Bebeklerde kulak akıntısı neden olur?
Bebeklerde kulak akıntısı neden olur? Kulak akıntısının nedenleri ve tedavisi…
BEBEKLERDE KULAK AKINTISININ NEDENLERİ
Bebeklerde kulak akıntısının en önemli nedeni kulakta oluşan enfeksiyonlardır. Diğer nedenler ise;
– Kulak kanalında oluşan travma
– Dış kulak kanalındaki bir madde (boncuk vb.)
– Boğaz iltihabı
– Kulağa su kaçması
– Kabakulak
– Diş çıkarma
– Uçakta hava basıncına maruz kalma
KULAK AKINTISI TEDAVİSİ
Kulak akıntısının tedavisi, altta yatan sebebin belirlenmesinden sonra yapılır. Bazı durumlarda tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Kulak akıntısında karşılaşılan en sık nedenler kulak iltihapları olduğundan, tedavi bu iltihabi durumu geçirmek için verilir. Enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen kulak akıntısı, genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bu tip vakalarda ağrı kesiciler ve kulak damlaları kullanılır. Yüzücü kulağı olarak tanımlanan vakalarda ise enfeksiyonun yayılmasını önlemek için genellikle damla şeklinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Şiddetli vakalarda oral antibiyotik de gerekli olabilir.
Travma sonucu oluşan kulak akıntılarında ise genellikle herhangi bir tedavi uygulanmadan iyileşme sağlanır. Ancak kulak zarında bir yırtılma meydana geldiyse bölgeye yama uygulanabilir. Bu yama, kulak zarınız iyileşirken deliği kapalı tutar. Ancak bu yamanın işe yaramadığı durumlarda cerrahi müdahale uygulanması söz konusu olabilir. Hastanın bir bölgesinden deri alınarak kulak tamir edilebilir.
BEBEKLERDE KULAK AKINTISI TEDAVİSİ
Eğer bebeğin kulağındaki akıntı ilk kez oluyorsa, sarı renkte ve kokuluysa mutlaka bir doktor tarafından görülmelidir. Çünkü kulak akıntıları ciddi bir soruna işaret edebilir. Kanlı bir akıntının olması halinde de bebek bir kulak burun boğaz ya da çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Bebekte kulak iltihabı söz konusu ise hemen antibiyotik tedavisi uygulanır.