Süt Dişlerinin Önemi
Bebeklerde nadiren doğumda ön dişler mevcut olsa da, genellikle çoğu bebekte ilk 6-12 ay arasında dişler görünmez. İlk süt dişleri 6. aydan itibaren alt çenede görünür ve 3 yaşına kadar düzenli şekilde arkaya doğru azı dişleri tamamlanır.
Süt dişlenme aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta dişlerin temizliğidir. Pek çok ebeveyn süt dişlerinin geçici olduğu için fırçalamanın çok önemli olmadığını düşünür. Bu çoğu açıdan yanlıştır.
Süt dişleri, çocuğun beslenmesi için çok önemlidir.
Dişlerinde çürükleri ve ağrısı olan çocuk, doğal olarak besinleri çiğneyemeyecek ve düzgün beslenemeyecektir. Ayrıca ağrı, okul hayatını da olumsuz etkileyecektir. Süt dişleri, ortodontik olarak da çok önemlidir, çünkü süt dişleri hem çene kemiğinin gelişimini sağlar, hem de daimi dişlerin sürmeleri için bir öncü görevi görür.
Süt dişleri 3 yaşında tamamlanır ve 6-7 yaşlara kadar herhangi bir değişiklik görülmez. 6 yaştan itibaren daimi dişler sürmeye başlar ve 12 yaşa kadar daimi dişlerin tamamı değişir. Bu aşamada ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken nokta, ön dişlerle hemen hemen aynı zamanda sürmeye başlayan ve ağızın en arkasında çıkan birinci azı dişleridir.
Bu dişler süt dişlerinin arka tarafından çıkar ve süt dişleri düşmeden sürdüğü için çoğu zaman süt dişi zannedilir. Ağzın arkasında olduğu için çocukların bu dişleri fırçalamaları daha zordur ve sıklıkla bu dişler çürür. Aşırı çürük sebebiyle bu dişler çekilirse yerine yeni diş gelmeyecektir.