Biberon temizliği nasıl yapılır?
Bebeğini biberon ile besleyen anneler, biberonun içinde kalan artıkların, zamanla ne kadar kötü koku oluşturduğunu bilir. Ayrıca bu koku bir diğer beslenme anında bebeğin damak tadını olumsuz yönde etkileyebilir.
Bununla birlikte süt zamanla bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler de biberon iyi bir şekilde temizlenmezse, bebeği hasta edebilirler. Bu yüzden biberonları çok iyi şekilde temizlemek gerekir. Peki, en iyi biberon temizliği nasıl yapılır, cam biberon ile plastik biberon aynı şekilde temizlenir mi, cam biberon kaynatma işlemi için gerekli malzemeler nelerdir ve sararan biberon emziği nasıl temizlenir? Bugünkü yazımızda biberon temizliğine son noktayı koyup hiçbir yerde bulamayacağınız en pratik ve en kolay sterilize etme yöntemlerini sunacağız. Bebeğinizi beslerken kafanızda herhangi bir soru işareti kalmaması için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Bebeğimizi en doğru yöntemle beslemek için elimizden geleni yaparız. Ancak bebek beslenmesinde çok fazla kullandığımız bir eşya olan biberonları da doğru şekilde kullanmamız gerekir. Aksi takdirde iyi temizlenmeyen biberon içinde kalan mama ya da süt artıkları kötü koku oluşumuna neden olacaktır. Bununla birlikte bakteriler de çok yararlı olarak düşündüğümüz bebek sütlerini dört bir yandan sarıp bebeğimizin hasta olmasına neden olacaktır. Bu ve bunun gibi kötü olaylara izin vermemek için biberon temizliğini asla küçümsememeliyiz.
Biberon temizliği nasıl yapılır sorusunu her anne bilmek ister. Bazı anneler bu konuda büyük bir tecrübeye sahip olabilir. Bazı anneler ise yolun başındadır. Ancak her ikisinin de kesiştiği nokta bebek beslenmesinde önemli rol oynayan biberonların temizliğinin en iyi nasıl yapıldığını öğrenmektir.
Cam biberon temizliği nasıl yapılır?
Cam biberon Anneler her şeyin en iyisini bilir! Çünkü onlar söz konusu evlatları olduğunda her konuyu en ince ayrıntısı ile araştırıp kendisine uyan en iyi yolu seçerler. Ne de olsa başarıya giden yolda ayrıntıları küçümsememek gerekir. Bu ayrıntılardan biri de bebeğini cam biberon ile besleyen anneler için en iyi streilize etme şeklinin ne olduğunu öğrenmektir.
Cam biberon temizliği birçok şekilde yapılabilir. Bu yöntemleri sizlere liste olarak belirteceğiz. Sizler arasından size uygun olanı seçip uygulamak da özgürsünüz.
Cam biberon kaynatma
İçerdiği kimyasal maddeler nedeniyle bulaşık deterjanı gibi ürünleri kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü bulaşık deterjanını ne kadar çok durularsak durulayalım, biberon içerisinde kalıntı hâlinde kalabilir. Bu da bebeğin sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle cam biberon temizliği için en iyi yöntem kaynatma işlemidir.
Cam biberon kaynatma işlemi için bir tencere içerisine su koyup kaynamasını bekleyin. Ardından biberonu parçalara bölüp tencerenin içine ekleyin. On dakika kadar bekleyip ocağın altını söndürün. Son olarak biberon parçalarını alıp iyice kurulayın. İşte bu kadar! Ne mikrop kaldı, ne de kötü koku. Üstelik herhangi bir kimyasal madde de içerisine girmemiş oldu.
Fırça ile temizleme
Bebeğini anne sütü ile besleyen anneler çok iyi bilir ki bazen biberonu kaynatmak bile yetmeyebilir. Çünkü anne sütü zamanla kötü kokar. Bu kötü koku ve yağlı kalıntı için bir temizlik maddesi gerekebilir. Bunun için de doğal olan deterjanlar var. Hatta bebek bakım ürünleri ve beslenme ürünleri için özel üretilen temizlik maddeleri var. Sizler de bu ürünleri kullanarak biberonu sterilize edebilirsiniz. Ancak iyi bir sterilize işlemi için biberon fırçası kullanmak gerekir.
