Çocuğunuzu Ne Zaman Kreşe Vermelisiniz ?
3 yaşından önce kreşe göndermeyin”
Olağanüstü bir durum söz konusu değilse; çocukları 3 yaşından önce aile ortamından ayırmamalı ve okul öncesi kuruluşlara kayıt ettirme kararı aceleyle verilmemelidir. Çünkü böyle yeni ve kalabalık bir hayata henüz hazır olmayan küçük bir çocuğun ihtiyacı öncelikle kreş ortamı değil, aile ortamıdır. Yeterli fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ve toplumsal olgunluk kazanmadan kreşe gönderilen çocuk zarar görebilir ve bu zararlı tercihin izleri yıllarca onu olumsuz şekilde etkilemeye devam edebilir. Bu yüzden çocuğun kreşe gönderilebilecek olgunlukta olması gerekir.
Üç yaş üzerindeki çocuklar, “Oyun Çağı” olarak bilinen döneme girmişlerdir ve evde tek başına atılamayacak bir enerjiyle doludurlar. Yapılan araştırmalar, çocukların kreş veya anaokuluna gönderilmesinin çocuğun gelişiminde yararlı olduğunu ve kreşe göndermede en ideal dönemin 4 yaş olduğunu ortaya çıkartmıştır. Fakat yine de her çocuğun farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle çocuğunuzun kreşe hazır olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Kreşe Hazır mıyız?
Çocuğunuzun kreşe gitme kararını verirken şu noktaları göz önünde bulundurmanızda fayda bulunur;
- Süt çağı olarak bilinen iki yaşına kadarki dönemde çocuk ebeveynine maddi ve manevi olarak daha çok gereksinim duyar. 2 yaşına kadar gerekmedikçe çocuğun kreşe gönderilmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir
- Evde kardeşi olmayan çocuklar, kreşte yeni arkadaşlar bulur ve paylaşma, sorumluluk duygusu kazanabilirler. Çocuğunuzun oluşturduğunuz arkadaş grupları içindeki davranışlarını gözlemleyerek, kreş zamanının gelip gelmediğini anlayabilirsiniz.
- Pek çok çekingen çocuğun, kreşe gittikten sonra alıştığı ve sosyalleşmeye başladığı anne babalar tarafından ifade edilmiştir. Kreşin ilk günlerinde, çocuğunuzun sağlığını ve davranışlarını dikkatle gözlemleyin. Ona zaman verin ve alışması için telkinlerde bulunun.
- Adapte olamadığını bile bile çocuğunuzu kreş gitmeye zorlamayın.
- Çocuğunuzda; tuvalet eğitimi ile ilgili sorunların ortaya çıkması, okuldan soğuma, uyku problemleri, beslenme alışkanlıklarında bozulma, saldırganlık, iletişim bozuklukları gözlemliyorsanız, kreşe alternatif çözümler bulmaya çalışmanız faydalı olabilir.
“Erken kreş özgüvene darbe vurabilir”
Küçük bir çocuk henüz hazır olup olmadığı değerlendirilmeden kreşe gönderilirse, psikolojik ve topluma uyum sağlama konusunda bir takım sorunlarla karşılaşılması kaçınılmazdır. Sonradan yanlışlık fark edilerek hatadan dönülse bile olumsuz etkileri tamamen silinemeyebilir. Bu yüzden 3 yaşından küçük çocuğunuzu okul öncesi eğitime başlatmadan önce; kreş hayatına hazır olup olmadığının değerlendirilmesi için çocuğunuzun doktorunun veya bir çocuk psikoloğunun görüşlerine başvurmanız çok uygun ve yol gösterici olacaktır.
Erken kreşe gönderilen çocukların yaşama ihtimali olduğu sorunlardan bazıları;
– Çocuk anne-babasının kendisini ihmal ettiğini, evden uzaklaştırdığını ve hatta cezalandırdığını bile düşünebilir.
– Dinleme becerileri tam gelişmemiş olabileceği için öğretmenin talimatlarına ve sınıfın kurallarına uyamayabilir.
– Özgüvenini yitirebilir.
– Eğitimden soğuyabilir. İleriki eğitim hayatında çok başarılı olamayabilir.
– Topluma ve eğitim kuruluşlarına karşı şüphe, endişe ve hatta korku gelişebilir.
– Ruhsal yapısı olumsuz etkilenebilir. Hatta çok hırçın veya çok pısırık hale gelebilir.
– Kişilik yapısı olumsuz etkilenebilir.