Boşanma ve Çocuk
Boşanma, sadece eşleri değil, çocukları da etkileyen bir süreçtir. Boşanma ile eş rolü biter; ancak anne-baba rolü devam eder. Ayrılık ile çocuğun ebeveynleriyle vakit geçirebilme sıklığında değişim yaşanacağı için yeni duruma uyum sağlayabilmesini kolaylaştırmak amacıyla dikkat edilmesi gereken birtakım şeyler vardır.
Çocuğuma boşanma sürecini nasıl anlatabilirim, bu süreçte ne yapmalıyım?
Belirsizlik çocukta yoğun bir kaygıya neden olabileceği için, boşanma fikri kesinleştiğinde çocukla paylaşılmalıdır.
Anne ve baba birlikte boşanmanın ne olduğunu çocuğa açıklanmalı, diğer ebeveyni ile hangi sıklıkta, ne kadar ve nerede görüşeceği hakkında çocuğa net bilgi verilmelidir.
Çocuğun ebeveynleri ile belli bir düzende görüşmesi ve rutinin korunması önemlidir.
Çocuğun duygularını ifade etmesine izin verilmelidir.
Çocuğun eşler arasında bilgi ileten bir pozisyonda olması doğru değildir, bu durum çocukların ebeveynlerine karşı olan tutumunu olumsuz yönde etkileyebilir.
Güvensizlik hissi oluşturacağı için çocuğun yanında diğer ebeveyni hakkında olumsuz şeyler konuşulmamalıdır.
Çocukla ilgili kararlarda anne-baba ortak karar çerçevesinde hareket etmelidir. Örneğin; annenin evinde ve babanın evinde ekran karşısında geçirdiği süreler farklı olmamalıdır.
Çocuk boşanmanın kendi suçu olduğunu düşünebilir, anne ve baba çocuğun suçu olmadığını kendi aralarında oluşan anlaşmazlık nedeniyle olduğu ifade edilmelidir.
Çocuk kaygı, yalnızlık ve öfke gibi duyguları yoğun yaşayabilir, sürece daha kolay uyum sağlaması için profesyonel destek alınabilir.
Fatma Nur Uçaral Çakmak
Psikolojik Danışman