Biberon fırçası ile yapılan temizlik sonucunda elinizle ulaşamadığınız her noktaya ulaşırsınız. Böylece biberon içerisinde temizlenmemiş olan nokta büyüklüğünde dahi yer kalmamış olur. Bunun için de kaynamış suyun içerisine bir miktar doğal temizlik ürün ekleyin. Asla aşırıya kaçmayın! Bol köpük bol hijyen demek değildir, bunu unutmayın. Elinizle suyu köpürtün ve biberon ile fırçayı içine daldırıp biberon içine köpüklü su dolmasını sağlayın. Son olarak fırça ile içini güzelce temizleyin ve durulayın. Elbette biberonun tamamen kurumasını bekleyin ya da kendiniz kurutun.
Buharlaştırma yöntemi ile biberon temizleme
Teknolojinin nimetlerinden biri olan biberon sterilizatörleri ile biberon temizliği artık çok keyifli. Üstelik birkaç biberonu içine koyup hepsini birden sterilize etmek de mümkün. Biberon temizliğinde el değmeden buharlaştırma yöntemi kullanarak bu işlemi kahvenizi yudumlarken yapabilirsiniz.
Biberon sterilazör fiyatları oldukça farklıdır. Bu nedenle kendi bütçenize uygun bir tane almak için satıcı firmalara göz atabilir ve aralarında karşılaştırma yapabilirsiniz.
Yeni alınan biberon nasıl temizlenir?
Yeni alınan her oyuncak, giyim eşyası ve ürün için temizlik gerekir. Bu nedenle yeni alınan biberonda iyi bir şekilde temizlenmelidir. Peki, bu temizliğin en iyisi olduğunu nasıl anlarız? Elbette cam biberon temizliğinde belirttiğimiz gibi kaynatma, buharlaştırma ya da fırça ile temizleme işlemlerini yaparak. Ancak belirtmek isteriz ki yeni alındığı için biberon kesinlikle kaynatılmalıdır. Eğer plastikse bu kaynatma işlemi cam biberondan farklı olmalıdır.
Yeni alınan cam biberon için daha önce belirttiğimiz gibi on dakika kaynama işlemi gerekir. Plastik biberonlar için ise kaynama işlemi ocak üzerinde gerçekleşmemelidir. Öncelikle suyu kaynatmalı ve ocağın üstünden kaynamış su dolu kabı almalısınız. Ardından biberon parçalarını ekleyip su içerisinde yine on dakika bekletmeniz gerekir. Son olarak kurutup kaldırabilirsiniz.
Plastik biberon nasıl sterilize edilir?
Anneler biberonları cam olarak tercih etmeye çalışırlar. Ancak cam biberon çabuk kırılırlar. Bu nedenle sürekli biberon almak gerekir. Şunu belirtmek isteriz ki, artık birçok firma plastik biberon üretimine daha fazla önem veriyor. Bu nedenle en iyi malzemeden yapılmış olan biberonları üretiyorlar. Böylece biz annelere de huzurlu bir şekilde biberon tercihi yapmak kalıyor. Dilersek cam dilersek de plastik alabiliyoruz. Elbette bunun için iyi markaları seçmek gerek.
Plastik biberon satın aldıktan sonra ilk temizliği yukarıda belirttiğimiz gibi direk kaynayan su içerisine ekleyerek değil, ocaktan kabı alarak biberonu temizlememiz gerekir. Anneler biberon temizliği için hızlı bir çözüm arasalar da en iyisi daima sterilize etmektir. Bu da kaynatma ile mümkündür. Bir diğer yöntem ise buharlaştırma dediğimiz sterilaztörler ile yapılanlardır.
Buharlaştırma yöntemi ile plastik biberon sterilize etme imkanınız yoksa kaynatma işlemi sizin için tek çözümdür. Biberon parçalarını tek tek kaynar su içine ekleyip dilerseniz mikrodalga fırın içerisinde kurutabilirsiniz.
Sirke ile biberon temizliği nasıl yapılır?
Doğal olan her şeyi anneler çok sever. Ancak işin içerisine deterjan konusu girdiğinde, bazı anneler doğal olan deterjanları dahi bebeğinin herhangi bir eşyası ile temas etmesini istemeyebiliyor. Bu nedenle biz de deterjan kullanmadan biberon temizliği nasıl yapılır sorusunu da burada yanıtlamak istedik.
