Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?
Doğumdan sonraki ilk üç ay, bebeğin fiziksel olarak ve duygusal olarak dış dünyaya adapte olma dönemidir. Sadece anne sütü ile besleniyor olsa da sindirim sorunları yaşayabilir, uykusu düzensiz olabilir.
Bebeğin bu süreçteki en büyük rahatsızlığı ise metabolizmasının anne karnı dışındaki dünyaya alışma sürecinden kaynaklanan gaz sorunudur. Bebeğin gazı, sürekli ağlamasına, uykusundan uyanmasına, annenin de uykusuz ve huzursuz olmasına neden olabilir. Burada bebekte neden gaz oluyor ve bebeğin gazı nasıl çıkarılır sorularının yanıtlarını araştırmak annenin işini kolaylaştırır.
Bebeğin gazı neden olur?
İlk üç ay boyunca düzenli hekim kontrolü ve annenin bir sağlık görevlisi tarafından bilgilendirilmesi çok önemlidir. Annenin üşümemesi, ayaklarını sıcak tutması, gaz yapacak besinlerden bir süre uzak durması, emziren anne beslenmesi konusunda bilgilenmesi, özellikle çiğ sebze ve meyve tercih etmemesi, bebeği gaz sendromundan uzaklaştırabilir. Ancak tüm bu önlemlere rağmen bebekte gaz, muhakkak olacaktır. Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir.
Bebeğin gazı nasıl çıkarılır?
Bebeğin gazı çıkarmaya yardımcı olan hareketler:
- Bebeğin gazını çıkarmak için midesinin alt kısmından yukarı doğru hafifçe ovuşturmak, gaza bir çıkış yönü verecektir. Burada bastırmamak, baskı uygulamamak çok önemli.
- Bebeği kucağınıza alıp kolları ve başı, sizin omuzlarınızdan hafifçe aşağı sarkacak şekilde yerleştirip sırtına masaj yaparak da gazını çıkarabilirsiniz. Bu işlem sırasında adeta bir yüzeye yapışkan kağıt yapıştırıyormuş gibi hava kabarcığı kalmayacak şekilde elinizi hareket ettirin.
- Bebeği sırt üstü yatırıp bacaklarıyla bisiklet çevirme hareketi yaptırabilirsiniz. Yine bastırmaktan onu incitmekten kaçının.
- Bebeği sırt üstü yatırıp sırtına masaj yapmak da gaza bir çıkış yolu verebilir.
- Ellerinizi sıcak su ile yıkayıp kuruladıktan sonra ovuşturun. Isınan ellerinizle bebeğin karnını kavrayın. Böyle biraz bekleyin ve sonra hafifçe karnına masaj yapın. Burada elinizdeki ısı ve hafif baskı bağırsaklardaki spazmı gidermeye yardım eder ve bebeği rahatlatır.
- Kitap sayfası düzeltme hareketi olarak bilinen işlem de bebeği rahatlatmak için sıklıkla kullanılır. Ellerinizi baş parmaklar birbirine değecek şekilde bebeğin karnına koyun ve sanki kitabın sayfalarını düzeltiyor gibi yapın. Birkaç kere bu hareketi tekrarladığınızda bebek, rahatlayacaktır.
Bebeğin Gaz Problemi ve Biberon Seçimi
Bebeğin gaz sendromunu tetikleyen sebeplerden biri de yanlış biberon kullanımı ya da seçimi olabilir. Biberonla süt verirken biberonu eğme biçiminiz öyle bir açıyla olmalı ki ağıza gelen kısımda boşluk olmamalı. Bu boşluk, bebeğin hava yutmasına neden olur. Çok uzun biberon çeşitleri daha fazla gaz yapabilir. Lansinoh biberon ürünlerindeki AVS hava giriş sistemi ile kolik sancısının potansiyel sebeplerinden biri olan hava yutma önlenir.