Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebek Bezi İle Anlaşılacak
Türk bilim insanlarınca, üniversite-özel sektör işbirliği ile geliştirilen “akıllı bebek bezi” ile idrar yolu enfeksiyonları başlangıç aşamasında anlaşılabilecek.
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı tahlile gerek kalmadan bebek beziyle anlaşılabilecek. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, idrarda enfeksiyonu tespit eden akıllı bebek bezi geliştirdi.
İdrar yolu enfeksiyonları bebeklerde sık görülebiliyor. Ancak dertlerini anlatamadıkları için erken teşhis edilemiyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri bu sorundan yola çıktı ve idrar yolu enfeksiyonunu tespit eden akıllı bir bebek bezi geliştirdi.
Prof. Dr. Özlem Balcı Ekmekçi, “İdrar toplamanın çok zor olduğunu ve anneler için zorluk yarattığını, bakteriyel kaynaklı idrar yolu enfeksiyonlarının çocuklarla birçok hastalıkla karıştırıldığını biliyoruz. Bundan yola çıkarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda akıllı bez üretmeye karar verdik” dedi.
“Akıllı bebek bezi”nin diğer bezlerden bir farkı yok, tüm bebeklerde kullanılabiliyor.
Prof. Dr. Zeynep Banu Güngör, “Bu bebek bezinin içine biz iki tane farklı solüsyon emdirdik. Bebeğin eğer idrarında bakteriyel kaynaklı bir solüsyon söz konusuysa bez üzerinde pembe bir renk meydana geliyor” diye konuştu.
Projenin patenti alındı. Üniversite-özel sektörle işbirliği yaptı. Bebek bezinin yakın zamanda satışa sunulacağını belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Bu bebek bezi hakikaten orijinal bir proje. Üniversite açısından biz çok gururluyuz. Hocalarımızın böyle bir çalışma içinde yer alması bize ayrı bir motivasyon ve gurur sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, zamanında tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarının böbreklere zarar verebildiğinin altını çiziyor.
Bebekler ve 2 yaşından küçük çocuklarda en sık görülen semptomlar şunlardır:
- Huzursuzluk.
- Kusma ve ishal.
- Karında şişkinlik.
- Yeni doğanda uzamış sarılık.
- İştahsızlık ve beslenme bozukluğu.
- Kilo almada yavaşlama.
- Vücut ısısında düzensizlik.
- Sebepsiz yükselen ve düşmeyen ateş
Enfeksiyon saptandığında izlenecek yok nedir, neler yapılmalıdır?
İdrar yolu enfeksiyonu saptandığında tedavide ki amaç: Enfeksiyonu başarılı bir şekilde tedavi etmek, böbrek hasarının önüne geçmek, anatomik bozukluk varsa saptamak ve tedavi etmek, tekrarları engellemek olacaktır.
Tedavi, çocuğun yaşına göre değişmektedir. Özellikle 2-3 aydan daha küçük çocuklar hastanede yatırılarak tedavi edilmelidir. Yüksek ateşin eşlik ettiği veya ağızdan tedavi alamayan çocuklar da damardan antibiyotik tedavi gerektirmektedir. Daha büyük çocuklar ağızdan antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Semptomlar genellikle 24-48 saat içerisinde geçmektedir. Tedaviye 10-14 gün kadar devam edilmesi gerekmektedir. Böbreğe idrar kaçağı gibi bozukluklar olan çocuklarda, tedavi sonrasında gerekli araştırmalar yapılana kadar koruyucu antibiyotikler verilmelidir. İşeme bozukluğu yada anatomik bozukluklar saptanan çocuklarda hastalığa özgü tedaviler yapılması gerekir.
Sonuç olarak, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları yaygın olarak ortaya çıkmakta ve ihmal edildiğinde önemli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi özellikle küçük yaşlarda önemlidir.
Kaynak: http://kadinlarnedio.com/bebeklerde-idrar-yolu-enfeksiyonu-bebek-bezi-ile-anlasilacak/