Çocuklarda Yeme Bozukluğu
Çocuklarda görülen yeme bozuklukları, gelişimsel dönemleri olumsuz yönde etkileyeceğinden dolayı tehlikeli olabilir. Uygun tedavi yöntemleri ile yeme bozukluğu tiplerinin birçoğu tedavi edilebilir.
Yeme bozuklukları, düzensiz beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığında ve devamında fiziksel şekil bozukluklarına yol açabilen hastalık olarak tanımlanır. Yeme bozukluklarının altında bireysel, ailesel ya da sosyokültürel nedenler yatıyor olabilir.
Bazı yiyecek türlerinin tadı, kokusu veya görünümüne karşı yoğun bir duyarlılık olabilirler ya da yalnızca belirli bir sıcaklıkta yiyecekleri yiyebilirler. Bu durum duyusal temelli kaçınmaya neden olabilmektedir. Boğulma ya da kusma gibi yemek yerken yaşanan olumsuz deneyimler, yemekten kaçınma duygusunu oluşturmuş olabilir. Bunun sonucunda yemek yeme konusunda korku ve endişe duygularının gelişmesine ve devamında kaçınma davranışına yol açabilir. Yemekten kaçınma veya kısıtlamanın arkasında birden fazla nedenin olabileceği unutulmamalıdır. Tıkınırcasına yeme bozukluğu: Obeziteye sebep olabilecek bir yeme bozukluğudur. Bu bozukluğu yaşayan çocuklarda olduğundan fazla veya hızlı yemek yeme eğilimi gözlemlenebilir. Bu çocuklar, bedenleri hiçbir açlık hissetmediği halde yemeye devam ederler. Ruminasyon bozukluğu (Geri Çıkarma): Gıdaların tüketildikten sonra yemek borusundan geri gelerek tekrar ağızda çiğnenerek yutulması olarak tanımlanır. Genellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülebilmektedir. Ruminasyon bozukluğu mide ile ilgili sorunların oluşmasına, susuzluğa ya da gelişim geriliklerine neden olabilir.
-Çocuklar gelişim süreçlerinde ebeveynlerini örnek alarak büyürler. Bu sebeple yemek yeme düzenin oturması için çocuğa örnek olunması gerekir. -Sağlıklı besinleri tercih edilmesi, çocukların yeme bozuklularını önlemek konusunda etkili olabilir. -Çocukların televizyon ya da telefon karşısında değil, aileleriyle birlikte sofrada yemek yemesi gerekir. Çocukların yemek yerken dikkatlerinin farklı bir alanda olması, yemek bilincinin oluşmasında sorunların yaşanmasına neden olabilir.
-Yemek saatleri konusunda belirli düzenin oluşturulması gerekir. Bu sayede çocukların zihninde yemek bilincinin yerleşmesine katkı sağlanabilir. -Sağlıksız gıdaların tüketilmesi çocuklar tarafından tercih edilebilir. Abur cubur yenmesinin kısıtlanması çocukların yemek saatinde acıkmasını sağlayabilir. -Çocukları bir birey olarak kabul ederek yemek konusunda onlara sağlıklı seçenekler sunmak, yeme problemlerini aşmalarına fayda sağlayabilir.
-Çocukların beslenmeleri için baskıcı bir tutum sergilemek de yeme bozuklularını tetikleyebilir. Bundan dolayı bu gibi tutumlardan uzak durmak yerinde bir davranış olacaktır. Fiziksel, zihinsel ve sosyal anlamda birden çok soruna neden olabilen yeme bozuklukları bir aydan daha fazla devam etmesi durumunda zaman kaybetmeden uzmana başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.