38. Hafta Gebelik
Doğumların yaklaşık yüzde yetmiş’i bu aylarda gerçekleşiyor!
38. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 38. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin ağırlığı 3300 gramı bulabilir ve boyu yaklaşık 50 cm!
Peki bu haftada neler oluyor?
- Bebeğinizin cinsiyeti kız ise vajinası gelişmiştir, erkek ise testisleri son halini almıştır.
- Sizin sesinizi duymak onu rahatlatacaktır, sık sık onunla konuşmalısınız. ?
- Gözünün irisinin rengi tam olarak oluşmadığı için doğduğunda mavi veya gri gözlü doğabilir.
- Bebeğinizin bağırsaklarında dışkı oluşmaya başlar, bu dışkı doğumdan sonra vücuttan atacağı ilk dışkıdır.
Anneye Sağlık Önerileri – 38. Hafta Hamilelik
Doğum belirtileri ile başvurduğunuz hastanede, öncelikle doğumun başlayıp başlamadığı muayene ile netleşecek. Vajinal muayene ile rahim ağzı açıklığına ve suyun gelip gelmediğine bakılacak. Bebeğinizin sağlığı için NST yapılacak ve doğum bulgularına rastlandığı takdirde yatışınız yapılacak.
Doğum için yattığınızda, özel bir engel yoksa doğumun kolaylaşması için lavman yapılacak. Lavman hem bağırsakların boşalması ile doğumu kolaylaştırmakta hem de doğum sancılarının düzene girmesine yardımcı olmaktadır. Hastaneye geldiğinizde doğum yakınsa lavman yapılmayabilir.
Anneye Beslenme Önerileri – 38. Hafta
Hamilelikte kabızlık görülmesinin en önemli nedenlerinden biri de hareketsizlik. Doktorunuza danışarak günde 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler bu sorun ile baş etmenize yardımcı olacaktır. Bunun yanında probiyotik kaynaklarını tüketmeyi ihmal etmemenizi öneririm.
Vajinal Doğum- 38. Hafta Hamilelik
Vajinal doğum süreci kabaca 3 döneme ayrılır. İlk dönem, rahmin 5 cm’e kadar açılma dönemidir ki bu aslında en uzun süredir. Birçok anne adayı bu dönemi evinde hiç farketmeden geçirir. İlk doğumlarda bu dönem 10-12 saat kadar sürebilir. İkinci dönem, rahmin 5 cm’den tam açılmasına kadar geçen süredir. Bu dönem 4-5 saat kadar sürer ve bununla birlikte bebeğin başı doğum kanalında ilerler. İkinci dönem ise rahmin tam açılması ve bebeğin çıkışına kadar geçen süredir. İlk doğumlarda ıkınmayla geçen bu süre 1 saat kadar sürebilir. 2 ve daha fazla sayıdaki doğumlarda ise bu süre dakikalarla ifade edilebilir.
Doğum sürecindeki anormallikler, doğum süreçlerinin standartların dışına çıkmasıdır. Bebeğin başı ile doğum yolu arasında uyum olmasına rağmen ilerlemeyen bir doğum süreci yaşanıyorsa, ilaçlarla doğum ağrılarının sağlanması gerekebilir.
Doğumun son evresinde bebeğinizin başı ilerler ve kalın bağırsağa baskı yaptığı için ıkınma hissi yaratır. Ikınma ile bebeğin başının ilerlemesi sağlanır.
Epizyotomi Kesisi Nedir? 38. Hafta Hamilelik
Bebeğin doğumu esnasında yapılan kesiye “epizyotomi” adı verilir. Epizyotomi kesisi, bebeğin kafasının doğum esnasında rahat ilerlemesini sağlar. Diğer taraftan annede genital yol yırtıklarını engeller, doğum süreci esnasında idrar kesesi ve kalın bağırsağın sarkma olasılığını azaltır.
Doğum eyleminin takibinde ağrıyı azaltacak tedaviler uygulanabileceğini bilmelisiniz. Bu tedavilere, rahim açıklığına göre karar verilir. Özellikle rahim açıklığı 5 cm’e ulaşmadan önce yapılacak olan ağrı kesici ilaçlar doğum ağrılarını azaltabilir ve doğum eyleminin durmasına neden olabilir.
Anneye Alışveriş Önerileri – 38. Hafta Hamilelik
38. haftadaysanız, henüz doğum yapmadıysanız alışverişi kısmını babaya bırakmanız gerekir. ?
Sizin için çıkıp bebeğinizin son ihtiyaçlarını alabilir. Genellikle böyle durumlarda bebek bezi, pişik kremi gibi ürünler unutulabilmektedir. Doğum çantanızı yeniden kontrol etmenizi, bir eksik görüyorsanız tamamlamanızı öneririz. Çünkü minik bebeğiniz her an gelebilir. ?
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 38. haftamızdan merhaba!
Bugün çok meşguldüm. Bu hafta hareket etmeyi öğrendim ve annemin karnında döndüm. Bunlara çalışmam gerekiyor çünkü annemin rahat bir doğum yapmasını istiyorum. Ailemle olmak için sabırsızlanıyorum! 38. haftamızda en çok aileme kavuşmak için hazırlanmayı sevdim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?