8. Hafta Gebelik
Bebeğiniz aslında hareket ediyor ancak siz henüz fark etmiyorsunuz. Doğum öncesi testler ile ilgili araştırma vakti!
Bebekte Görülen Değişiklikler – 8. Hafta
- Bebeğiniz bu hafta, kendisi için önemli bir süreci tamamlamaya çok yaklaştı. 8. haftanın sonuna yaklaştıkça o, “embriyo” değil “fetus” olarak adlandırılacak ve bebek boyu 13mm kadar olacak. Artık bebeğin gelişimi bir hayli fark edilir olmaya başladı. ?
- Önceki haftalarda kafa ve gövde ayrımı yapılamıyorken şimdi bunların hepsi ayrı ayrı ultrasonda görüntülenebiliyor. Bunlar dışında bebeğinizin akciğerleri oluşmaya, kolları ve bacakları uzamaya başladı.
- Beyni ise gelişmeye devam ediyor. Artık minicik de olsa el ile ayakları belli oluyor.
- Lenf damarları oluşmaya ve dış genital organları gelişmeye başladı. Bu dönemde bir başka önemli değişim ise, plasentanın (bebeğin eşi) bebeğinizin beslenmesini üstlenmeye başlamasıdır.
- Yaklaşık olarak bir böğürtlen büyüklüğüne ulaşan bebeğinizin gerçek bir bebeğe dönüşeceğine inanmak zor değil mi? ? Bu haftaya kadar bebeğinizin küçük bir kuyruğu vardı ama o kuyruk gitmek üzere.
- Dudakları, sırtı ve bacakları şekillerini belli etmeye başladı.
- Üstelik artık göz kapağı, gözlerini kapatmaya başladı.
Annede Görülen Değişiklikler – 8. Hafta
8 haftalık hamile bir anne adayı olarak hafif kasık ağrılarınız olması normaldir.
Bağırsak hareketleri azaldığından, gaz ve kabızlık da ağrılarınızın nedeni olabilir. Eğer ağrılarınızda azalma olmazsa doktorunuza danışmalı ve önerilerine uymalısınız.
Bu haftada annedeki değişiklikler neler olur peki?
Kilo artışı ile ilgili endişeleriniz mi olmaya başladı? Şunu bilin ki; hamilelik oburluk yapılacak bir dönem olmamakla birlikte sıkı bir diyet için de uygun değildir. Dikkatli beslenerek ve hafif egzersizlerle; sağlıklı kilo artışı sağlayabilirsiniz.
Hamilelikte alabileceğiniz kilo miktarı başlangıçtaki kilonuzla da ilgilidir. Hamileliğin başında zayıfsanız kilolu bir anne adayına göre daha fazla kilo alabilirsiniz. Vücut kitle indeksi normal sınırlarda ise, hamilelikte 11-14 kg civarında kilo alımı önerilir.
Eğer vücut kitle indeksi düşük kilolu sınırlarında ise 12.5-18 kg arasında kilo artışı normaldir. Kişi eğer vücut kitle indeksine göre fazla kilolu ise tüm hamilelik boyunca alınacak kilonun 7-11 kg arasında kalması uygundur.
Vücut kitle indeksi obez grubunda ise en fazla 7 kg alma hakkı vardır. İkiz gebeliklerde ise önerilen kilo artışı 16-20 kg arasındadır.
Bu hafta göğüslerinizde büyüme fark etmeye başlayacaksınız. Bu büyümenin nedeni göğüslerinizdeki kanalların ve diğer yapıların bebeğinizi beslemek için büyümesi ve bu büyüme nedeniyle kan akışı ve doku genişlemesinin artmasıdır.
Uyuma güçlüğü ve hamileliğinizle ilgili gerginlik de – mide bulantısı ve kusmadan bahsetmeye bile gerek yok- enerjinizi alıp götürebilir. Ama bir iyi haberimiz de var: Pek çok kadın ilk üç aydan sonra kendini daha iyi hissediyor.
Hamileliğin bu haftalarında bazı başlangıç testleriniz yapılabilir. Özellikle tiroid fonksiyonlarının tüm hamilelik boyunca normal sınırlarda olması hem hamilelik başarısı hem sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Tiroidin fazla çalıştığı durumlarda ise ilk bulgu tedavilere cevap vermeyen ve uzun süren bulantılar ve kusmalar olabilir.
Toxoplazma Enfeksiyonu Nedir? – 8. Hafta
Toxoplazma enfeksiyonu hamilelikte önemlidir. Bu; eski dönemlerde nadir görülen bir enfeksiyon iken günümüzde karşılaşılabilmektedir.
Hamilelikten önce gerekli testler yapılmışsa hamileliğin ilk 3 ayında sadece Toxoplazma IgM’ye bakılması yeterlidir. Toxoplazma riskini azaltmak için; sokak kedileri ile temastan kaçınmalı, sebze ve meyve yenmeden önce mutlaka iyi yıkanmalı, et mutlaka çok iyi pişirilerek yenmeli, sucuk ve pastırma pişirilmek suretiyle yenmeli, toprakla ve bahçeyle uğraşanlar mutlaka eldiven giymeli ve yemek yemeden önce ellerini iyi yıkamalı, çiğ et hazırlanırken kullanılan bıçak ve diğer malzemeler özenle yıkanmalıdır.
Hamilelikte Yapılan Aşılar – 8. Hafta
Hamilelikte yapılabilen aşılar Tetanoz ve Hepatit’tir. Grip aşısı da; çok özel durumlarda, bağışıklık sistemi problemleri olanlarda yapılabilir. Hepatit aşısının zamanı geldiyse 3 aydan sonra yapılabilir. Tetanoz aşısı ise 20 haftadan sonra en az 2 defa 1 aylık aralıklarla yapılabilir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu – 8. Hafta
İdrar yolu enfeksiyonları ilk aylardan itibaren hamilelikte sıklıkla görülebilmektedir. İdrar yanması olmasa bile idrarda koku değişimi, renginde koyuluk ve idrar yanması başlıca belirtileridir.
İlk 3 ayda aşırı bulantı ve kusmaların altında idrar yolu enfeksiyonu yatabilir. Tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonu bazen erken doğumun nedeni olarak da karşımıza çıkabilir. Tedbir olarak yeterli miktarda su tüketmelisiniz. İdrar rengi açık limon rengi olmalı. Fazla sıvı tüketimine rağmen koyu idrar, sıvı kaybının veya idrar yolu enfeksiyonun nedeni olabilir. İlk 3 ay bitiminde yapılacak olan idrar kültürü ile belirti vermeyen idrar yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkarılmasında fayda sağlayabilir.
Baş ağrıları hamileliğin ilk aylarında sıklıkla yaşanabilir. Progesteron hormonu artışı ve sık meydana gelen kan şekeri düşmesi baş ağrısının en sık nedenidir.
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 8. haftamızdan merhaba!
Bu hafta tam 13 mm oldum! Kafamı ve gövdemi ayrı ayrı görebilirsiniz. Bir de bu haftada akciğerlerim oluştu! Hepsi senin sayende anneciğim. Sen nasıl bana iyi bakıyorsan, ben de sana iyi bakmak istiyorum. Bu yüzden, tuz acı ve bazı baharatları yemeni istemiyorum. 8. haftamızda ben en çok gözlerimi kapayıp uyuyabiliyor olmayı sevdim, çünkü artık göz kapaklarım oluştu. Ya sen en çok neyi sevdin anneciğim?
İleride sizi neler mi bekliyor ? 9. Hafta Gebelik