Sirke ile temizlik yapmak hem çok kolay hem de doğal bir ürün olduğu için bebeğin biberonunu temizlerken de huzurla sirkeyi kullanabilirsiniz. Bunun için;
- İlk olarak biberon cam ise, ocağa bir tencere koyup biberonun tamamen yıkanacağı kadar içerisine su ekleyelim ve suyu kaynatalım.
- Su kaynayana kadar biberon içerisindeki kalıntıları fırça ile temizleyerek yok edelim. Fırça yoksa içerisine sıcak su koyup çalkalayabilirsiniz.
- Ardından kaynayan su içerisine yarım çay bardağı sirke ekleyelim.
- Biberon parçalarını içerisine ekleyip on dakika kaynatalım.
- Tertemiz olan biberon parçalarını iyice kurutmak için dilerseniz mikrodalga fırın kullanabilirsiniz. Mikrodalga fırın dışında temiz bir kurulama bezi de tercih edebilirsiniz.
Sararan biberon emziği nasıl temizlenir?
Sararan biberon ve emziği tekrar beyazlatmak için en etkili yöntem karbonat kullanmaktır. Çünkü karbonat bebeklere zarar vermez. Hatta birçok faydası bulunur. Bunlardan biri de; her bebeğin ilk aylarda ağzında pamukçuk oluşur. Bu pamukçuk için doktorlar size karbonatlı su ile bebeğin ağız içini silmenizi önerir. Bu nedenle biberon temizliğinde karbonat kullanarak pamukçuk oluşumuna da son vermiş olursunuz!
Sararan biberon temizliğini karbonat ile yok etmek için öncelikle biberon içerisinde kalıntı varsa onları yok etmek için kaynar su ile biberonu çalkalayın. Kalıntılar yapışmış ise fırça kullanmanız gerekir. Ardından ocakta kaynatılan suyun içerisine bir yemek kaşığı karbonat ekleyin. Biberonu kabın içerisine koyun ve en az on iki saat bekleyin. Bu süre içerisinde biberonu çevirin. 12 saat dolduğunda biberon bembeyaz olmalıdır. Eğer bazı yerlerinde sarılık kaldıysa bir kez daha aynı işlemi yapabilirsiniz.
Çocuğunuzun beslenme araçları dışında oyuncaklarının da temizlenmesi gerektiğini zaten biliyorsunuzdur. Ayrıca belirtmek isteriz ki oyuncakları beyaz kısımları da beyazladığında bu işlemi yapabilirsiniz. Oyuncak beşik ve oyuncak bebek gibi oyuncak çeşitlerini kaynamış suya eklenmiş karbpnat yardımıyla temizlemek mümkün. Bunun için temiz bir bezi karbonatlı su ile ıslatıp oyuncakları silebilirsiniz. Hem mikroplar ölecek hem de sararmış alanlar beyazlayacaktır. Tamamen beyazlayana dek işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Biberon temizliği yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
- Biberon temizliği yaparken ilk olarak içerisinde kalıntı varsa kalıntıları temizlemek ile işleme başlamalıyız. Bunu yapmazsanız kaynamış su içerisine biberonu ekleyip kaynatsanız da su içerisindeki kalıntılar nedeniyle bulanık bir su ile iyi bir temizlik yapmış olmayacaksınız.
- Fırça kullanmak temizliğin kalitesini arttıracaktır.
- Biberon temizliği yaparken her zaman farklı bir kaynar su kullanmalısınız.
- Biberonların emzik kısımlarını 3 ayda bir değiştirmelisiniz.
- Plastik biberonları çok fazla kullanmamalısınız. En fazla altı ay kullanım süresi olmalı.
- Cam biberonların uç kısımlarında ya da herhangi bir yerinde çok küçük de olsa çatlama ya da kırılma varsa asla kullanmamalısınız.
- Biberon temizliğini her beslenme sonrasında yapmalısınız.
- Biberonları asla bulaşık makinesinde yıkamayın! Bulaşık makinesi deterjanı çocuğa yan etki yapabilir. Çünkü içindeki kimyasal madde oldukça etkileyicidir. Bunun yanı sıra diğer yağlı bulaşıklar ile aynı ortamda olmamalılar. Ancak karbonat ve sirke gibi doğal maddeler kullanacaksanız ve yalnızca bebek beslenme ürünlerini yıkayacaksanız bulaşık makinesini tercih etmelisiniz.