6 Aylık Bebek Beslenmesi
0-6 aylık bebek beslenmesi için gereken tek gıda, anne sütüdür. Bebeğiniz 6 aylık olduğunda beslenmesi değişecek ek gıdaya geçiş olacaktır..
6 aylık bebek beslenmesi, bebeğinizin daha önce karşılaşmadığı farklı gıdalarla şekillenecek. Çünkü artık katı gıdalarla yavaş yavaş tanışmasının vakti geldi… Yalnız, ek gıdalara başlamak demek emzirmeyi tamamen bırakacaksınız demek değil, eğer sütünüz varsa bu dönemde emzirmeye devam etmelisiniz. Bebek ek gıda deneyimine karşı biraz soğuk olabilir.
- Ek gıdaya bu ayda başlanmasının sebebi, bebeğinin artık anne sütünde bulunmayan bazı besin maddelerine ihtiyaç duyması ve anne sütünün tek başına bebeğinizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayamamasıdır. Ayrıca bu dönem bebeğinizin tat alma, çiğneme ve ısırma gibi reflekslerinin gelişmesi için uygun bir dönemdir.
- Bu ayda önemli olan, yeni besinleri bebeğinize tokken ve azar azar tanıtmanız. Bebeğiniz bu yeni besinleri sevdiyse ara vermeden devam edebilirsiniz ama sevmediği bir gıda olursa kısa bir ara verdikten sonra örneğin 3 gün sonra tekrar tattırmalısınız.
6 Aylık bebek için ek gıdaya geçişte ilk ne verilmeli?
- Ek gıdaya geçişte önce sebzeleri tattırmanız doğru olacaktır. Çünkü meyveler tatları nedeniyle yüksek olasılıkla bebeğinizin sevdiği bir ek gıda olacaktır. Bebeğiniz meyveyi tattıktan sonra sebzeyi reddedebilir.
- Ek gıdaya geçiş için meyve ve sebze özelinde size vermemiz gereken en önemli bilgi, bu gıdaları bebeğinize mevsiminde vermeniz.
- Püre, meyve suyu gibi besinleri hazırladıktan sonra bekletmeden taze taze yedirip içirmelisiniz.
Sebzeler
- Patates : Alerji riski neredeyse hiç olmayan patates, ek gıdaya başlangıç için çok uygun bir sebze. Haşlanmış patates püresini tek başına verebilir ya da çorba yaparak içirebilirsiniz.
- Kabak : Aynı patates gibi alerji riski çok düşük olan kabak da ek gıdaya geçişin en risksiz sebzelerinden birisi. Haşlanmış kabak dilimlerini ısırıp tanıması için bebeğinin önüne koyabilir, püresini yapabilir ve yine çorbalarına ekleyebilirsiniz. Kabağı mevsiminde yani yaz aylarında bebeğinize vermeye özen gösterin.
- Havuç : Hem rengi hem de hafif tatlı lezzeti ile bebeğinizin ilgisini çekecek bir sebze. Yine haşlayabilir, püresini yapabilir ve çorbalarına ekleyebilirsiniz.
Meyveler
- Elma : Ek gıdaya geçişin en risksiz meyvesi. Hem tatlı, hem sulu, hem de alerji tehlikesiz bu meyveyi püre veya meyve suyu şeklinde bebeğinize sunabilirsiniz. Elma, bebeğinizin reddetme olasılığının en az olduğu meyvelerden.
- Armut : Özellikle kabızlık problemi çeken bebekleri rahatlatacak ve damak tadına hitap edecek meyvelerden. Armudu da elma gibi püre şeklinde verebilir, bu meyvelerin pürelerini karıştırıp farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
- Muz : Kabızlık sorunu varsa az yedirmeniz gereken bir meyve. İshal var ise ideal bir meyve… Lezzetinin yanında yumuşak olması nedeniyle bebekler için çok ideal.
Hayvansal ürünler
- Yumurta : Bebeklere yumurta vermek, oldukça tartışmalı bir konu; çünkü alerji riski var. 6. ayda bebeğinize çok az miktarda yumurta sarısı vererek işe başlayıp; herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediğine bakmalısınız. Bu sonuca göre yumurta sarısını küçük miktarlarda, aralıklarla verebilirsiniz. Ama asıl yumurtaya başlama zamanı, 8. ay ila 1 yaş aralığındaki süreç olmalı. Önceden küçük miktarlarda vermenizin nedeni, yumurtayı bebeğinizin bağışıklık sistemine tanıtmak ve alerji yapmasını önlemektir.
- Yoğurt : Ek gıda için çok uygun bir besin gibi görünse de, alerji oluşturma riski çok yüksek. Bu nedenle en az 9. aya kadar verilmemesi öneriliyor. Ama yine bağışıklık sistemine yoğurdu tanıtmak için 6. ayda, çok küçük miktarlarda tadımlık verebilirsiniz.
- Peynir : İnek sütü içermesi nedeniyle bu süreçte bebeğinize peynir vermeniz de alerjiye neden olabilir. Peynir ile tanıştırmaya 7. ayda, doktorunun bilgisi dahilinde başlamanız daha doğru olabilir..
Eğer bebeğiniz inek sütüne karşı alerjik reaksiyon gösteriyorsa, keçi sütü ile mayaladığınız yoğurt ve peyniri yedirmeyi test edebilirsiniz. Keçi sütü anne sütüne en yakın süt olduğundan alerjik reaksiyon göstermeyebilir..