gelebilir. Bu noktada çocuğun sorularını sabırla dinlemeli ve güzel örneklerle cevaplandırmalısın. Ayrıca çocuğuna kardeşi olan akranlarından da bahsetmende fayda var. Çocuğun, yaşayacağı duygu değişimlerine bağlı olarak zihninde birçok soruyla boğuşmak zorunda kalabilir. Hayatının nasıl değişeceği, yeni dönemin nasıl olacağı, kardeşinin nasıl bir kişi olacağı ve ailenin bu yeni ferdi ile birlikte nasıl şekilleneceğine dair onlarca soru ile karşı karşıya kalabilir. Bunların hepsini sabırla ve çocuğunun da duygu durumunu anlayarak yanıtlamalısın.
Çocuğu bilgilendirmelisin
Çocuğunu hamilelik dönemi ve sonrası için sürekli olarak bilgilendirmen gerekiyor. Çocukların kardeş ile ilk temasını sağlıklı bir zemine oturtmak istiyorsan kardeşinin büyüme evrelerini ve bu evrelerde ona nasıl yaklaşması gerektiğini anlatmalısın. Ayrıca bebeğe koyulacak isim belli ise kesinlikle bebeğe ismi ile hitap etmeli, çocuğunu da ismiyle hitap etmeye teşvik etmelisin.
Düzenini bozmamalısın
Çocuklar kardeşinin olacağını öğrendikten sonra olumsuz düşüncelere kapılabilir. Bu noktada anne ve babaların oldukça dikkatli olması gerekiyor. Dolayısıyla çocuğuna haberi verdikten sonra kesinlikle mevcut yaşam standartlarını korumalısın. Bu çocuğa güven verecek ve olgunluk kazandıracaktır. Evin içerisinde var olan düzeni devam ettirmek ve sanki her şey normalmiş gibi davranmak bu noktada yapabileceğin en iyi davranış olacaktır. Hayat normal akışında devam ediyormuş hissi yaratırsan çocuğunun da bu ortama çok daha rahat alışmasını sağlayabilirsin.
Sosyalleşmesine katkıda bulunmalısın
Çocuğun kardeşi olacağı haberini aldıktan sonra bir yaşamı paylaşmayı ve insan ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini öğrenmesi şart. Bu noktada çocuğunun her fırsatta kardeşi olan diğer çocuklarla ve kardeşleriyle temas halinde olması gerekiyor. Bu sosyalleşme çocuğun bu süreçte kendini hazırlamasına da yardımcı olacaktır.
Sorumluluklar vermelisin
Çocuğuna kardeş sevgisi aşılamak için bebeğin ile ilgili birtakım sorumlulukları çocuğuna kazandırmalısın. Bu sayede çocuğun bu süreçte hem daha aktif rol oynayacak hem de sürece daha hızlı bir şekilde adapte olacaktır. Ayrıca bu süreçte çocuklar daha korumacı bir yapıya da kavuşacaktır.