Çocuklarda Alt Islatma Nedenleri
Henüz çocuğun hazır olmadığı bir zamanda başlanan tuvalet eğitimi özellikle de yanlış tutumlar çocuğun altını ıslatmasının nedenlerinden biri olabilir.
Genetik nedenler
Araştırmalar, her iki ebeveynde de alt ıslatma problemi yaşanmışsa çocukta bu oranın yüzde 70 oranında yaşanacağını göstermektedir. Eğer sadece bir ebeveyn bu sorunu yaşamışsa bu olasılık yüzde 40 a kadar gerilemektedir. 7 yaş civarı çocuk, bu sorunun üstesinden gelmekte ve 10 yaş sonrası artık bu sorunu yaşamamaktadır. Eğer problem 10 yaş sonrası devam etmekte ise muhakkak bir uzmandan yardım almak sağlıklı olacaktır.
Psikolojik nedenler
Aileden birinin ölümü, ebeveynlerin boşanması, taşınma, istismar, kardeş kıskançlığı alt ıslatmanın psikolojik nedenleri arasında sayılır. Geçici bir süreç olmakla beraber öncelik olarak buna neden olan sorunun çözümüne odaklanılmalıdır. Kardeşi olan bir çocuğun ilgi görmek adına tıpkı bir bebek gibi altını bilerek ıslatması buna örnek verilebilir. Çocuğun bu durumlarda aşağılanması, topluluk içinde rencide edilmesi benlik duygusuna zarar vermektedir. Çocuğu incitmemek, destek olmak bu geçici süreci daha sağlıklı atlatmaya yardımcı olur.
Mesane hacminin küçük olması ve böbreklerin çok çalışması
Bazı çocuklarda mesane hacminin küçük olması sebebiyle mesane çabuk dolar. Bu çocuklar gündüzleri sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilir ve hatta gündüz bile altlarına kaçırabilirler. Geceleri ise uykuya yenik düşen çocuk, mesane kontrolünü iyi yapamayabilir. Bu durumların çözümü için bazı tahlil ve tetkiklerin yapılması faydalı olacaktır.
Derin uyku
Özellikle uyku derinliği olan çocuklar bir de küçük mesaneye sahiplerse geceleri daha sık alt ıslatma yaşayabilirler. Mesanenin dolduğu sinyali beyne verilse de, uyanmakta zorlandıklarından altlarına kaçırabilirler.
Kullanılan ilaçlar ve bazı hastalıklar
Çocuk, kullandığı bazı ilaçların yan etkisi olarak altını ıslatabilir. Diyabet hastası olan çocuklarında alt ıslatma problemi yaşayabileceği akılda tutulmalıdır. Bazı vitamin ve hormon eksiği olan çocuklarda özellikle sadece geceleri bu sorunu yaşamaktadır.
ALT ISLATMADA DESTEKLEYİCİ TEDAVİLER
Takvim tutma ve ödüllendirme
Çocuğa bazı sembollerle kuru ve ıslak geceleri işaretlediği bir takvim oluşturulur. Kuru gün sayısı için bir hedef belirlenir ve hedefe ulaşınca çocuk ödüllendirilir.
Sıvı alımının kısıtlanması
Akşamları yatmadan 2 saat kadar önce sıvı alımı kısıtlanmalı ve akşam yemeklerinde tuz oranına dikkat edilmelidir.
Mesane eğitimi
Çocuğun uykuya geçmeden evvel tuvalete gitmesi sağlanır ve ebeveynler de uyumadan evvel çocuğu tuvalete götürerek mesane eğitimini destekler. Gündüzleri ise sıkışan çocuk 5 er dakika ile başlanıp daha sonra biraz daha uzatılan ‘idrar tutma’ ile mesane eğitimi pekiştirilir.
İdrar kaçırmayı azaltan besinler
Muz, bal, kızılcık şerbeti, elma sirkesi tüketmek idrar kaçırmasını azaltan besinlerdir. Ayrıca halis zeytinyağı ile karın altına uygulanacak masaj da fayda sağlar.