Yenidoğan Tırnak Bakımında Bilinmesi Gerekenler
Yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de tırnak bakımıdır. Birçok anne bu yüzden bebeğinin tırnaklarını keserken tedirginlik yaşar. Ancak yenidoğan bebeklerin tırnakları çok çabuk uzadığından vakit kaybetmeden kesilmesi gerekir. Çünkü bebek farkında olmadan kendisine zarar verebilir.
Bebeklerin tırnakları yetişkinlere nazaran daha ince, sivri, keskindir ve çabuk uzar. Kas hakimiyetleri tam olarak gelişmediğinden de tırnaklarıyla kendilerine zarar verebilirler. Bu sebeple tırnakların uzaması çok beklenmeden kesilmesi gerekir.
ELDİVEN TAKMAK MOTOR GELİŞİMİ ENGELLEYEBİLİR
Bebeklerin elleri özellikle ilk aydan sonra mümkün olduğunca eldiven ile kapatılmamalıdır. Çünkü eller bebeklerin en sık kullandıkları, yüzlerine en yakın organıdır. Eller eldiven ile kapatılırsa bebeğin çevresini algılama aracı engellenmiş olur ve motor gelişimi yavaşlayabilir. Aynı durum ayaklar için de geçerlidir. Ayağı sıkan çoraplar ve patik, bebeğin ayak formunun oluşumuna mani olabilir. Bu sebeple kış aylarında mecbur kalmadıkça bebeğe patik giydirilmemeli, yaz aylarında ise ayakları çıplak bırakılmalıdır.
PARMAKLAR DÜZGÜN ŞEKİLDE TUTULMALI
Bebeğin tırnak kesimini rahat yapabilmek için bir kişi anneye yardım edebilir. Böylece bir başkası bebeğin elini tutarken anne de tırnakları kolayca kesebilir. Tırnakları keserken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bebeğin parmaklarının düzgün şekilde tutulmasıdır. Tırnakları kesmek için uygun diğer bir yöntem de bebeğin uyuduğu zamandır. Bebek uyku halindeyken hareketsiz olacağından tırnakları kesmek daha kolay olur. Ayrıca bebeği banyo yaptırdıktan sonra da tırnak kesimi yapılabilir. Banyo sonrası tırnaklar yumuşar ve kesim işlemi rahat gerçekleşir.
TIRNAKLAR YUVARLAK DEĞİL DÜZ KESİLMELİ
Bebeğin tırnaklarını kesmek için özel tasarlanmış künt uçlu tırnak makası, diğer makaslara göre daha güvenlidir. Bebeğin tırnaklarını keserken her parmak tek tek tutulmalıdır. Daha sonra parmağın etli kısmı hafif geriye doğru çekilmeli ve sonrasında kesme işlemine başlanmalıdır. Tırnakların mümkün olduğunca düz kesilmesi gerekir. Asla yuvarlak şekilde kesilmemelidir. Düz kesilmeyen tırnaklar uzamaya başladıklarında deriye batabilir. Ayrıca tırnakları çok derin kesmemeye de özen gösterilmelidir. Tırnak kesme işlemi bittikten sonra sivri kalan yüzeyler var ise mutlaka bebekler için özel üretilen tırnak törpüleriyle düzeltilmelidir.
KANAMA OLURSA PANİK YAPMAYIN
Bebekler çok hareketli olduğundan kazayla tırnakları derin kesilebilir ve hafif derecede kanamalar olabilir. Böyle bir durumda panik yapılmamalı, steril gazlı bez veya pamuk yardımıyla kanayan kısma hafif baskı uygulanmalıdır. Kanama duruna kadar da bu işlem devam ettirilmelidir. Sonrasında ise gazlı beze povidon iyot solüsyonlardan dökülüp 1 kez silinebilir.
TIRNAK KENDİLİĞİNDEN YIRTILIRSA
Bebeklerin tırnakları kendiliğinden yırtılabilir. Böyle bir durumda bebeğin yaralanmasına neden olmayacak şekilde yırtılan tırnak düzgün bir şekilde düzeltilmelidir. Eğer bebeğin parmağında veya tırnak kenarında kızarıklık ve şişlik oluştuysa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalı, gerekirse antimikrobiyal içeren merhem kullanılmalıdır.
TIRNAKLAR HANGİ SIKLIKTA KESİLMELİ?
Bebeğin ayak tırnakları da el tırnakları gibi kesilmeli ve dikkatli olunmalıdır. El tırnakları daha çabuk uzadığından daha sık kesilmesi gerekebilir. Bebeklerin el tırnakları haftada bir defa, ayak tırnakları ise ayda1 defa kesilebilir.