Çocuklarda Özgüven Eksikliği Neden Kaynaklanır?
Eğer çocuğunuza aşırı baskı uyguluyor, onu kardeşleri ve arkadaşları ile kıyaslıyorsanız bu durum onun özgüven sorunu yaşamasına neden olabilir.
Onu gözünüzden sakındığınız için koruma içgüdünüzün olması çok doğaldır. Ancak aşırı koruyucu davranışlarda bulunmak, çocuğun kendi kararlarını vermesini engellemek de özgüven eksikliğinin bir diğer sebebidir.
Aile olarak baskılı bir çocukluk dönemi geçirmişsek güvensizliğimizi, kaygı ve korkularımızı çocuğumuza aktarıp çocuğumuzda özgüven eksikliğine yol açabiliyoruz.
Bunun yanı sıra sizin dışınızda, sosyal hayatında yaşadıkları da onun kendine olan güvenini sarsabilir. Sınıftaki başarısızlığı nedeniyle öğretmeni tarafından aşağılanan, arkadaşlarıyla kıyaslanan, azarlanan çocuklar içine kapanabilir.
Özgüveni Yüksek Çocuklar Yetiştirmek İçin Anne- Babalara Tavsiyeler
- Evde herkesin birbirine güvendiği, rahatça paylaşımda bulunabildiği güvenilir bir ortam oluşturmalıyız. Çocuk sevincini, üzüntüsünü, başarı ya da başarısızlığını rahatça paylaşabilmeli.
- Çocuğumuzun eksik ve kusurlu yanlarını bildirmekle birlikte onun güçlü yanlarını ve yeteneklerini övmeliyiz.
- Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
- Çocuğumuz bir yanlış yaptığında onun tüm kişiliğine saldırmamalıyız.
- Çocuğumuzla ilgili beklentilerimiz onun yaşına ve kapasitesine uygun olmalı.
- Bir çocuğu diğeriyle ya da kendi çocuğumuzu başka çocuklarla kıyaslamamalıyız.
- Çocuğumuzun yaşına uygun sorumluluklar vermeliyiz.
- Çocuğumuzu eksiklik ve kusurlarıyla tüm yönleriyle sevip kabullendiğimizi ona hissettirmeliyiz.
- Özgüven yüksekliği ile kibir ve küstahlığın ayırımına varmalıyız. Dengeyi doğru bir şekilde kurmaya özen göstermeliyiz.