Çocuklarda Ağız İçi Yarası (aft) Neden Olur?
Çocuklarda karşılaşılan ağız içi yaraları, ağırlıklı olarak çeşitli besin değerlerinin eksikliğinden kaynaklanır ve gıda takviyeleri ya da doğru bir beslenme programıyla giderilebilir.
Çocuklarda Ağız İçi Yaralarının Belirtileri Nelerdir?
- Ağız içi yaralarının hangi sebepten kaynaklandığını bulmanız, doğru tedavi yöntemini tespit etmeniz açısından büyük önem taşır. Aşağıdaki ipuçlarından yararlanarak çocuğunuzun ağzındaki yaraların sebeplerini kolayca bulabilirsiniz.
- Besin değerlerinin eksikliğinden kaynaklanan ağız içi yaraları, ağırlıklı olarak noktasal şekilde ortaya çıkar ve genellikle başlangıç seviyesindeyken tek bir noktada görülür.
- Pamukçuktan kaynaklanan yaralar, ağırlıklı olarak geniş bir alanda gözlemlenir ve küf görünümlü beyaz bir doku da yaralara eşlik eder.
- Stresten ve duygu durum bozukluklarından kaynaklanan ağız yaraları dudağın dışında ya da yanakların içinde gözlemlenir. Bu yaraların bir bölümü, çocuğun dişleriyle kendi yanaklarını ya da dudaklarını zedelemesiyle oluştuğu için darbe izleri de dikkat çekebilir.
- Enfeksiyonlu ağız içi yaraları koyu kırmızı, beyaz ya da siyaha yakın bir renk sergiler ve enfeksiyon durumlarında yarayla eşzamanlı olarak yüksek ateş, halsizlik, huysuzluk gibi belirtiler de gözlemlenir.
Çocuklarda Ağız İçi Yarası Bitkisel Tedavi Yöntemleri Hangileridir?
Çocukların sıklıkla yaşadığı ağız içi yaralarında uygulanabilecek en etkili bitkisel yöntem, çocuğun beslenme programına besin değeri yüksek bitkilerin eklenmesidir. Aynı zamanda adaçayı, karanfil yağı, meyan kökü ve Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel ürünlerle yaraya pansuman yapmak da sorunun giderilmesine yardımcı olur.
Aftın neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı hastalıklar ve çevresel bazı faktörlerin afta neden olduğu düşünülmektedir. Afta neden olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Vitamin ve mineral eksikliği (folik asit, B12, demir, çinko)
- Yanağı ısırmak
- Ağza darbe almak
- Ergenlik, regl veya hamilelik döneminde görülen hormonal değişiklikler
- Sert veya çok sıcak yiyecekler tüketmek
- Gıda hassasiyeti (glüten, çikolata, süt, fıstık, fındık, badem, domates, incir, limon, çilek, inek sütü, sirke, turşu, tuzlu, baharatlı ve acılı yiyecekler)
- Asitli içecekleri
- Kırık diş
- Uçuk virüsü
- Bazı ilaçlar
- Bazı deri hastalıkları
- Ağız kanseri
- Çölyak hastalığı
- Behçet hastalığı
- Mide mikrobu
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
Aft Nasıl Geçer?
Aft, genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçen lezyonlardır. Aftın sebep olduğu ağrı ya da rahatsızlıktan daha kısa sürede kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemler ise şu şekildedir:
- Tahriş edici, sıcak, baharatlı, acı ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak
- Vitamin ve mineral takviyesi almak
- Stresten uzak durmak
- Tuzlu ya da karbonatlı su ile gargara yapmak
- Yemeklerden önce aftın üzerine ağız için kullanılan anestezik krem sürmek
- Doktor kontrolünde antibiyotik kullanmak