Gebelik Hesaplama Nedir?
Ebeveynler, anne adayının içinde günden güne büyüyen minik bebeği kucağa ne zaman alacağını sorgulamaya başlar. Bu durumda gebelik ayını tam olarak belirlemek gerekir. Çünkü olası doğum yapma zamanı bilinirse bu konuda gerekli önlemler alınabilir ve hazırlıklar yapılabilir.
Hamilelik hesaplaması yapabilmek için anne adayının son adet tarihinin ilk gününü bilmesi gerekir. Bundan dolayı anne olmak isteyen adayların adet tarihlerini sürekli not etmesi çok önemlidir.
Bir gebelik ortalama olarak 9 ay 10 gün sürer bu da 280 gün demektir. Böylece anne olmayı planlayan adaylar ve hamile olanlar gebeliğini 280 gün veya 40 hafta diye hesaplar. Hamilelik süresi 9 ay 10 gün sürer. Sizler de öyle bir hesaplama yaparak doğum yapacağınız tarihi tahminde bulunabilirsiniz.
Birçok anne adayı ise cinsel ilişki tarihine göre hamilelik hafta hesaplama sürecine başlar. Ancak gebelik durumu oluşumunu hesaplamak için ilişkinin olduğu gün veya spermin aktiflik özelliğine bağlı olarak başka gün hamilelik başlamış olabilir. Bunun yerine son adet tarihi (sat) bilinirse daha sağlıklı bir hesaplama yapılabilir. Gelişen gebelik doktor kontrolünde takip edilmelidir.
Gebelik Kaç Hafta Sürer?
Anne adayları hamilelik sürecinde bebek doğumunu hesaplamaya çalışır. Gebelik süreci ortalama olarak 40 hafta sürer o da 9 ay 10 güne tekabül eder, gün hesabı ile ise 280 gün olarak hesaplanır. Anne adayları kaç haftalık hamileyim, sorgulaması yapar. Son adet tarihine göre hesap yapan anne adayları gelişen duruma bağlı olarak süreci planlamaya başlar. Bütün gebelik süreci 3 trimester bölümüne ayrılır.
– 1. Trimester hamileliğin ilk üç ayını,
– 2. Trimester ikinci üç ayını,
– 3. Trimester ise gebeliğin son üç ayını ifade etmeye yarar.
Bir aylık gebelikte, bebek 4-5 haftalıktır. Her ay 4 ile çarpılırsa ortalama gebelik haftası hesaplama sonucuna ulaşılabilir. 3 aylık bir gebe 3×4 =12 haftalık hamile demektir. 1. Trimester yani gebeliğin ilk üç ayı 12-13 haftaya denk gelir. 2. Trimester 24-25 haftalık gebelik demektir. 3. Trimester ise gebeliğin sonunu 36-40 haftayı ifade eder.
Anne adayında her hafta farklı değişimler olur. Bedensel ve ruhsal olarak değişimler yaşar. Beden yavaş yavaş kendini doğuma hazırlar. Aynı zamanda bebekte de yeni gelişmeler meydana gelir. Yavaş yavaş büyüyen bebek organları artmaya ve gelişmeye de devam eder.
Bebeğin Doğumu Nasıl Hesaplanır?
Bebeğin doğumunu heyecan içinde bekleyen ebeveynler doğum tarihi hesaplama tahminlerinde bulunmaya başlar. Uzmanlara göre doğum hesaplama hamilelik haftası ile ilgilidir. Ortalama bir hamilelik 40 hafta sürer. Yani ortalama bir gebelik 9 ay 10 gündür. 40 haftalık sürecin hangi tarihte tamamlanacağı sürece netlik kazandırır.
Anne adayı son adet tarihinin ilk gününden 3 ay çıkarıp üzerine 7 gün eklerse ayrıntılı gebelik hesaplama yapabilir. Hamilelik haftasını net olarak bilen bir anne adayı kaç aylık hamileyim sorusuna kesin cevap bulabilir. 3-4 haftalık hamilelik 1 aylık gebelik demektir.
Hamilelik ayını kolaylıkla hesaplamak için, gebelik haftasını 4’e bölmek gerekir. Bir anne adayı eğer 16 haftalık hamile ise 16÷4=4 aylık hamiledir. 20 haftalık bir gebelik 20÷4=5 aylık bir gebelik demektir. 28 haftalık gebelik anne adayının 28÷4=7 aylık hamile olduğunu ifade eder.
Böylece anne adayları bebeğin olası doğum tarihini hesaplama konusunda netliğe kavuşur. 280 gün süren bir gebelik sürecinde bebek anne karnında gelişip, büyümeye devam eder. 40 hafta boyunca anne karnında yaşamını devam ettiren bebek her hafta gelişim yaşar.
Gebelik Nasıl Hesaplanır?
Hafta hafta gebelik hesaplama isteyen anne adayı 1. ayda 4-5 haftalık gebedir. Ayrıca bebek 1 aylık iken 1-2 mm boyadır. 2. ayda 8-9 haftası bitmiştir. Bu ayda bebek 8-12 gr ağırlıkta ve 2 cm boydadır. 3. ayda 12-13 haftalık olan anne adayı 4. ayında ise 16-17 haftalık gebedir. Hamilelik haftasını hesaplamak isteyen anne adayları aylarını 4 ile çarpıp sonuca ulaşırlar. 9. ayda artık doğumunu beklemektedir. Yaklaşık olarak 40 hafta süren gebelik 9 ay 10 gündür.
Detaylı gebelik haftası hesaplaması yapan adaylar bebeğin doğum sürecini takip ederler. Bu durumda anne adayı doğum ve bebek hazırlıkları yapacağı zamanları tam olarak netleştirme imkanına kavuşur.
Hamilelik haftası hesaplama süreci bebeğin her hafta gelişimi ile sürer. Bebek her ay, her hafta hatta her gün gelişmeye ve büyümeye devam eder. İlk haftalarda bebeğin kalp atışı oluşur. Organları hızla büyür. Hamilelik belirtileri yaşayan bir kadının jinekolojik muayene olması eğer gebelik varsa erken haber almasını sağlar.
Son Tarihler Ne Kadar Doğru?
Hiçbir tahmini doğum tarihi %100 doğru değildir ve ultrason taramaları bile tamamen doğru değildir. Bununla birlikte, ACOG, gebelik yaşını doğrulamanın en doğru yönteminin, +5-7 günlük bir doğruluk gerekçe göstererek, ilk trimesterde fetüsün veya embriyonun ultrason ölçümü olduğunu belirtmektedir.