27. Hafta Gebelik
Gözlerini açıp kapatmaya ve parmaklarını emmeye başladı bile!
27. hafta hamilelikile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.
Bebekte Görülen Değişiklikler – 27. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin ağırlığı 1 kiloya yaklaştı ve boyu yaklaşık 36 cm! 27. Haftada ne kadarlık hamile olduğunuzu merak ediyor musunuz? Tam 6 ay 9 günlük hamilesiniz!
27. haftada doğan bebeğin yaşama şansı %85’tir.
Peki bu haftada bebeğinizde neler olur?
- Bebeğiniz gözlerini açıp kapatmaya başlamıştır ve artık göz rengi belli olmaya başlar.
- Parmağını emmeye başlar, böylece yüz kasları hızla gelişir.
- Bebeğiniz bu haftada aralıklarla uyur ve uyanır.
- Hıçkırmaya başlayabilir, bu hareketi hissettiğinizde telaşlanmayın, oldukça doğal bir harekettir.
- Karaciğeri ve bağışıklık sistemi çalışıyor ancak gelişmeye devam ediyor.
Anneye Sağlık Önerileri – 27. Hafta Hamilelik
Rahminizin büyümesi ile karnınız dışarı doğru çıktığı için, artık çok daha fazla belli olmakta. Bununla birlikte omurganızdaki şekil değişimi nedeniyle, belinizin ileri, sırtınızın ise arkaya doğru gittiğini göreceksiniz. Bu yüzden yan yatmayı tercih etmenizde fayda var. Uzun süre sırt üstü yattığınız takdirde, bel tutulması ve bel ağrısı yaşayabilirsiniz.
Bel ağrılarınız için, hamilelik öncesi egzersizleri ve hamilelik yogası yaparak fayda görebilirsiniz. İstirahat etmek ise, bel ağrılarınız için en faydalı çözümdür.
Hamilelikte Beslenme Önerileri – 27. Hafta Hamilelik
Haftalar ilerledikçe artan iştah ile birlikte kilo alırım endişeleri de artıyor. Yeterli ve dengeli besleniyor, beslenme düzeninizde boş enerji kaynakları yerine besleyici gıdaları tercih ediyorsanız arkanıza yaslanın ve hamileliğinizin tadını çıkartın ? Canınızın istediği yiyecekleri tadını çıkara çıkara tüketebilirsiniz ? Buradaki dikkat edilmesi gereken nokta sıklığı ve porsiyon miktarı. Küçük kaçamakları gözünüzde büyütmek yerine telafisini yapmanız daha doğru bir davranış olur.
Hamilelikte Göz Rahatsızlıkları – 27. Hafta Hamilelik
Ödem, gözlerinizi de etkileyebilir. Göz merceği ve göz küresinde kalınlaşmayla beraber, göz sıvısında artış olabilir. Görmede bulanıklık da yaşayabilirsiniz. Görmedeki bu bulanıklık geçici olup, doğumdan sonra kaybolacaktır. Bu dönemde kontakt lens kullanmaktan kaçının. Görme kaybı söz konusu ise, doktorunuzu bilgilendirin.
Hamileliğin 27. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir? – 27. Hafta Hamilelik
Bu haftada rahim iyice büyür ve diyaframınıza baskı oluşturabilir. Bu nedenle akciğerlerinizin kapasitesi de düşebilir, bu düşüşle birlikte kan volümü artar.
Küçük nefes alma güçlükleri ve çarpıntılar yaşayabilirsiniz. Demir ve vitamin tabletlerine devam ederek, şikayetlerinizi en aza indirebilirsiniz.
Hamilelik döneminde vücudunuzda sıvı birikimi olur. En sık olarak da, ayaklarda ödem şeklinde kendini gösterir. Bunun, halk arasında “albümin” adı verilen ama ödem ve hipertansiyonla beraber seyreden gebelik hipertansiyonu ile bir ilgisi yoktur. Genellikle dinlendiğiniz zaman ödem kaybolur. Dinlenmenize rağmen ayaklarınızdaki ödem kaybolmuyor ve buna bir de tansiyon yüksekliği ekleniyorsa, doktorunuza danışmanızda fayda var.
Hamilelikte Sık İdrara Çıkma– 27. Hafta Hamilelik
Sık idrara çıkmak sizi telaşlandırmasın. Bunun sebebi mesanenize uygulanan baskıdır. Bu baskı nedeniyle sürekli idrara çıkma isteğiniz olabilir. Bu oldukça doğal bir süreç…
Hamilelikte Reflü – 27. Hafta Hamilelik
Rahminiz iyice büyüdüğü için, mideye baskı oldukça artmıştır. Bu nedenle reflü görme olasılığınız yükselmiştir. Bunun için çok az da olsa yüksek yastıkla yatmanızı tavsiye ederiz. Buna ek olarak çok dolu mideyle yatmamak oldukça önemlidir.
Bebeğinizden Not:
Anneciğim, 27. haftamızdan merhaba!
Bu hafta sesimden anlayacağınız gibi, akciğerlerimin gelişimi tamamlandı. Ben büyüdükçe karnında genişliyor, yan yatarsan ikimiz de rahat ederiz anneciğim. Aman dikkat! Gerilirken kaslarını çok zorlamaman gerekiyormuş. Doktorumuzdan ilginç bir şey öğrendim, aşırı tuz ve baharatlı yiyecekler yersen ve egzersiz yapmazsan gözlerin etkilenebilirmiş. Bu yüzden aşırı tuzlu ve baharatlı yememeye dikkat et anneciğim olur mu? 27. haftamızda en çok annem hakkında yepyeni şeyler öğrenmeyi sevdim. Sevgili ailem, peki ya siz en çok neyi sevdiniz?