Bebeğiniz Ne Zaman Kendi Odasında Uyumaya Başlamalı
Anne ve bebeklerin birlikte yatma ve yatakların ayrılması konusu, farklı yorumlardan dolayı kafa karışıklığına sebep oluyor. Peki, bebekler ne zaman annesinden ayrı odada uyumaya başlamalı?
Anne – bebek eğitiminde en çok merak edilen konulardan birisi de çocuk odasının ne zaman ayrılması gerektiği sorusudur. Çünkü aileler en iyi seçenekleri sunmak istedikleri çocukları için en doğru kararı doğru zamanda vermelidirler.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise oda ve yatak ayırma sürelerinin farklı olmasıdır. Yeni doğan çocukların bir yaşına kadar ebeveynleriyle aynı odayı paylaşmaları ihtiyaçlarının karşılanması ve ailenin birbiriyle bağ kurması açısından faydalıdır. Önemsenmesi gereken nokta ilk 40 gün sonrasında aynı oda içerisinde olacak şekilde yatağının ayrılmasıdır.
BİRLİKTE UYURKEN ÖZEN GÖSTERİLMESİ GEREKEN KONULAR
- Çocuklar sırtüstü yatırılmalı ve yattıkları yer yumuşak ya da sert olmayıp orta seviyede olmalıdır.
- Çocukların boğulmasına sebep olabilecek aksesuarlar ortadan kaldırılmalıdır.
- Yastıklar yumuşak olmalı ve malzeme olarak pelüş tercih edilmemelidir.
BİRLİKTE UYUMANIN AVANTAJLARI
- Çocukla geçirilen zaman artacaktır.
- Anne, baba ve çocuk arasında bağ kurulması kolaylaşacak ve artacaktır.
- İhtiyaç halinde emzirme kolaylığı olacaktır.
Bu konunun cevabı her ne kadar kişilerin bulundukları ekonomik durum çerçevesine göre değişse de işin doğrusu bebeklerin ilk bir yıl içerisinde kendi odalarında uyumaya başlamalarıdır. Çocuğun kendi odasında ve yatağında uyuması kişilik gelişimi için yararlıdır. Kendine ait odasında huzurla uyuyan çocuklar bireysellik, güven, öz saygı, sorumluluk duygularını geliştirirler.
ODA AYIRMA KONUSUNUN ÖNEMİ
- Uyku kalitesi ve düzeninin sağlanması
- Kişisel gelişimine yardımcı olması
- Özgüven duygusunun gelişimine katkı sağlaması.
ODA AYIRMA YÖNTEMLERİ
- Çocuğun bireysel gelişimi açısından önemli adımlardan biri olan oda ayırma konusunda aşama aşama ilerlenmelidir. Çünkü ailesiyle aynı odada uyumaya alışmış çocuklar bu konuyla ilgili olumsuz hareketler sergileyebilirler. Korkma, ağlama, uyumayı reddetme gibi birçok tutum ailenin almış olduğu kararları etkilememelidir. Çocuğun kendi odasında uyumasının sağlanması için uyuyana kadar kendisine eşlik edilmesi sorunun çözümü açısından faydalı olacaktır.
- Alınan kararlar konusunda ebeveynlerin ortak hareket etmesi ve aynı dili konuşarak ayrı odalarda uyuma fikrinin alışkanlık haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Alınan kararın net olması ve uygulamanın aile fertleri tarafından takip edilmesi sürecin kısa zamanda ve hafif bir şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır.
- Konuyla ilgili çocuğa detaylı açıklama yapılmalı ve odasını benimsemesi sağlanmalıdır. Bunun için çocuğun odasını tanıması sağlanmalı ve gün içerisinde odada oyunlar oynanarak odaya alışmasına yardımcı olunmalıdır.
- Aile bireyleri tarafından uyku ritüellerinin oluşturulmasının sağlanması da geçiş sürecini hızlandıracaktır.
ODALARIN AYRILAMAMASI DURUMU
Bu durumda sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekmektedir. Çünkü odaların ayrılmaması durumu çocukların ebeveynleriyle uyumak istemesi olduğu kadar annenin ya da babanın da bu duruma hazır olmamasından kaynaklı olabilmektedir. Sorunun çözümü için uzman desteği alınmalıdır.